-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lauksodyje nyksta Birutės skulptūra

Pakruojo rajono gyventojai, sunerimę dėl apleisto tarpukariu pastatyto kunigaikštienės Birutės paminklo, svarsto įsteigti Lauksodžio Birutės fondą ir rinkti lėšas jam sutvarkyti. Paraginta gyventojų pagaliau sukruto ir rajono savivaldybė.
Birutės skulptūra
Birutės skulptūra / Lrt.lt nuotr.

Pasak muziejininkų, paminklas kunigaikštienei Birutei Lauksodyje pastatytas 1931 m. rajono moterų katalikių draugijos iniciatyva. Lėšų statybai surinko „Birutiečių“ organizacijos narės. Prie jo rengdavo vaidinimus, susibūrimus, pačios prižiūrėjo. Pastaraisiais metais cementinė Birutė baigia sunykti, nors paminklas įtrauktas į valstybės saugomų objektų sąrašą.

„Mūsų noras yra pasistengti tą Birutės paminklą restauruoti kiek įmanoma. Moterys, jeigu 1931 m. sugebėjo surinkti lėšų ir pasistatyti tokį gražų paminklą, tai manau, kad šiais laikais sugebėsime rasti paminklą kiek įmanoma sutvarkyti“, – sakė Žiemgalos muziejaus vedėja Daiva Skrupskelytė.

„Koncertą kokį padarom, jeigu sukaktis kokia būna Katalikių moterų draugijos. Ir ateityje padėsime tuos pinigus surinkti, restauruoti jį, sutvarkyti“, – kalbėjo Bardiškių kaimo gyventoja Donė Legeza.

Prieš 3 metus Kultūros paveldo departamento komisija nustatė, kad paminklo būklė bloga. Nesulaukę rajono savivaldybės pagalbos gyventojai svarsto įsteigti Lauksodžio Birutės fondą ir rinkti lėšas paminklui sutvarkyti. Tačiau paraginta gyventojų sukruto ir rajono savivaldybė

„Kreipsimės į Kultūros paveldo departamentą, paprašysime įvertinti būklę, parengti sąmatą, pagal tai, kiek iniciatyvos parodys visuomenė, kiek surinks lėšų, kreipsimės į rajono tarybą su prašymu prisidėti“, – teigė Pakruojo rajono savivaldybės administracijos direktorė Erika Kižienė.

Gretimame Bardiškių kaime 1931 m. pakruojiškiai pastatė ir paminklą Vytautui Didžiajam, jo statybai pinigų suaukojo rajono ūkininkai. Paminklo būklė kol kas nebloga, bet netrukus pagalbos prireiks ir jam.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius