Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl reikia kūrybiško verslo regionuose?

Galimybę susipažinti su kultūros ir kūrybinių industrijų (KKI) sektoriumi bei pamatyti skirtingas ir daug vertės miestui kuriančias spalvas turi ne visų Lietuvos miestų ir regionų gyventojai, rašoma Nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos (NKIKIA) pranešime žiniasklaidai.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / NKIKIA nuotr.

Natūralu, kad skirtingų meno sričių koncentracija susiformavusi sostinėje, tačiau, kaip teigia NKIKIA direktorė Edita Sabalionytė, KKI veiklų bei iniciatyvų netrūksta ir kitose vietovėse.

„NKIKIA yra strateginė Lietuvos kultūros tarybos organizacija, kuriai rūpi kultūros ir kūrybinių industrijų veikla bei jos plėtra regionuose. Praktika rodo, kad nedideliems miestams šis sektorius atveria labai daug privalumų – didėja vietovės patrauklumas, plėtojama ekonominių veiklų įvairovė, pritraukiama daugiau vietos ir užsienio turistų. Tačiau tam reikia stiprinti KKI veiklas ir į jas investuoti”, – teigia NKIKIA direktorė, tikinti, kad investicijos atsiperka su kaupu.

Vienas regionų, kuriame KKI sektorius aktyviai veikia – Anykščiai. Mieste įkurtas pirmasis Aukštaitijos regiono menų inkubatorius, kuriame reziduoja įvairių sričių menininkai. Be rezidentų, patalpose veikia parodų erdvė, vyksta įvairūs mokymai, renginiai, vykdomos edukacinės programos. Šio inkubatoriaus direktorė Daiva Perevičienė dalinasi mintimis apie tai, kaip ši vieta garsina miestą ir su kokiais iššūkiais tenka susidurti.

NKIKIA nuotr./Daiva Perevičienė
NKIKIA nuotr./Daiva Perevičienė

Miesto plėtrai reikalingi ne tik kūrėjai, bet ir kūrybai palanki aplinka

Anykščiai – nedidelis miestas, siekiantis kurorto statuso. Pasak pašnekovės, kūrybai ir kultūrai palankios aplinkos kūrimas mažame mieste yra viena iš pagrindinių miesto plėtros sąlygų.

„Tokia aplinka traukia kūrybingus žmones, o to įrodymas – per 7 Anykščių menų inkubatoriaus veiklos metus jame rezidavę apie 60 įvairių sričių kūrėjai, iš kurių apie 50 proc. atsikraustė gyventi į Anykščius iš kitų vietovių“, – pasakoja D.Perevičienė.

Ji pabrėžia, kad KKI sektorius skatina konkurencingumą, kuris pritraukia kūrybingus asmenis, turinčius įgūdžių kūrybinės ir ekonominės vertės kūrimui. KKI sektoriaus atstovai įsitikinę – ten, kur kuriamos geros salygos veikti KKI sektoriui įvyksta esminė vietos ir joje veikiančios bendruomenės transformacija.

NKIKIA nuotr./Anykščiai
NKIKIA nuotr./Anykščiai

„Mažėja nedarbas, mieste formuojasi išsilavinusios, kūrybingos visuomenės branduolys“, – sako pašnekovė.

Susiduria su finansavimo iššūkiais ir jaunųjų menininkų stoka

Kalbėdama apie iššūkius Aukštaitijos regione, KKI sektoriaus atstovė išskiria verslo įgūdžių trūkumą. Ji teigia, kad sėkmingai veikiantis verslo akseleratorius ar inkubatorius būtų puiki šio sektoriaus stiprinimo priemonė.

„Tai padėtų regiono KKI sektoriaus verslams pritraukti finansavimo lėšas, išvengti klaidų, pritrauktų kūrėjus į regioną“, – dalinasi D.Perevičienė.

Ji džiaugiasi, kad mieste jau yra veikiantis menų inkubatorius, tad belieka šį sektorių tik plėtoti, mieste organizuojant tarptautinių menininkų rezidencijų veiklą. Paklausta apie tokių vietų finansavimą, pašnekovė sako, kad Lietuvos ir užsienio praktika yra skirtinga.

„Daugelyje Europos šalių regioniniai inkubatoriai yra finansuojami vietinės valdžios. Lietuvos regionuose veikiantys inkubatoriai, norint užtikrinti jų tęstinę sėkmingą veiklą, taip pat turėtų būti finansuojami vietinės valdžios. Siekiant į regioną pritraukti daugiau KKI sektoriaus verslų, galėtų būti taikomos mokesčių lengvatos“, – samprotauja anykštėnė.

Ji priduria, kad inkubatorius yra ne pelno siekiantis subjektas, kuris negali generuoti didelių pajamų iš infrastruktūros paslaugų. Kitos pajamos yra gaunamos iš projektų, kurie neužtikrina įstaigos finansinio stabilumo. Todėl norint užtikrinti tvarumą ir plėtrą KKI sektoriaus regione turėtų būti sukurtas nuolatinis finansavimo modelis su aiškia plėtros vizija, kuri be savivaldos palaikymo ir prioritetinio požiūrio sunkiai įmanoma.

Kitas iššūkis, su kuriuo moteris susiduria dirbdama KKI sektoriuje, yra jaunų profesionalių menininkų stoka. Anot atstovės, jei inkubatorius jiems gali pasiūlyti puikias sąlygas darbui ir kūrybai, tai mažame mieste susiduriama su būsto nuomos ar jo įsigijimo problema dėl mažos pasiūlos. D.Perevičienė siūlo ieškoti galimybių senus nebenaudojamus pramoninius pastatus pritaikyti gyvenimui ir siūlyti atvykstantiems.

„Anykščiai – kultūros ir kūrybos miestas“

Pasakodama apie ateities tikslus, Anykščių menų inkubatoriaus vadovė svajoja, kad KKI sektoriaus įmonės užimtų svarbiausią vaidmenį Anykščių ekonomikoje, o 2015 m. įkurtas Anykščių menų inkubatorius visiems būtų žinomas kaip regioninės reikšmės KKI sektoriaus kompetencijų centras.

„Matau šią vietą visada atvirą kūrėjams, kur nuolat reziduotų menininkai, iš kurių ir svečiai iš užsienio. Viliuosi glaudaus bendradarbiavimo su vietos bendruomene, o bet kurio Lietuvos gyventojo paklausus apie Anykščius, pirmas atsakymas, kuris iškiltų – kultūros ir kūrybos miestas“, – KKI sektoriaus ateities vizija dalinasi D.Perevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius