Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kriminalas Vilniaus muziejuje: pavogtas išskirtinis eksponatas, direktorė atskleidė aplinkybes

Balandžio 14 d., sekmadienį, iš Vilniaus miesto muziejaus pavogtas tarpukario laikus menantis sidabrinis portsigaras, priklausęs žinomam Vilniaus kunigui Gerardui Domkai. Šią vagystę pirmieji pastebėjo parodos lankytojai, kurie ir informavo muziejaus darbuotoją apie ekspozicijoje po apsauginiu gaubtu pradingusį eksponatą.
Pavogtas porcigaras iš Vilniaus miesto muziejaus
Pavogtas portsigaras iš Vilniaus miesto muziejaus / G.Grigėnaitės ir P.A.Stepavičiaus nuotr.
Temos: 2 Vagystė Kultūra

Vagystė buvo pastebėta sekmadienį po pietų. Muziejaus darbuotoja iškart iškvietė policiją, kuri atvykusi pradėjo tyrimą.

Vilniaus muziejaus direktorė Rasa Antanavičiūtė 15min teigė, kad įtariama, jog eksponatas buvo pavogtas būtent sekmadienį, o jį pasisavinęs asmuo į muziejų užėjo nusipirkęs lankytojo bilietą.

Pats portsigaras buvo laikomas po stikliniu gaubtu, tad vagystę įvykdžiusiam asmeniui užteko jį pakelti ir eksponatą tiesiog pasiimti.

R.Antanavičiūtė pripažino, kad muziejaus patalpose iki šiol nebuvo filmavimo kamerų, tačiau po šio įvykio planuojama jas pastatyti.

Pavogtas eksponatas buvo iš Vilniaus muziejaus rinkinio, nedraustas, o jo kainą muziejininkė įvertino 5 tūkst. eurų.

Šis vardinis portsigaras 1931 metais, dešimtųjų kunigystės metinių proga, buvo padovanotas žinomam to meto kunigui Gerardui Domkai, dirbusiam pranciškonų vienuolyne, Vilniuje, Trakų gatvėje.

Vilniaus muziejus. Nuotr. aut. Saulius Žiūra
Vilniaus muziejus. Nuotr. aut. Saulius Žiūra

Šį sidabrinį portsigarą puošia monograma GD ir užrašas lenkų kalba „Na pamiątkę Jubileuszu 10-lecia Kapłanstwa swemu O. Dyrektorowi Gerardowi ofiarują Bracia i Siostry Kongr. Fran. 1921-29.VI-1931 w Wilnie“ (10-tojo Kunigystės jubiliejaus proga savajam t[ėvui] viršininkui Gerardui dovanoja pran[ciškonų] kongr[egacijos] broliai ir seserys. 1921 m. birželio 29 d. – 1931 m. Vilniuje).

R.Antanavičiūtės teigimu, tikėtina, kad tokių portsigarų, pagamintų Varšuvoje, esama ir daugiau, tačiau šio išskirtinumas slypi jo dedikacijoje bei įrašuose, kurie liudija Vilniaus istorijos dalį.

Muziejus eksponatą įsigijo 2021 metais.

Pasak muziejaus vadovės, paradoksalu tai, kad eksponatas pavogtas iš parodos, kuri pavadinta „Kaupti. Saugoti. Atskleisti. Muziejaus detektyvas“, tačiau prisipažįsta, kad parodos detektyvo idėja buvo visiškai ne tokia, kokia ji tapo po šios vagystės.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rasa Antanavičiūtė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rasa Antanavičiūtė

„Parodoje kalbame apie muziejaus rinkinį – kaip eksponatai atsiranda muziejuje. Taip pat atkreipiame dėmesį ir į muziejininkus, kurie šiame darbe tampa tyrėjais ir detektyvais, besiaiškinančiais, kam tie daiktai priklausė, kokia jų atsiradimo istorija ir t.t. O dabar štai turime savo nuosavą detektyvą, kuris nėra džiuginantis“, – teigė R.Antanavičiūtė.

Muziejaus vadovė pažymėjo, kad apie šią vagystę pranešė ne tik policijai, tačiau dingusio portsigaro nuotraukas paviešintos ir socialiniuose tinkuose, informuoti kolegos, draugai, kolekcininkai Vilniuje, Lietuvoje bei Lenkijoje.

Manome, kad ši vagystė įvykdyta siekiant eksponatą parduoti.

„Manome, kad ši vagystė įvykdyta siekiant eksponatą parduoti. Ir nebūtinai Lietuvoje – dvasininkas po karo pasitraukė iš Vilniaus į Gdanską. Kartu jis išsivežė iš Aušros Vartų Marijos paveikslo kopiją, kuri ir šiandien tebesaugoma vienoje šio miesto bažnyčių. Būtent dėl šios priežasties manome, kad Gdanske šiam žinomam dvasininkui priklausiusį eksponatą gali būti siekiama ir parduoti“, –15min kalbėjo R.Antanavičiūtė.

Muziejaus vadovė taip pat paprašė pastebėjusiems šį eksponatą sendaikčių rinkoje ar interneto platybėse apie tai informuoti Vilniaus muziejų ar policiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius