Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paroda „Levas Bakstas. Epocha ir kūryba“: apie tuos, kurie norėjo pakeisti pasaulį

Nors Levo Baksto pavardė šiandien girdima retai, prieš šimtmetį jis buvo tikrų tikriausia meno žvaigždė. Dailininkas, scenografas ir dekoratorius L.Bakstas siekė kovoti su XIX a. mene, o ypač scenografijoje, įsigalėjusiu nuobodžiu, pedantišku realizmu bei tapo laisvės šaukliu rusų meno scenoje.  
Ugnies paukštės kostiumo eskizas I. Stravinskio baletui „Ugnies paukštė“
Ugnies paukštės kostiumo eskizas I. Stravinskio baletui „Ugnies paukštė“ / AB „Belgazprombank“ kolekcijos nuotr.

Vilniaus paveikslų galerijoje šiuo metu vyksta paroda „Levas Bakstas. Epocha ir kūryba“, kurioje pristatomi L.Baksto ir jo amžininkų darbai. Tarp jų – iš Lietuvos ir Baltarusijos kilę menininkai: Dmitrijus Steleckis, Ferdinandas Ruščicas, Grigorijus Bobrovskis, Kazimieras Stabrauskas, Stanislavas Žukovskis, Savelijus Sorinas, Mikalojus Konstantinas Čiurlionis ir kt.

L.Baksto darbai stebina kruopštumu, dekoratyvumu, ritmiškumu, tarytum tai būtų visai ne baleto spektaklių eskizai, o savarankiški meno kūriniai.

Kalbant apie L.Bakstą neįmanoma nepaminėti „Meno pasaulio“ grupuotės, susikūrusios 1898 m. Sankt Peterburge Aleksandro Benua ir Sergėjaus Diagilevo iniciatyva. „Meno pasaulis“ suvienijo be galo skirtingus menininkus, tikėjusius autoriaus originalumo, individualumo, asmeninio žvilgsnio svarba. Tyrinėdami art nouveau, belle époque, rokoko ir romantizmo kūrinius, tuo metu besiplėtojusius avangardinius judėjimus, „Meno pasaulio“ nariai kėlė naujojo meno idėjas, padariusias įtaką ne tik Rusijos, bet ir visos Europos meno laukui.

„Meno pasaulio“ grupės nariai kūrė dekoracijas ir kostiumus baletų impresarijaus S.Diagilevo „Rusų sezonams“. Ne išimtis buvo ir L.Bakstas, kurio scenovaizdžiai bei kostiumai į „Rusų sezonų“ sceną įnešė orientalistinių ir art deco motyvų, išraiškingų spalvinių derinių. Ne vienas kostiumų eskizas eksponuojamas ir šioje parodoje – L.Baksto darbai stebina kruopštumu, dekoratyvumu, ritmiškumu, tarytum tai būtų visai ne baleto spektaklių eskizai, o savarankiški meno kūriniai, formuojantys savitą atmosferą ir personažų charakterius.

Skvarbiu žvilgsniu pasižymi ir L.Baksto tapybos darbai, ypač – portretai, siūlantys poetišką ir lyrišką pažintį su portretuojamuoju.

Skvarbiu žvilgsniu pasižymi ir L.Baksto tapybos darbai, ypač – portretai, siūlantys poetišką ir lyrišką pažintį su portretuojamuoju. Čia koloritas saikingesnis nei visomis spalvomis bei formomis žaižaruojančiuose kostiumų ir dekoracijų eskizuose, tačiau išraiškingos kompozicijos ir netikėti rakursai neleidžia suabejoti – žvelgiate į L.Baksto darbus.

Paroda „Levas Bakstas: epocha ir kūryba“ leidžia susipažinti su turtingu laikmečio kontekstu. Čia išvysite ir ryškiaspalvius armėno Martiroso Sariano darbus, ir realistiškus ukrainiečio Nikolajaus Kuznecovo kūrinius, ir elegiškas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio pasteles. Tačiau nors parodoje gausu skirtingų žanrų ir stilių, aiškiai apsibrėžta parodos imtis bei tikslas tai paverčia ne trūkumu, o privalumu.

Parodoje pristatomi ne tik menininkų darbai, bet ir video medžiaga apie L.Bakstą. Deja, ji demonstruojama tik rusų k., be lietuvių k. ar anglų k. subtitrų, todėl iki galo „patirti“ parodą pavyks ne kiekvienam vilniečiui ar miesto svečiui.

Kita vertus, neretam žiūrovui, veikiausiai, pakaks ir išties įdomios, praėjusio šimtmečio pradžios dvasia alsuojančios ekspozicijos, nukeliančios į laiką, kai kūrėjai dar buvo kupini vilties pakeisti ne tik meną, bet ir pasaulį. Čia ir dabar, nesigręžiojant nei į praeities šešėlius, nei į ateities utopijas.

Toks buvo ir Levas Bakstas. Tokia buvo jo epocha ir kūryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius