Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune pastatyti trys dideli kryžiai, į kuriuos visi gali įkalti vinį – Yoko Ono kūrinys: apie ką jis?

15min skaitytojams siūlome išskirtinę galimybę susipažinti su pasaulinio garso menininkės Yoko Ono kūrybą: kas antrą savaitę pasakosime apie vieną iš jos kūrinių, kurį galima pamatyti iki gruodžio 4 d. Kauno paveikslų galerijoje veikiančioje Yoko Ono parodoje „Laisvės pažinimo sodas“.
Yoko Ono instaliacija „Paveikslas įkalti vinį (kryžiaus versija)“
Yoko Ono instaliacija „Paveikslas įkalti vinį (kryžiaus versija)“ / Visvaldo Morkevičiaus nuotr.

Y.Ono „Paveikslas įkaltį vinį“, 2020

Y.Ono instaliacija „Paveikslas įkalti vinį (kryžiaus versija)“ – tai 3 dideli mediniai kryžiai, į kuriuos parodos žiūrovai kviečiami kalti vinis. Pirmą kartą šis kūrinys buvo sukurtas 1990 metais ir priklauso Yoko Ono dar 7-ajame dešimtmetyje pradėtai kurti kūrinių serijai „Instrukcijos tapybos darbams sukurti“ (Instruction Paintings). Tai konceptualaus meno kūriniai, kvestionuojantys įprastas autorystės ir originalumo kategorijas.

„Paveikslas įkalti vinį (kryžiaus versija)“ dėl naudojamų kryžių simbolikos gali sukelti prieštaringus jausmus, tačiau jo tikslas nėra pasityčioti iš krikščionybės simbolio.

Daugelis šių kūrinių pirmą kartą pasirodė Y.Ono knygoje „Greipfrutas“, o vėliau buvo realizuoti ne vien tekstų, bet ir fiziniais pavidalais. Vienas pirmųjų šios serijos kūrinių – „Paveikslas įkalti vinį“ (1961) – medinė lenta su prie jos pritvirtintu plaktuku ir šalia padėtais vinimis, kuriuos žiūrovai kviečiami įkalti į paveikslo plokštumą. Kūrinys užbaigiamas tada, kai vinims įkalti nebelieka tuščios vietos. Tuo tarpu „Paveikslas, skirtas pasisveikinti“ (1961) – balta drobė, kurios viduryje palikta skylė paspausti ranką už drobės sėdinčiam žmogui.

„Paveikslas įkalti vinį (kryžiaus versija)“ dėl naudojamų kryžių simbolikos gali sukelti prieštaringus jausmus, tačiau jo tikslas nėra pasityčioti iš krikščionybės simbolio. Kaip tvirtina Y.Ono, sugalvojusi sukurti šį kūrinį, ji ilgai kovojo su vidine baime, kol galiausiai suprato, kad bijo įkalti vinį į perdirbtos medienos gabalą, tuo tarpu kai gyvena visuomenėje, kuri leido vyrams, moterims, vaikams ir kitoms pasaulio būtybėms būti ant kryžiaus. Tai padėjo jai pakeisti pagarbą abstrakcijai į pagarbą gyvybei. Menininkė skiria šį kūrinį visiems pasaulio kankiniams.

Šios serijos paveikslus galima pamatyti Yoko Ono apžvalginėje parodoje „Laisvės pažinimo sodas“. Paroda vyksta Kauno paveikslų galerijoje (K.Donelaičio g.16), ją organizuoja Šiuolaikinio meno centras kartu su „Serralves“ šiuolaikinio meno muziejumi (Porto, Portugalija) ir menininkės studiją „Studio One“ (Niujorkas, JAV). Parodos kuratorius – Jon Hendricks. Paroda yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius