Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Laisvės kalvos“ autorius A.Labašauskas: kas toks yra Benkunskas, kad nevykdytų teismo sprendimo?

Po naujai išrinkto Vilniaus mero Valdo Benkunsko pareiškimo, kad Lukiškių aikštėje nebus Andriaus Labašausko „Laisvės kalvos“, sureagavo pats autorius. 15min jis teigė, kad apie situaciją pats sužinojo iš žiniasklaidos.
Valdas Benkunskas ir Andrius Labašauskas
Valdas Benkunskas ir Andrius Labašauskas / 15min nuotr.

Apie planus nestatyti „Laisvės kalvos“ V.Benkunskas jau buvo kalbėjęs 15min prieš mero rinkimus: Ar Vilniuje atsiras paminklas A.Smetonai bei A.Labašausko „Laisvės kalva“? Atsako A.Zuokas ir V.Benkunskas.

Pasak V.Benkunsko, „Lukiškių aikštei reikalinga ramybė. Po visų pliažų, konfliktų su Remigijumi Šimašiumi, bandymų daryti kažkokius performansus tą sakiau nuosekliai.“ Jo įsitikinimu, „ši valstybės aikštė turi šiek tiek atvėsti“. Taip pat jos tvarkymą jis mato kompleksiškai, tačiau su Vyčio monumentu.

„Tik sužinojęs įsielektrinau, o vėliau pasijutau šokiruotas. Žinote, kodėl? Nes visi klausosi naujojo mero argumentų ir nesupranta... Savo teiginį jis motyvavo argumentu, kuriuo sakoma, kad šio konkurso rezultatų galima nevykdyti, nes lygiai taip pat nevykdė paminklo Smetonai įsipareigojimų. Čia tas pats, kas sakyti – žiūrėkite, aš vykdau vagystę, nes Jonas apsivogė. Analogiją supratote. Tai nėra sektinas pavyzdys, nes konkursuose dalyvaujantys autoriai yra apvagiami! Švaistomas jų laikas, talentas ir lėšos, o politikai atsistoja ir sako – mes jus apvogėme ir apvogsime dar kartą, nes yra toks precedentas, kurį mes patys sukūrėme“, – 15min komentavo „Laisvės kalvos“ autorius.

Lietuvos apeliacinis teismas yra konstatavęs, kad Lukiškių aikštės sutvarkymo idėjų konkurse skulptoriaus A.Labašausko paminklas „Laisvės kalva“ pagrįstai pripažintas pirmos vietos laimėtoju. Iki šiol nei konkursą inicijavusi Vyriausybė, nei jį vykdžiusi Kultūros ministerija nesiėmė jokių konkrečių veiksmų teismo sprendimui įgyvendinti.

O atsistojęs meras sako, kad nevykdys teismo sprendimo. Kas tu toks? Kas jis toks? Aš nesuprantu. Jis aukščiau už Lietuvos Respublikos teismo sprendimą?

„Kas čia per nesąmonė? Juk ir teismas nusprendė, kad „Laisvės kalva“ teisėtai turėtų būti Lukiškių aikštėje. O atsistojęs meras sako, kad nevykdys teismo sprendimo. Kas tu toks? Kas jis toks? Aš nesuprantu. Jis aukščiau už Lietuvos Respublikos teismo sprendimą? Ką jis sau įsivaizduoja? – tęsė A.Labašauskas. – Net nebežinau, ką daugiau pasakyti, nes yra baisu, kur aš gyvenu. Dėl šitų politikų, šalies, Lukiškių aikštės įstatymo. Aš apskritai nebesuprantu, ar yra prasmė kalbėti apie laisvės kovas, žmonių pasiaukojimą, vertybes, kai tiesiogiai į akis viskas paneigiama.“

A.Labašauskas sakė, kad per šiuos metus stipriai pavargo. „O kaip jūs galvojate? Turbūt jaučiasi iš to, kaip kalbu“, – į pasiteiravimą atsakė jis.

Kam reikėjo tampyti žmogų po visus teismus, žurnalistus ir laidas?

Menininkas prisiminė, kad dėl „Laisvės kalvos“ aukščiausi Vyriausybės pareigūnai buvo sudarę darbo grupę, kurioje sutarė dėl konkurso, tada vyko teismas: „O tada man buvo aiškinama viešai per spaudą – žiūrėk, pinigai ir projekto įgyvendinimai bus, kai laimėsi teismą. Kam man į tuos teismus iš viso reikėjo eiti? Juk iš karto galėjau pasakyti – viso gero, skirstykimės. Kam reikėjo tampyti žmogų po visus teismus, žurnalistus ir laidas? Jau ir taip tiek nervų prigadinta. O štai dabar naujasis meras viešai pareiškia prieš tai net nepaskambinęs.“

Apie jokias kompensacijas niekas nekalba ir V.Benkunskas viešai primelavo, kad premija Labašauskui išmokėta ir galime judėti toliau. Kokia premija?

Pašnekovas atsiminė gruodžio pradžioje 15min publikuotą straipsnį, kuriame atsakingų institucijų buvo klausiama, kada projektas bus įgyvendintas: „Aš dar pats Vyriausybei raštu uždaviau klausimą, dėl kokių priežasčių projektas sustojo? Kultūros ministerija minėjo, kad savivaldybė sudarė darbo grupę kartu su ministerija, ir pasiūlė pakviesti autorių. Tai savivaldybė atsisakė pakviesti autorių, bet turbūt čia yra kažkokios povandeninės srovės, apie kurias nežinau, ir visi suka uodegas. Apie jokias kompensacijas niekas nekalba ir V.Benkunskas viešai primelavo, kad premija Labašauskui išmokėta ir galime judėti toliau. Kokia premija? Aš jokių pinigų nesu gavęs. Kodėl jis meluoja? Ir dar visiems žmonėms?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius