Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos paviljono komanda – apie vizualinį R.Narkaus kūrinio paveikumą

Šiuo metu Venecijos Castello rajone kuriamas Lietuvos nacionalinis paviljonas ir vyksta Roberto Narkaus parodos „Gut Feeling“ (liet. „Nuojauta“) instaliavimo darbai. Projekto komanda dalijasi pasirengimo užkulisiais ir pasakoja apie jau balandžio 21 d. įvyksiantį parodos atidarymą.

Lietuvos paviljonas Venecijoje atidaromas balandžio 21 d. 18.00 val. Adresas – Castello 3200 ir 3206, Campo de le Gate 30122.

Visas naujienas apie Venecijos bienalę skaitykite 15min.

Paviljono kuratorės Neringos Bumblienės teigimu, šį projektą tenka rengti visai visuomenei komplikuotu metu:

„Gut Feeling“ pradėjome kurti 2020 m., kai buvo tik atslūgusi pirmoji koronaviruso banga, o dabar bienalei ruošiamės siaubingo karo Ukrainoje akivaizdoje. Tai neišvengiamai veikia mus visus ir šį projektą – taip pat.“

N.Bumblienei šio projekto ambicija svarbi, nes tai yra proga pamąstyti apie naujas bendradarbiavimo struktūras, kurios būtų artimesnės mūsų sielai. Kuratorė su menininku diskutuoja apie vizualinį projekto paveikumą, paliečiantį žiūrovą ne tik konceptualiai (per logiką ir minties šuolius), bet ir per akis bei įvairius erdvės mastelius.

„Labai džiaugiuosi, kad tai bus totalinė instaliacija, veiksianti įvairias žmogaus jusles. Net ir tie, kurie galbūt neturės laiko paskaityti apie projekto idėją, galės patirti šią parodą skirtingai – priklausomai nuo savo pasiruošimo, noro ir laiko resursų“, – sako kuratorė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Neringa Bumblienė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Neringa Bumblienė

Šiais metais Lietuvai atstovaujantis menininkas R.Narkus pasakoja, kad nėra konkretaus taško, nuo kurio prasidėjo „Gut Feeling“. Jis yra iš kito įvykio išplaukianti pasekmė:

„Sutinku, kad projektas turi daug sluoksnių ir yra koliažiškas. Jis iš esmės klausia, kodėl aš imuosi vieno ar kito sprendimo ir kaip galiu save mobilizuoti tuo momentu teisingiausiam – kaip man atrodo – pasirinkimui. „Gut Feeling“ yra apie nuojautą ir pasitikėjimą nuojauta; pasitikėjimą nebūtinai racionaliais sprendimais.“

Tai bus totalinė instaliacija, veiksianti įvairias žmogaus jusles.

Pasak R.Narkaus, juokas yra labai galingas įrankis, galintis atverti žmogų:

„Nors to sąmoningai nesiekiau ir nežinau, kaip tai atsitinka, šis projektas neabejotinai pasižymi tam tikru lengvumu. Nors mes įvardijame be galo daug aktualių problemų, svarbu suprasti, jog ne sprendimai ir konkretūs atsakymai yra svarbiausia; kad juokas – tai raktas į pasaulį.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Robertas Narkus
Lukas Balandis / BNS nuotr./Robertas Narkus

Lietuvos paviljono Venecijos meno bienalėje komisaras Kęstutis Kuizinas sako, kad su R.Narkumi įdomiausia dirbti dėl to, jog negali aiškiai prognozuoti ar įsivaizduoti galutinio rezultato. Kartu tai – viena iš lemiančių priežasčių, kodėl būtent šis menininkas buvo pakviestas šiais metais dalyvauti bienalėje.

Nors to sąmoningai nesiekiau ir nežinau, kaip tai atsitinka, šis projektas neabejotinai pasižymi tam tikru lengvumu.

„Iš tiesų su savo kolektyvu kalbėjome net apie kelias galimas kandidatūras – tikrai stiprių lietuvių menininkų, bet tie, kurie liko nepasirinkti, buvo veikiau saugūs ir nuspėjami variantai. Kartais, net ir dirbant institucijoje, įdomiau rizikuoti“, – sako Šiuolaikinio meno centro direktorius K.Kuizinas.

Anot komisaro, R.Narkus yra vienas iš tų menininkų, kuris visko iki galo neatskleidžia:

„Jis daug improvizuoja ir mąsto paties proceso metu, kartais net keisdamas taktikas ar kryptis, tačiau tai ir yra įdomiausia. Čia tinka angliškas žodis to gamble (liet. lošti).“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Kuizinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Kuizinas

N.Bumblienė užsimena, kad Lietuvos nacionalinio paviljono atidarymo metu bus pristatyta garsi lietuvių kilmės švedų repo atlikėja Silvana Imam: „Tai neeilinė proga pamatyti jos pasirodymą iš labai arti“.

Pasak kuratorės, paviljono atidarymas – vienas svarbiausių metų Lietuvos kultūros įvykių, įvykstančių tarptautiniu mastu. Venecijos meno bienalė yra seniausias ir centrinis kas dvejus metus vykstantis meno renginys pasaulyje, kuriame pristatomos tiek daugelis pasaulio šalių, tiek kuruotos parodos, dažnai rengiamos itin įtakingų ir svarbių kuratorių.

„Šiais metais bienalę kuruoja Amerikoje gyvenanti italų kilmės kuratorė Cecilia Alemani. Tai – tik trečioji moteris kuratorė per visą bienalės istoriją. Šiemet kuruojamoje bienalės parodoje taip pat pirmą kartą dauguma dalyvaujančių menininkų bus moterys. Manau, kad tai išties suteiks naują žvilgsnį šių metų bienalės kontekste,“ – sako N.Bumblienė.

Kuratorė kviečia visus nepraleisti šio įspūdingo renginio: „Nepamirškim, kad Venecija yra nuostabus miestas – vanduo, puikus maistas, geras oras. Tai gali būti neeilinė patirtis net ir tiems, kurie nesidomi menu.“

Lietuvos paviljoną 59-ojoje Venecijos meno bienalėje pristato Lietuvos kultūros taryba. Projekto mecenatai – Justas Janauskas ir Gabija Grušaitė, „Lewben Art Foundation“ ir „JCDecaux Lietuva“.

VIDEO: Lietuvos paviljono komanda apie tai, ką šįmet pamatys Venecijos meno bienalės lankytojai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius