Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodai baltomis nuotraukomis išgarsėjęs lietuvis nustebino pasaulį spalvota fotografija

Lietuvos fotomenininkas, žinomas komunikacijos specialistas Ričardas Jarmalavičius šių metų pasauliniame fotografijos konkurse „PX3 Prix de la Photographie Paris“ pelnė net aštuonis apdovanojimus. Jų nusipelnė ir autoriaus, išgarsėjusio juodai baltomis nuotraukomis, pirmą kartą viešai pristatyti du spalvoti darbai.
Vienišas Valentinas. Paryžius, Prancūzija, 2020.
Vienišas Valentinas. Paryžius, Prancūzija, 2020. / Ričardas Jarmalavičius nuotr.

Autoritetinga tarptautinė komisija nugalėtojus rinko iš tūkstančių nuotraukų, atkeliavusių iš 120 pasaulio šalių.

Natiurmonto kategorijoje bronzos medalį pelnė R.Jarmalavičiaus nuotrauka „Vienišas Valentinas“, mobiliuoju telefonu padaryta vienoje Paryžiaus kavinėje šiemet per šv. Valentino dieną.

„Tą vakarą kavinėje buvo laisvas tik vienas staliukas, virš kurio kabėjo ilgą gyvenimą nugyvenusi paveikslo reprodukcija. Žiūrėjau į visa tai ir įsivaizdavau, kaip vėliau prie čia prisės įsimylėjėlių porelė. Ir šiems dviems žmonėms atrodys, kad jie patiria tai, ko dar niekas pasaulyje nėra patyręs, kad visas likęs gyvenimas bus toks pat švytintis ir šiltas, kaip šis vakaras“, – pasakoja R.Jarmalavičius.

Asmeninio archyvo nuotr./Ričardas Jarmalavičius
Asmeninio archyvo nuotr./Ričardas Jarmalavičius

Net du apdovanojimus – bronzos medalį portretų kategorijoje ir „Honorable Mention“ įvertinimą gatvės fotografijos kategorijoje – gavo kita mobiliuoju telefonu daryta nuotrauka „Kai svajonės didesnės už tave“. Čia užfiksuotos dvi mergaitės, su savo lėlėmis skubančios namo mažame Prancūzijos miestelyje, kurio gyventojai liko vietiniame bare toliau švęsti legendinę prancūzų pergalę prieš kroatus 2018-ųjų pasaulio futbolo čempionato finale.

„Mergaitės žengė per miestelį taip, kaip gali būti tik tada, kai tavo pasaulis ir tavo svajonės vis dar yra didesnės už tave patį“, – pasakoja fotomenininkas.

Ričardas Jarmalavičius nuotr./Kai svajonės didesnės už tave. Isižakas, Prancūzija, 2018.
Ričardas Jarmalavičius nuotr./Kai svajonės didesnės už tave. Isižakas, Prancūzija, 2018.

„Honorable Mention“ įvertinimus gavo dar penkios į konkurso finalą patekusios R.Jarmalavičiaus nuotraukos – prancūziško gyvenimo istorijas pasakojančios „Svetima meilė“, „Pasimatymas prie Senos upės“, „Kai visas gyvenimas dar prieš akis“, Ispanijoje užfiksuoti kūriniai „Tą rytą“ ir „Mūsų vasaros laikas“.

Ričardas Jarmalavičius nuotr./Tą rytą. Sitges, Ispanija, 2018.
Ričardas Jarmalavičius nuotr./Tą rytą. Sitges, Ispanija, 2018.

„Gera nuotrauka – labiau ne atvaizdas, o veidrodis. Joje kiekvienas gali matyti savo istoriją, savo jausmus, prisiminimus, baimes, kitas emocijas”, – sako autorius.

Ričardas Jarmalavičius nuotr./Pasimatymas prie Senos upės. Paryžius, Prancūzija, 2014.
Ričardas Jarmalavičius nuotr./Pasimatymas prie Senos upės. Paryžius, Prancūzija, 2014.

Mobiliuoju telefonu darytomis juodai baltomis nuotraukomis išgarsėjusio R.Jarmalavičiaus nuotraukos yra pelniusios kelias dešimtis tarptautinių apdovanojimų, publikuotos „National Geographic“, „Vogue“, „Photo“, kitose pasaulio žiniasklaidos priemonėse, eksponuotos parodose Prancūzijoje, Vengrijoje, Slovakijoje, Lenkijoje ir Lietuvoje.

Autorius net du kartus pelnė Metų fotografo titulą pasauliniame fotografijos konkurse „Hotshoe Black & White Photography Awards“ – 2016 ir 2018 metais.

Ričardas Jarmalavičius nuotr./Mūsų vasaros laikas. Ebro delta, Ispanija, 2018.
Ričardas Jarmalavičius nuotr./Mūsų vasaros laikas. Ebro delta, Ispanija, 2018.

Fotografas pripažįsta, kad nuotraukose atsispindintį jo savitą žvilgsnį į gyvenimą suformavo vaikystė vaikų globos namuose, tarnyba sovietų armijoje, saugant kalinius Rusijos Šiaurėje, turtinga žurnalistinė patirtis, knygos ir spalvingas asmeninis gyvenimas.

Ričardas Jarmalavičius nuotr./Kai visas gyvenimas dar prieš akis. Biaritzas, Prancūzija, 2018.
Ričardas Jarmalavičius nuotr./Kai visas gyvenimas dar prieš akis. Biaritzas, Prancūzija, 2018.

R.Jarmalavičius yra baigęs žurnalistiką ir fotožurnalistiką Vilniaus universitete, daug metų dirbo žurnalistu ir redaktoriumi įvairiose žiniasklaidos priemonėse, dabar vadovauja savo įkurtai strateginės komunikacijos kompanijai „Publicum“, yra pasaulinės „Havas“ komunikacijos grupės partneris Baltijos šalyse.

Daugiau R.Jarmalavičiaus nuotraukų rasite jo „Instagram“ profilyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius