Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Legendinis juvelyras Alexas Šepkus – jo kūriniai tapo išskirtiniu prekės ženklu, vertinamu ir Amerikoje, ir Japonijoje

„Vieną kartą išvydus Alexo Šepkaus juvelyrikos darbus, jų jau nesupainiosi su niekuo kitu“ – tai pripažįsta meno žinovai tiek Lietuvoje, tiek Amerikoje bei Japonijoje. Daugiau nei prieš tris dešimtmečius išvykęs į JAV, A.Šepkus su kolega Niujorke įkūrė išskirtinį juvelyrikos prekės ženklą, kurio dirbiniais šiandien prekiaujama daugybėje pasaulio šalių galerijų.
Alexas Šepkus ir jo darbai
Alex Šepkus ir jo darbai / Organizatorių nuotr.

Šiomis dienomis į Vilnių atkeliavo prieš trejus metus mirusio menininko darbų kolekcija. A.Šepkaus 70-mečio sukakčiai skirtoje parodoje „Alex Šepkus New York: legendinio juvelyro kūryba iš arti“ galima išvysti daugiau nei 250 išskirtinių jo dirbinių iš aukso bei platinos.

Parodą rengiančios galerijos „v2o aukštoji juvelyrika“ įkūrėjos Viktorijos Orkinės teigimu, vos pažvelgus į didžiulį A.Šepkaus kūrybinį palikimą ir jo įvairovę, galima suprasti, jog tai pasaulinio lygio menininkas, kuris savo fenomenaliu talentu garsino Lietuvą visame pasaulyje.

Norintys susipažinti su Alexo Šepkaus kūryba, laukiami balandžio 11–14 d., 11:00-19:00 valandomis, „v2o aukštosios juvelyrikos“ galerijoje, adresu Aukštaičių g. 12, Vilnius.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Alex Šepkus juvelyrikos paroda
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Alex Šepkus juvelyrikos paroda

Kaip gimė legenda

Aleksandras Šepkus gimė 1954 m. kovo 24 d. Kaune. Apie savo gyvenimą pats juvelyras ne itin mėgo kalbėti – buvo gan asketiška ir į kūrybą susikoncentravusi asmenybė. Jo tėvas buvo architektas, tikėtina, kad būtent tai nulėmė, kad po mokyklos A.Šepkus pasirinko studijas tuometiniame Vilniaus dailės institute (dabar – Dailės akademija) Pramoninės dailės katedroje.

Šios studijos neturėjo nieko bendra su juvelyrika, kuri tuo metu į menininko gyvenimą atėjo gan atsitiktinai. Prie to prisidėjo ir pirmuoju jo mokytoju tapęs juvelyras Kazimieras Simanonis. „Kai pas jį padariau pirmą papuošalą, jis man pasakė, kad esu apsigimęs juvelyras. Taip viskas ir prasidėjo“, – yra pasakojęs A.Šepkus. Ilgainiui būtent papuošalų kūrimas taps jo gyvenimo aistra, hobiu, darbu ir menu.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Alex Šepkus juvelyrikos paroda
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Alex Šepkus juvelyrikos paroda

Kai A.Šepkus turėjo daryti, o vėliau apsiginti diplominį darbą, nusprendė sulaužyti iki tol galiojusias taisykles – kurti ne indus ar kitus daiktus, o papuošalus. „Tuomet ir man kliuvo nuo Dailės akademijos dėstytojų už tai, kad gadinu studentus. Jie piktinosi, kad esą vienas jų užsimanė kurti nei šį, nei tą – papuošalus“, – yra pasakojęs pirmasis A.Šepkaus mokytojas K.Simanonis.

Organizatorių nuotr./Alexo Šepkaus darbas
Organizatorių nuotr./Alexo Šepkaus darbas

Po studijų baigimo dešimtmetį juvelyras gyveno ir dirbo Lietuvoje. Tačiau 1988 m. jis išvyko į JAV. Apsistojęs Niujorke įsidarbino lenkų juvelyrikos įmonėje, kurios dirbtuvėse buvo taisomi ir koreguojami įvairūs juvelyriniai dirbiniai, tarp jų garsių prekės ženklų „Bulgari“ bei „Tiffany“.

Organizatorių nuotr./Jeffrey Feero ir Alexas Šepkus Niujorke, apie 1992 m.
Organizatorių nuotr./Jeffrey Feero ir Alexas Šepkus Niujorke, apie 1992 m.

Tuomet Niujorko 5-ojoje aveniu, kur ir buvo įsikūrusios dirbtuvės, ėmė sklisti kalbos apie vyruką, „galintį sutaisyti viską“. Tuo susidomėję juvelyrai, verslininkai bei kiti smalsuoliai traukė link nedidelių dirbtuvių, kuriose drauge su kitais kolegomis įgūdžius tobulino ir kūrė A.Šepkus.

Organizatorių nuotr./Alexo Šepkaus darbas
Organizatorių nuotr./Alexo Šepkaus darbas

Tarp tų smalsuolių buvo ir netoliese, kitoje juvelyrinėje dirbęs Jeffrey Feero, kuris išvydęs talentingo kūrėjo iš Lietuvos darbus, paragino jį kartu steigti naują juvelyrikos įmonę. Šitaip dvi skirtingos savo charakteriu ir darbo patirtimi, tačiau viena kitą papildančios asmenybės, 1991 metų pabaigoje bičiulių paramos dėka įkūrė įmonę „Alex Šepkus Co“, ilgainiui tapusia išskirtiniu ir prabangiu prekės ženklu, kurios darbai šiandien eksponuojami ir jais prekiaujama net 150 meno galerijų įvairiose pasaulio šalyse, nuo Amerikos iki Japonijos, nuo Puerto Riko iki Lietuvos.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Viktorija Orkinė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Viktorija Orkinė

Tūkstantis unikalių ir atpažįstamų kūrinių

Pasak menininko 70-mečio sukakčiai skirtą parodą „Alex Šepkus New York: legendinio juvelyro kūryba iš arti“ surengusios galerijos „v2o aukštoji juvelyrika“ įkūrėjos Viktorijos Orkinės, pirmą kartą menininko darbus ji išvydo Vilniuje daugiau nei prieš dešimtmetį.

„Šie darbai mane iškart pakerėjo savo preciziškumu, aukšto lygio techniniu atlikimu ir nepaprastu grožiu. Supratau, kad užtenka vieną kartą pamatyti A.Šepkaus darbus ir to braižo, stiliaus nebesupainiosi su niekuo kitu. Jo autentiškumas ir išskirtinumas iškart krenta į akis ir nepalieka abejingų“, – teigė V.Orkinė.

Per tris kūrybos dešimtmečius A.Šepkus sukūrė apie tūkstantį darbų modelių ir visi jie tapo jo vizitine kortele bei ryškiu atpažinimo ženklu.

Pats menininkas yra pasakojęs, kad visi jo darbai yra intuityvūs, o dizainas – neapgalvotas. „Aš tiesiog darau tai, kas man išeina, ir tai, ką moku. Lietuvoje pradėjau kurti literatūrinėmis temomis, dariau papuošalus su užrašais ir atvaizdais, tačiau dabar viskas yra abstraktu, o svarbiausia, ko siekiu – kad būtų gražu“, – keletą metų prieš mirtį pasakojo pats juvelyras.

Organizatorių nuotr./Alexo Šepkaus darbas
Organizatorių nuotr./Alexo Šepkaus darbas

Menotyrininkai A.Šepkaus darbus iki šiol vertina ne tik dėl kruopštaus, iki smulkmenų tikslaus techninio atlikimo (dėl to jo darbus itin sunku padirbti ir klastoti, nors bandymų ir būta), tačiau ir dėl aukšto meninio lygio.

Jo kūriniuose meno žinovai įžvelgia daugybės skirtingų laikotarpių ir kultūrų ženklų – Bizantijos, viduramžių, majų, taip pat įvairių gamtos ir literatūros, geometrijos, architektūros ir dailės motyvų.

Tačiau pats A.Šepkus, kitados paklaustas, kas jį įkvepia kūrybai yra teigęs, kad dirba natūraliai. „Niekados taip nebuvo, kad kažką perskaitau ar pamatau ir nusprendžiu kažką panašaus padaryti. Arba kad po to tampu pilnas įkvėpimo ir puolu dirbti. Ne. Aš tiesiog dirbu visiškai natūraliai: kai turiu ūpo arba kai prireikia – atsisėdu prie stalo ir darau“, – yra prisipažinęs juvelyras.

Organizatorių nuotr./Alexo Šepkaus darbas
Organizatorių nuotr./Alexo Šepkaus darbas

V.Orkinės teigimu, A.Šepkaus darbai unikalūs ir tuo, kad iš mažyčių detalių, tartum mozaikos, jis sukuria organišką visumą, kuri tampa išskirtiniu jo kūrybos braižu. Taip pat į akis krinta ir jo darbų faktūros – čia net ir pasitelkus mikroskopą, anot V.Orkinės – neįmanoma rasti nė ženklo broko.

Organizatorių nuotr./Alexo Šepkaus darbas
Organizatorių nuotr./Alexo Šepkaus darbas

Menininkas kūrė įvairius dirbinius – auskarus, žiedus, apyrankes, pakabukus – daugiau nei 250 jų galima išvysti parodoje Vilniuje. Pagrindinė jo darbo medžiaga – rožinis ir geltonas 750 prabos auksas ir platina.

Pats A.Šepkus yra teigęs, kad visuomet stengėsi dirbti sąžiningai ir kruopščiai, o išvydęs galutinį rezultatą neretai ir pats nusistebėdavo – „negi čia aš padariau, visai neblogas darbas išėjo“.

Organizatorių nuotr./Alexo Šepkaus darbas
Organizatorių nuotr./Alexo Šepkaus darbas

Juvelyras mirė 2021 m. rugsėjo 6 d. Niujorke po sunkios ligos. Jo ilgametis verslo partneris J.Feero bei artimieji ir toliau tęsia darbus, kuriuos daugiau nei prieš tris dešimtmečius Niujorke pradėjo A.Šepkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius