Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kadaise prabangių „Vilniaus vartų“ parduotuvių patalpose kuriasi meno kolonija

„Vilniaus vartų“ komplekse, kur kadaise buvo įrengtos prabanga dvelkiančios parduotuvės, kuriasi Vilniuje unikalus reiškinys – laikina meno kolonija. Beieškant naujų patalpų nuomininkų, čia prieglobstį ras mobili galerija „Gaidys“, atvira dailininko Audriaus Gražio studija bei kitos meninės iniciatyvos.
„Vilniaus vartai“
„Vilniaus vartai“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Vilniaus vartų“ kompleksas priklauso bendrovei „INVL Baltic Real Estate“. Kol ilgą laiką dulkes rinkusios patalpos ieško naujų nuomininkų, bendrovė sutiko čia įsileisti kultūrininkus. „INVL Baltic Real Estate“ vadovaujantis Egidijus Damulis teigė, jog ši idėja kilo menininkui Sauliui Paukščiui.

„S.Paukštys, kuris yra labai aktyvus meno žmogus, kreipėsi į mus, o kadangi esame pozityvūs, geranoriški naujoms iniciatyvoms, meninėms idėjoms, nusprendėme jį palaikyti“, – pasakojo E.Damulis.

Nors meno kolonijos įkūrimas yra viena pirmųjų įmonės kultūrinių iniciatyvų, E.Damulis neslėpė, jog drauge su S.Paukščiu šiuo metu vysto ir kitus projektus, kurie, anot jo, nudžiugins tiek Vilnių, tiek meno bendruomenę.

Labai linkėčiau daugumai didesnių verslo organizacijų šiek tiek daugiau prisidėti prie meno ir kultūros finansavimo bei plėtros, – sakė E.Damulis.

E.Damulis tikino, jog jo atstovaujama įmonė, kaip ir dauguma verslo organizacijų, nemažai dėmesio skiria socialinėms iniciatyvoms, taip pat ir meno bei mokslo rėmimui: „Labai linkėčiau daugumai didesnių verslo organizacijų šiek tiek daugiau prisidėti prie meno ir kultūros finansavimo bei plėtros. Tai yra puiki galimybė parodyti dėmesį bei prisidėti prie kažko šiek tiek aukštesnio nei verslo ir finansinio rezultato siekimas“, – sakė E.Damulis.

Jam pritarė ir S.Paukštys, teigdamas, jog verslininkai savo erdves dažniausiai suteikia kokia nors proga – įmonės jubiliejui, produkto pristatymui ir kt. „Toks nesavanaudiškas variantas, kaip kad ir yra šiuo atveju, yra savotiškai unikalus. Turbūt tai žymi ir pažangą verslininkų mąstysenoje, rodo besikeičiantį požiūrį į aplinką, meną, kultūrą. Atsiranda nauja progresyvių verslininkų karta ir reikia tikėtis, kad visa tai vystysis ir toliau“, – pasakojo S.Paukštys.

G. Adinavičiūtė/15min nuotr./Paroda „Juodoji ložė“
G. Adinavičiūtė/15min nuotr./Paroda „Juodoji ložė“

Gegužės pradžioje naujoje erdvėje jau buvo įgyvendintas pirmasis projektas – garsios šiuolaikinio meno atstovės, šiuo metu Berlyne reziduojančios Shaltmiros penkių dienų kūno meno ritualas „Juodoji ložė“, kurį kasdien vainikuodavo unikalus performansas.

Nors galerijos „Gaidys“ koncepcija nepasikeis, tačiau eksponatai jau nebeišsitenka individualiose erdvėse, todėl tenka ieškoti naujų sprendimų.

Po kelių savaičių „Vilniaus vartuose“ įsikurs ir mobili galerija „Gaidys“. Kaip teigia „Gaidžio“ galerijos techninis direktorius Rolandas Bitinas, mintys apie nuolatinę galerijos erdvę kirbėjo jau anksčiau. Šis pasiūlymas nukrito kaip iš giedro dangaus ir už jį galerija yra be galo dėkinga. Nors galerijos koncepcija dėl to nepasikeis – ir toliau bus ieškoma erdvių konkretiems renginiams ar ekspozicijoms – tačiau galerijos eksponatai jau nebeišsitenka individualiose erdvėse, todėl tenka ieškoti naujų sprendimų.

„Vilniaus vartuose“ bus pristatoma jauniesiems lietuvių menininkams atstovaujančio „Gaidžio“ ekspozicija, organizuojami įvairūs renginiai. Vilniečius galerija naujose patalpose ypač kvies apsilankyti mugės „Art Vilnius“ metu.

G. Adinavičiūtė/15min nuotr./Paroda „Juodoji ložė“
G. Adinavičiūtė/15min nuotr./Paroda „Juodoji ložė“

Atviroje tapytojo Audriaus Gražio studijoje vitrinose bus eksponuojami didelio formato tapybos darbai, o konkrečiai nustatytomis valandomis čia galės apsilankyti ir vilniečiai.

Meno gerbėjus turėtų sudominti ir greta galerijos įsikursianti atvira tapytojo Audriaus Gražio studija. Vitrinose bus eksponuojami didelio formato tapybos darbai, o viduje bus įkurta menininko kūrybinė erdvė, kurioje konkrečiai nustatytomis valandomis galės apsilankyti ir vilniečiai. Čia su menininku jie galės pasikalbėti, kartu išgerti kavos ar tiesiog stebėti autoriaus kūrybinį procesą.

S.Paukštys teigė, jog buvusi prabangių parduotuvių aura jo negąsdina – šviesios, erdvios patalpos puikiai tiks meno kūrinių ekspozicijoms, o išlikusios parduotuvių dekoracijos gali būti panaudojamos ir meniniams tikslams įgyvendinti, ką prieš savaitę įrodė ir Shaltmira.

Naujoji meno kolonija bus aktualiausia jauniems kūrėjams. Nors Vilniuje galerijų, rodos, nėra taip jau ir mažai, pašnekovai teigia, jog erdvės atsirasti naujoms erdvėms dar yra, o viena iš jų duris pravers jau visai netrukus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius