Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuvos archyvarai tyrinės lietuvių muziejaus Argentinoje dokumentus

Lietuvos archyvarai tyrinės lietuvių muziejaus Argentinoje dokumentus.
Archyvas
Archyvas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Kultūra Archyvas

Kaip pirmadienį informavo Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnyba, du specialistai išvyko į Andų kalnų papėdėje, Čubuto provincijoje esantį Eskelio miestelį, kur prieš du dešimtmečius Olga ir Bruno Lukoševičiai įkūrė „Olgbrun“ muziejų.

Čia saugomą dokumentinį paveldą tirs tarnybos Dokumentų ir archyvų valdymo ir naudojimo skyriaus vyriausiasis specialistas Darius Bujokas ir Lietuvos centrinio valstybės archyvo Fotodokumentų skyriaus vedėja Simona Juzėnienė.

Muziejuje saugomas periodinio leidinio „Argentinos lietuvių balsas“ redakcijos turtas – laikraščio spausdinimo mašinos, archyvas, laikraščių egzemplioriai, taip pat meno kūriniai, baldai, apie 2 tūkst. lietuviškų knygų, apie 1 tūkst. nuotraukų bei kitos vertybės.

Pasak tarnybos, tai yra kilnojamosios kultūros vertybės, turinčios išskirtinę svarbą Lietuvos ir jos kultūros istorijai, saugomos tolimoje užsienio valstybėje, kur lietuvių tauta paliko savo pėdsaką. Prie muziejaus įkūrimo reikšmingai prisidėjo ir Lietuvos garbės konsulas inžinierius Algimantas Rastauskas.

Tyrimų metu dokumentus numatoma skaitmeninti ir aprašyti, siekiant didinti Argentinos lietuvių sukauptų archyvų, pasakojančių ne vieno lietuvio istoriją svečioje šalyje, sklaidą bei išsaugoti pirmųjų emigrantų patirtis įsitvirtinant šioje tolimoje šalyje.

Tyrimai atliekami pagal Kultūros tarybos iš dalies finansuojamą projektą „Lietuvių muziejaus „Olgbrun“ Argentinoje dokumentų inventorizavimas“.

Tyrimuose talkins muziejininkė Olga Lukoševičienė ir vertėjas, teisės profesorius Mario Kalainis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius