-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Ketinau užeiti net darbo valandomis“: striptizo klube atrasto šedevro ieškojo ir jo autoriaus duktė

Kazio Morkūno duktė Jūratė džiaugsmingai sutiko žinią apie striptizo klube „Eros“ atrastą tėčio sukurtą luitinio vitražo šedevrą „Trys mūzos“. Moteris 15min atskleidė, kad ir pati ieškojo šio vitražo, kadangi apie jį jau keletą dešimtmečių jokių žinių nebuvo girdėti. Vitražo likimo nežinojo ir jos tėtis.

1925 metais gimęs K.Morkūnas Anapilin išėjo 2014-ųjų sausio 22 dieną, tad simboliška, kad jo kurtas vitražas, kurio likimas buvo nežinomas, atrastas kaip tik dabar.

„Dovanėlė jam, kad paminėjome ne tik mes savo artimųjų ratelyje, bet paminėjo ir visuomenė“, – sakė J.Morkūnaitė, prisiminusi, kad jos tėtis Anapilin iškeliavo lygiai prieš dešimtmetį.

Anot menininko duktės, apie šio vitražo svarbą jos tėčiui galima spręsti iš to, kad jo studijoje ant vienos iš sienų jis buvo nupiešęs šio vitražo fragmentą.

Asmeninio archyvo nuotr./K.Morkūnas su anūke Egle ir dukra Jūrate 2012 metais
Asmeninio archyvo nuotr./K.Morkūnas su anūke Egle ir dukra Jūrate 2012 metais

Likimo nežinojo ir pats autorius

Pasak jos, iki pat mirties vitražo meistras nežinojo, koks yra „Trijų mūzų“ likimas.

„Jis nežinojo, nežinojo. Jau buvo toks ir amžius jo, kad jis nei į kavines vaikščiojo, nei ieškojo (...) Matyt, pasikalbėdavo, kad gal užkaltas, nes jį išmontuoti nėra paprasta ten todėl, kad luitinis stiklas įmontuotas cemente. Čia arkinė patalpa, tai ten ohoho, kaip padaryta“, – pasakojo žymaus menininko duktė.

„Bet Morkūnas iš viso neturėjo tokio noro, savo darbų jis nelabai lankydavo, nenorėdavo pasigėrėti“, – pridūrė ji.

Asmeninio archyvo nuotr./K.Morkūnas prie paskutinio savo vitražo „Prisikėlęs Kristus“, 2013 metai
Asmeninio archyvo nuotr./K.Morkūnas prie paskutinio savo vitražo „Prisikėlęs Kristus“, 2013 metai

Ji tuo pačiu prisiminė istoriją, nutikusią kokie penkeri metai iki tėčio mirties, kai ji jam pasiūlė nuvažiuoti pasižiūrėti vitražo „Nenugalėta Lietuva“, įrengto Kaune esančiame IX-jame forte.

„Jis man sako – nenoriu žiūrėti neapšviesto vitražo (...) Dauguma vitražų įgauna natūralų apšvietimą, o keletas jo vitražų yra patalpose ir visi turi dirbtinį apšvietimą. Tarybiniais laikais buvo visai kiti įkainiai (...) Įsivaizduokite, kiek ten tų lempų ir vėdinimas. Kai pasikeitė laikai, tai labai brangu, bet dabar, kaip supratau, jie jau susitvarkę“, – atviravo Jūratė.

Dariaus Pocevičiaus nuotr./Kazys Morkūnas
Dariaus Pocevičiaus nuotr./Kazys Morkūnas

Ketina apžiūrėti „Tris mūzas“

Paklausta, ar dabar, kai vitražas „Trys mūzos“ atrastas, ketina nueiti į striptizo klubą ir jį apžiūrėti, moteris atsakė teigiamai.

„Tai aišku, būtinai. Tegul dabar visi aprimsta, pažiūrėsime, kaip ten susisiekti, kaip ten patekti“, – vylėsi K.Morkūno duktė.

Ji tikisi, kad vitražą bus galima apžiūrėti ir dienos metu, kai striptizo klube – nedarbo valandos.

Architektūra ir paveldosauga užsiimančiai moteriai galimybė visiems pamatyti šį šedevrą yra be galo svarbi.

„Jeigu jis būtų paskelbtas saugomu, (...) tai tada yra sudaromos sutartys, kad turi būti prieinama visuomenei (...) Jis turėtų būti prieinamas visiems“, – kalbėjo Jūratė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Striptizo klube rastas Kazio Morkūno luitinio vitražas „Trys mūzos“
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Striptizo klube rastas Kazio Morkūno luitinio vitražas „Trys mūzos“

Ji tvirtino pastaruoju metu ir pati ketinusi ieškoti „Trijų mūzų“, tačiau išėjo taip, kad vitražą atsitiktinai atrado kino filmavimo komanda, ieškojusi lokacijos.

„Paskutiniais mėnesiais labai galvojau ir galvojau, ką čia man pasikviesti, nes kai eina keletas žmonių, tai visai kitaip. Jau ketinau užeiti net darbo valandomis, nes pastaruoju metu labai intensyviai galvojau, kaip patikrinti, kaip ten iš tikrųjų yra“, – pasakojo K.Morkūno duktė.

Jos tėčio kurtam vitražui „Trys mūzos“ Kultūros paveldo departamentas žada suteikti valstybinę apsaugą, kadangi tai – „didelės vertės objektas, kuris bus saugomas kaip vertingas pastato elementas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius