Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Lietuviškos meno erdvės Niujorko centre kuratorės: „Norėdami išlikti, turime atsiverti šio miesto kultūros pasauliui“

Niujorko meno pasaulyje vis garsiau skamba lietuviški vardai. Manheteno centre, netoli garsiosios „Madison Square Garden“ arenos įsikūrusioje seniausios JAV lietuvių organizacijos – Susivienijimo Lietuvių Amerikoje (SLA) – būstinėje jau trečius metus veikia meno erdvė „Sla307 Art Space“. Čia Niujorko visuomenei pristatomos meno parodos, vyksta lietuvių susibūrimai, kiti renginiai.
Paroda „Tėvynė“
Paroda „Tėvynė“ / Sla 007 nuotr.

2015 m. įsikūrusioje kuruojamoje erdvėje vietos atsiranda ne tik lietuvių ar lietuvių kilmės amerikiečių menininkams – čia vyksta įvairių tautybių niujorkiečių menininkų parodos. Meno erdvės atstovai drąsiai teigia, kad netgi maža etninė organizacija gali sėkmingai gyvuoti ir tapti pastebima bei vertinga Niujorko kultūrinėje scenoje, bet tam lietuvių kultūra turi tapti atvira šio miesto meno pasauliui.

Apie tai, kaip gimė lietuvius menininkus Niujorke vienijanti kultūrinė erdvė bei kokie didžiausi iššūkiai kyla bendradarbiaujant skirtingų kartų atstovams, 15min kalbėjosi su „Sla307 Art Space” menininkėmis bei kuratorėmis Laura Zaveckaite ir Ieva Martinaityte-Mediodia.

Meno erdvė atgaivino SLA veiklą

SLA organizacija savo veiklą pradėjo dar 1886 m. Veiklos pradžia siejama su daktaru Jonu Šliūpu – jo bendraminčių rate ir kilo susivienijimo idėja. 1910 m. draugijos būstine tapo pastatas pačiame Niujorko centre. Čia įsikūrė laikraščio „Tėvynė“ raštinė ir spaustuvė.

Per savo ilgą istoriją organizacija, kuri 1930 m. turėjo net apie 22 000 narių, išgyveno daug pakilimų ir nuosmukių. Iki pat 2012 m. SLA veikė kaip draudimo kompanija, kaupusi kapitalą ir padėjusi tautiečiams nelaimių atveju. Iš SLA narių mokesčio ir „tautiškų centų“ buvo perkamos žemės, statomos bažnyčios, steigiamos mokyklos, remiama Lietuvos inteligentija, sovietmečiu – palaikoma nepriklausomos Lietuvos idėja.

Vis dėlto per pastarąjį dešimtmetį organizacija patyrė didelę transformaciją. Pasak L.Zaveckaitės, atsisakius šalpos funkcijos reikėjo keistis: organizacijos veikla buvo stipriai išsikvėpusi, metodai pasenę ir neveiksmingi, o daug jaunesnės kartos lietuvių imigrantų apie ją net nežinojo. Vyko nacionalinių švenčių minėjimai, susitikimai su atvykstančiais iš Lietuvos svečiais, bet apskritai SLA vystoma veikla buvo žinoma gan siaurame rate.

Prie SLA kolektyvo prisijungus Laimai Mihailovič ir jai tapus pastato menedžere, kilo minčių keisti organizacijos profilį. Susisiekus su Niujorke gyvenančiais ir kuriančiais lietuvių menininkais Ieva Martinaityte-Mediodia, Julium Ludavičium bei Aidu Bareikiu, nutarta SLA patalpose sukurti meno galeriją, kuri ne tik taptų erdve lietuviškiems renginiams, bet, įtraukdama niujorkiečius menininkus, tuo pačiu leistų lietuvišką meną pristatyti Niujorko meno pasauliui. Pati L.Zaveckaitė prie prie „Sla307 Art Space” savanorių prisijungė 2015 m., o 2016 m. tai padarė ir Daina Mattis.

Sla 007 nuotr. /Daina Mattis paroda
Sla 007 nuotr. /Daina Mattis paroda

„Mūsų ambicija buvo politinę bei šalpos veiklą, kuria anksčiau užsiėmė organizacija, keisti kultūros bei meno platforma ir sukurti naują nišą lietuviškos kultūros sklaidai.

Mūsų ambicija buvo politinę bei šalpos veiklą, kuria anksčiau užsiėmė organizacija, keisti kultūros bei meno platforma ir sukurti naują nišą lietuviškos kultūros sklaidai.

Nuo pat pradžių siekėme ne šiaip organizuoti būrelius ar bendrą hobį turinčių žmonių susiėjimus, bet pakilti iki profesionalaus lygio, integruojant SLA veiklą į Niujorko meno bendruomenę. Supratome, kad negalime užsidaryti tautiniame burbule ir daryti renginius tik siauram rateliui žmonių, kaip anksčiau, nes lietuvišką kultūrą atskleisti, platinti ir stiprinti įmanoma tik vykdant intensyvius kultūrinius mainus“, – 15min sakė L.Zaveckaitė ir I.Martinaitytė-Mediodia.

Lėšos surinktos aukcionų metu

Lietuviai menininkai ėmėsi darbo. Pirmiausia reikėjo suremontuoti patalpas, o jų remontui reikėjo pinigų. Tam pasitelkti aukcionai – viso jų buvo surengta net trys. Pirmųjų dviejų aukcionų metu buvo pardavinėjami tik Amerikos lietuvių bei lietuvių menininkų darbai, trečiajame, internetiniame, durys jau buvo atvertos visiems Niujorko menininkams.

Po sėkmingų aukcionų ir metus trukusio remonto 2015 m. meno erdvėje „Sla307“ įvyko pirmosios parodos. Skaičius „307“ meno erdvės pavadinime reiškė 30-ojoje gatvėje esančio pastato numerį.

„Kodėl meno erdvė, o ne galerija? Nes įtraukiamos įvairios meno formos – poezijos skaitymai, filmai, paskaitos. Tai demokratiška platforma. Įvairios meno formos koegzistuoja vienoje erdvėje, netrukdydamos, o papildydamos viena kitą“, – pasakoja L.Zaveckaitė.

Pasak kuratorių, „Sla307“ meno erdvė egzistuoja savanorišku principu.

Sla 007 nuotr. /Nijolė Kudirka paroda
Sla 007 nuotr. /Nijolė Kudirka paroda

„Viską darome savo iniciatyva po darbų, laisvalaikiu. Matome būtinybę diegti naujus finansavimo mechanizmus, rašyti projektus finansinei paramai gauti, į meno erdvės veiklą įtraukti progresyviai mąstančius žmones, laukiame savanorių su noru prisidėti. Norime, kad „Sla307 Art Space“ būtų tiek šiuolaikinio meno, tiek tradicinės lietuvių kultūros centras. Galime užtikrinti, kad pastatas visada liks „lietuvių namais”, kur įvairūs projektai galimi ir skatintini“, – sako L.Zaveckaitė.

Meno erdvėje jau įvyko 19 parodų ir 15 renginių. Fotografijų parodos, filmų pristatymai, JAV liaudies meno kolekcijos pristatymas, poezijos vakarai, tapybos darbų ekspozicijos – renginių spektras išties platus.

„Svarbu pažymėti, kad visos „Sla307 Art Space“ pristatomos parodos yra kuruojamos. „Sla307 Art Space“ tikslas – tapti įdomia savo etniškumu ir tuo vertinga Niujorko profesionalaus meno žemėlapio vieta. Todėl kiekviena paroda rengiama labai rūpestingai ir atsakingai, paraiškos peržiūrimos ir atrenkamos, derinant meno erdvės programą su SLA bei kitų lietuviškų organizacijų renginiais“, – 15min pasakojo kuratorės.

„Sla307 Art Space“ tikslas – tapti įdomia savo etniškumu ir tuo vertinga Niujorko profesionalaus meno žemėlapio vieta.

Nuosekliai vykdoma meno erdvės programa ir pastangos įsitvirtinti Niujorko meno rinkoje jau davė vaisių: prestižiniai Niujorko meno internetiniai portalai, tokie kaip „Artforum ArtGuide“, „Fabrik“ ar „New York New Work“ jau įtraukė „Sla307“ programas į savo sąrašus.

Kalbant apie proporcijas, iki šiol meno erdvėje trys ketvirtadaliai parodu/renginių yra vienaip ar kitaip susiję su Lietuva ir lietuviškumu, ir šį santykį mes stengiamės išlaikyti “, – pažymi L.Zaveckaitė.

Dabar eksponuojama paroda apima turtingą SLA istoriją

Šiuo metu „Sla307 Art Space“ eksponuojama archyviė paroda „Tėvynė“, mininti Amerikos lietuvių 130 metų istoriją JAV po SLA vėliava. Paroda veiks iki rugsėjo 30 d.

Parodoje pristatomi įvairūs istoriniai artefaktai: „Tėvynės“ laikraščio originalai, SLA draudiminiai blankai, organizacijos narių sąrašai, SLA originalūs organizacijos antspaudai, buhalterinės knygos, nuotraukos, L.Zaveckaitės atspausdintos fotograviūros iš išlikusių autentiškų daugiau nei 2000 originalių laikraščio „Tėvynė“ plokščių, SLA spaustuvėje spausdinti leidiniai bei jos bibliotekoje išsaugotos knygos iš įvairių lietuviškų leidyklų JAV bei Lietuvoje. Visa tai iliustruoja kultūrinę SLA veiklą Amerikoje, trunkančią net šimtą trisdešimt metų.

„Ekspozicija SLA veiklą pristato ne tik istoriniu, bet ir meniniu aspektu. Paroda suformuota ne muziejiniu principu, tai labiau meninio tyrimo projektas su įsimenančiais vizualiniais akcentais. Danius Glinskis atliko milžinišką darbą atkurdamas SLA istorijos eigą. Esame dėkingi Juliui Ludavičiui, Dainai Mattis, Rūtai Katinui, Linai Semanavičiūtei ir visoms archyvo darbuotojoms prisidėjusioms ruošiant parodos ekspoziciją, taip pat Jonui Mekui, sutikusiam papuošti parodą filmu „Ar buvo karas?“ apie lietuvių išeivijos gyvenimą 1950-1953 metais Amerikoje. Tai buvo šio filmo premjera Niujorke“, – pažymi kuratorės.

Sla 007 nuotr. /Paroda „Tėvynė“
Sla 007 nuotr. /Paroda „Tėvynė“

Spalio mėnesį „Sla307“ bus eksponuojama Niujorke daugelį metų gyvenančio menininko Vytenio Jankūno paroda, o lapkritį bus pristatyta dailininkės Sandros Koponen tapyba.

Ateityje, pasak kuratorių, planuojama užmegzti artimesnius ryšius su Lietuvoje gyvenančiais menininkais. „Sla307 Art Space“ ketina kasmet į Niujorką atvežti ir pristatyti bent vieną menininką ar menininkę iš Lietuvos.

Vyksta ir tradiciniai lietuviški renginiai

Po bendru meno erdvės stogu vyksta ir su tradicine lietuvių kultūra siejami renginiai – „Vyčių“ klubo pamaldos, nacionalinių bei tautinių švenčių minėjimas bei šventimas, lietuviškų organizacijų renginiai.

Pasak kuratorių, norinčių organizuoti lietuvių bendruomenei skirtus renginius atsiranda vis daugiau – visiems siekiant išsitekti erdvėje ir laike, prireikia lankstumo.

„Dėl to, kad galime vystyti kultūrinį dialogą ir nagrinėti aktualias šiandienos temas iš mažumos, augusios kitokiomis sąlygomis negu daugelis amerikiečių, perspektyvos, esame įdomūs ir Niujorko meno pasauliui. Kuo žinomesnė taps lietuviška meno erdvė, tuo plačiau sklis ir garsas apie SLA, lietuvius bei Lietuvą“, – 15min sakė I.Martinaitytė-Mediodia.

Sla 307“ meno erdvė „Facebook“: https://www.facebook.com/Sla307ArtSpace/

Sla307 meno erdvė „Instagram“: https://www.instagram.com/sla307artspace

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius