Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuvoje pasitinkami „Auksinio liūto“ nugalėtojai – „Saulės ir jūros“ atlikėjai

Pirmadienio vakarą Vilniaus oro uoste pasitikti prestižinėje Venecijos meno bienalėje „Auksinį liūtą“ pelnę operos-performanso „Saulė ir jūra“ solistai.
Lietuvoje pasitinkami „Auksinio liūto“ nugalėtojai
Lietuvoje pasitinkami „Auksinio liūto“ nugalėtojai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Apie klimato kaitą ir antropoceno epochą prabylantis Linos Lapelytės, Rugilės Barzdžiukaitės ir Vaivos Grainytės kūrinys „Auksinį liūtą“ už geriausią nacionalinį paviljoną į Lietuvą parvežė pirmą kartą istorijoje.

Žiuri, kuriai vadovavo Stephanie Rosenthal, apdovanojimą Lietuvos paviljonui skyrė už eksperimentinę dvasią, netikėtą nacionalinio prisistatymo interpretaciją, inovatyvų lokacijos išnaudojimą, tuo pat metu kuriant jungtį su Venecijos miestu ir jo gyventojais.

Oro uoste atlikėjus pasitiko ir libreto autorė Vaiva Grainytė. Paklausta, kaip jaučiasi žmogus, savo rankose laikantis „Auksinį liūtą“, ji sakė: „Labai dar sunku artikuliuoti emocijas, nes tas džiaugsmas ir euforija yra sumišusi su nuovargiu, stresu ir dar iki galo nelabai aišku, kas įvyko, bet mus supantis begalinis visų džiaugsmas ir yra tikrasis liūtas.“

Viena iš atlikėjų, Svetlana Bagdonaitė sakė esanti laiminga, jog į Lietuvą atvežė pasaulinio pripažinimo simbolį – „Auksinį liūtą“. Ji operą yra atlikusi ir lietuvių, ir anglų kalbomis, tačiau kalbinis pokytis lietuvių atlikėjams, anot jos, problemų nesudarė: „Mūsų solistai įveikia viską, visus sunkumus, jie nepaprastai kantrūs, ištvermingi. O kantrybė viską nugali. Be galo buvo įdomu dirbti.“

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius oro uoste projekto komandai įteikė 50 000 eurų vertės čekį.

„Visų pirma noriu pasidžiaugti didžiule Lietuvos, Vilniaus ir sostinės sėkme. Sveikinam visą kolektyvą, kuris tokį prizą atveža į Lietuvą. Žinom, kad projektą dar lydi finansiniai iššūkiai, trūkstama suma maždaug tokia ir yra – suradom kaip ir kur iš Vilniaus [biudžeto] padengti lėšas ir laukiam po Venecijos [projekto] dar kartą rodomo Vilniuje“, – sakė R.Šimašius.

Finansinę paramą žadėjo ir kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

„Kultūros ministerija iki šiol jau yra skyrusi 218 000 eurų paviljonui ir, be abejo, skirs tiek, kiek reikia. Ir skirs tam, kad menininkės būtų pagerbtos, įvertintos ne tik užsienyje, bet ir Lietuvoje“, – kalbėjo ministras.

„Saulė ir jūra“ yra antrasis jos kūrėjų – režisierės Rugilės Barzdžiukaitės, kompozitorės Linos Lapelytės ir libreto autorės Vaivos Grainytės – darbas kartu. Po 2013 m. pasirodžiusios, „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanotos ir tarptautinį pripažinimą pelniusios operos „Geros dienos!“, 2017 m. pristatyta „Saulė ir jūra“ buvo apdovanota „Boriso Dauguviečio auskaru“ už novatoriškus ir originalius sprendimus.

Lietuva Venecijos meno bienalėje dalyvauja nuo 1999 m. Lig šiol ji buvo įvertinta keturis kartus: specialieji paminėjimai įteikti 2005 m., kai paviljone buvo eksponuota Jono Meko kūrybos retrospektyva, 2007 m., pristatant Gedimino ir Nomedos Urbonų projektą „Villa Lituania“, 2011 m., kai Lietuvai atstovavo Dariaus Mikšio projektas „Už baltos užuolaidos“ bei 2013 m., kai Lietuva bienalėje pristatė drauge su Kipru (kuratorius Raimundas Malašauskas).

58-oji Venecijos meno bienalė vyksta gegužės 11 – lapkričio 24 d. Kuruotoje parodoje, pavadintoje „Kad tu gyventum įdomiais laikais“ („May You Live in Interesting Times“), du savo kūrinius pristato ir lietuvis Augustas Serapinas.

Lietuvos paviljoną organizuoja Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija, pristato Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius