-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Leonardo da Vinci galbūt piešė ir nuogą „Moną Lizą“

Paveikslas nuogos moters, kuri savo išvaizda stulbinamai primena garsiąją Moną Lizą, taip pat galėjo būti sukurtas Leonardo da Vinci, ketvirtadienį paskelbė prancūzų žiniasklaida.
„Mona Liza“ ir „Monna Vanna“
„Mona Liza“ ir „Monna Vanna“ / 15min montažas

Garsųjį šedevrą eksponuojančio Paryžiaus Luvro muziejaus ekspertai dabar atlieka šio Florencijos meistro mokyklai priskiriamo anglimi piešto paveikslo „Monna Vanna“ ekspertizę.

Šis nemažas piešinys nuo 1862 metų buvo laikomas į šiaurę nuo Paryžiaus esančių Šantiji rūmų Kondė muziejaus Renesanso meno kolekcijoje.

Po mėnesį trukusios ekspertizės Luvre, muziejaus kuratoriai yra įsitikinę, kad „bent jau dalis piešinio“ priklauso Leonardui da Vinci.

„Veido ir rankų atlikimo kokybė piešinyje yra tikrai nuostabi“, – sakė Mathieu Deldicque'as dienraščiui „Figaro“.

„Tai beveik neabejotinai buvo pasiruošimas tapybos darbui“, – pridūrė jis, darydamas išvadą, kad šis paveikslas yra labai susijęs su „Mona Liza“.

Beveik identiškos

Rankos ir kūnas yra beveik identiškos toms, kurios matomos Leonardo da Vinci paslaptingajame šedevre, sakė M.Deldicque.

Scanpix nuotr./Pascalis Cotte'as ir „Mona Lisa“
Scanpix nuotr./Pascalis Cotte'as ir „Mona Lisa“

Paveikslas dydžiu taip pat primena „Moną Lizą“, o mažos skylutės, išbadytos pagal moters figūros kontūrą rodo, kad jis galėjo būti „perkeltas“ ant drobės, sakė muziejaus kuratorius.

Luvro meno kūrinių restauravimo ekspertas Bruno Mottinas patvirtino, kad paveikslas buvo nupieštas maždaug XV ir XVI amžių sandūroje, kai Leonardo da Vinci buvo dar gyvas.

Interviu laikraščiui „Parisien“ jis sakė, kad atlikta ekspertizė įrodė, jog tai yra originalus paveikslas, o ne kokio nors dingusio originalo kopija.

Tačiau „mes privalome būti atsargūs“ priskirdami šį paveikslą Leonardo da Vinci, kuris mirė 1519 metais Prancūzijoje.

„Paveikslo viršuje prie galvos brūkšniuota dešiniarankio žmogaus, o Leonardo piešė kairiąja“, – sakė ekspertas.

„Šiam darbui dar prireiks laiko. Su šiuo piešiniu dirbti labai sunku, nes jis yra ypač trapus“, – pridūrė jis.

Vis tik B.Mottinas išreiškė viltį, kad paveikslo autorių pavyks nustatyti per dvejus metus. Kaip tik tada Šantiji rengiama paroda Leonardo da Vinci 500-osioms mirties metinėms paminėti.

Per pastarąsias kelias savaites prie paveikslo dirbo daugiau nei 10 ekspertų, kurie įvairiais būdais skenavo šį meno kūrinį ir tyrė jį kitais moksliniais metodais.

Pirmiausia jie siekia nustatyti, ar šis paveikslas buvo sukurtas prieš ar po „Monos Lizos“, kuri buvo nutapyta po 1503 metų.

Iš pradžių buvo manyta, kad Šantiji muziejuje saugotą paveikslą, kurį 1862 metais už įspūdingą tiems laikams 7 tūkst. frankų sumą įsigijo Omalio kunigaikštis, nutapė garsusis Toskanos meistras.

Tačiau vėliau ekspertams kilo abejonių dėl Leonardo da Vinci autorystės ir jie nusprendė, kad tai greičiausiai bus vieno iš jo mokinių darbas.

Pasaulio meno kolekcijose yra maždaug 20 piešinių arba tapybos darbų, kuriuose Mona Liza pavaizduota nuoga, tačiau daugelio jų sukūrimo datą pasirodė nustatyti sunku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius