Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvos ir Australijos fotografo ir gamtosaugininko Olego Truchano legenda suskambės Ukrainoje

Ketvirtadienį 18 val. Nacionaliniame Taraso Ševčenkos muziejuje Kijeve, bendradarbiaujant su Lietuvos ambasada Ukrainoje, „Kaunas Photo“ festivalis atidarė parodą „Olegas Truchanas – Lietuvos ir Australijos legenda“.
Lake Padder
Lake Padder / Truchano nuotr.

Gausiai iliustruotas ir aprašytas Olego Truchano gyvenimo ir kūrybos kelias šios parodos tekstinėje, filmuotoje medžiagoje pristatomas ukrainiečių kalba. Parodos atidaryme dalyvavo parodos kuratorius, festivalio „Kaunas Photo“ meno vadovas Mindaugas Kavaliauskas, Lietuvos Respublikos ambasadorius Ukrainoje Marius Janukonis іr Australijos ambasadorė Ukrainoje Melissa O’Rourke.

Paroda veiks iki gruodžio 3 d.

Truchano nuotr./Huon Pine Reserve
Truchano nuotr./Huon Pine Reserve

Olegas Тruchanas (1923–1972) – fotografas, keliautojas, tyrinėtojas, buriuotojas, gamtosaugininkas ir ekologinės sąmonės žadintojas, naudojęs fotografiją kaip pagrindinę priemonę visuomenės švietimui apie gamtos paveldą ir poreikį jį saugoti. Gimęs Šiauliuose, kur nuo XIX a. apsigyveno jo protėviai ukrainiečiai, po karo išvyko į Vakarus ir kurį laiką gavo prieglobstį pabėgėlių stovykloje Vokietijoje. Būtent čia Olegas Truchanas atrado fotografiją savo kelionių po Bavarijos bei Tirolio Alpes įspūdžiams įamžinti. Pažintis su fotografija buvo lemtinga. Fotografija puikiai tiko Tasmanijos gamtos grožio perteikimui, lydėjo fotografą ir gamtosaugininką visą likusį gyvenimą ir buvo raktas į tasmaniečių širdis, pakeitęs politikos srovių kryptis, išmokęs žmones žvelgti į gamtą kaip į paveldą, o ne kaip priemonę civilizacijos tikslams siekti.

1949 m. Olegas Truchanas atvyko į Tasmaniją, kur nenurimstantį klajoklį užbūrė gamtiniais ištekliais turtinga sala, tapusi pagrindiniu jo fotografijų siužetu ir viso gyvenimo tikslu – išsaugoti Tasmanijos gamtos turtus ateities kartoms. Jis turėjo išskirtinį talentą savo pasakojimais bei fotografijomis perduoti savo meilę gamtai ir atskleisti magišką Tasmanijos salos grožį. 1972 m. sausio 6 d. žuvo Tasmanijoje, Gordono upėje. Apie Olego Truchano žūtį skelbė visi Tasmanijos laikraščiai, pareikšdami pagarbą ir užuojautą artimiesiems. Jo atminimui įamžinti išleistos knygos, sukurti dokumentiniai filmai, muzikos kūriniai, pavadintos gamtos draugijos, gamtos rezervatas, kalnas Tasmanijoje, gatvė fotografo gimtuosiuose Šiauliuose.

Truchano nuotr./Mountains Federation Peak
Truchano nuotr./Mountains Federation Peak

Pasak „Kaunas Photo“ vadovo Mindaugo Kavaliausko, svarbu pasidalinti žinia apie Olegą Truchaną – retu pavyzdžiu fotografijos istorijoje, kuris savo darbu pasiekė svarbių rezultatų laukinės gamtos išsaugojimui, o paroda Ukrainoje – galimybė parodyti, kad tokia herojiška asmenybė ir jos palikimas priklauso mums visiems – Lietuvai, Australijai, taip pat ir Ukrainai, bei visam globalizuotam pasauliui, išgyvenančiam tapatybės, nesavanaudiškų idealų krizę.

„Jis buvo tikras gamtos žmogus: mylintis gamtą, tiriantis ją. Dėka jo aš taip pat turėjau galimybę susipažinti su, nors ir nedidele dalimi, nuostabia Tasmanijos gamta. Aš manau, kad jo nuveikti darbai Australijoje išliks kaip itin vertinga medžiaga ir brangi dovana. Džiaugiuosi, kad jūs ėmėtės iniciatyvos pristatyti šį žmogų, kurių taip reta pasaulyje. Jis nusipelnė mūsų pagarbos ir galime tik dėkoti, kad jis gyveno“, – prisiminimais apie Olegą Truchaną dalijosi festivalio „Kaunas Photo“ 2017 globėjas, gamtosaugininkas, prezidentas Valdas Adamkus susitikęs su Olegu Truchanu kelionės po Australiją metu 1964 metais.

Parodos konsultantas Jonas Nekrašius (Šiauliai), dr. Doug Spowart (Brisbenas-Hobartas), parodos tekstų autoriai – prof. Kristina Juraitė (Kaunas) ir Jonas Nekrašius, parodos scenografiją sukūrė Mindaugas Kavaliauskas. Fotografijos iš Truchanų šeimos archyvo (© Melva Truchanas). Tekstus į ukrainiečių kalbą išvertė Renata Kanarska (Kijevas).

Truchano nuotr./ Huon Pine Reserve
Truchano nuotr./ Huon Pine Reserve

„Kaunas Photo“ festivalis, pradėtas organizuoti 2004 m., kylančių talentų ir premjerų festivalis, platforma šiuolaikinės fotografinės kūrybos dialogui tarp Šiaurės ir Pietų, Rytų ir Vakarų. Šalia parodų Kaune, festivalis rengia parodas kituose Lietuvos miestuose ir užsienyje. Nuo 2005 m. festivalis parodas surengė Suomijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje, Kinijoje ir Naujojoje Zelandijoje.

Parodos organizatoriai: festivalis „Kaunas Photo“, T.Ševčenkos nacionalinis muziejus, Lietuvos ambasada Ukrainoje, Australijos ambasada Ukrainoje.

Rėmėjai – Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos kultūros institutas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius