-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Žilinsko dailės galerija uždaroma rekonstrukcijai

Birželio 30 d. lankytojai paskutinį kartą, galės apsilankyti M. Žilinsko dailės galerijos ekspozicijose ir parodose – galerija užsidaro ilgai lauktai rekonstrukcijai, kuriai buvo ruošiamasi nuo 2014 metų, rašoma pranešime žiniasklaidai.
M.Žilinsko dailės galerija uždaroma rekonstrukcijai
M.Žilinsko dailės galerija uždaroma rekonstrukcijai / M.Žilinsko galerijos nuotr.

Galerija visą vasarą ir rudens pradžioje pasiūlys netikėtų reginių ir potyrių tuščiose galerijos erdvėse. Vėliau galerija tęs veiklą virtualioje erdvėje. Sprendimas uždaryti galeriją vos prasidėjus atsigavimui po karantino buvo ne atsitiktinis: prieš pradedant pastato rekonstrukciją, būtina iš jo išgabenti visas kolekcijas ne tik iš ekspozicijų, bet ir iš saugyklų. Tai lėtas ir labai atsakingas procesas. Kiekvienas kūrinys turi būti ne tik kruopščiai supakuotas, su restauratorių pagalba aprašyta jų būklė, kad galima būtų nustatyti pažeidimus, jeigu jie įvyko transportavimo ir sandėliavimo metu. Turi būti sudaryti eksponatų saugojimo žemėlapiai, kad būtų galima juos rasti net ir pastato rekonstrukcijos metu.

Pastatas pastatytas paskutiniais sovietmečio metais, kai kokybiškų medžiagų gauti buvo itin sudėtinga, dalis medžiagų iš statybvietės buvo išvogta, tad jau po gero dešimtmečio atsiskleidė statybų trūkumai. Dalis vėdinimo-kondicionavimo sistemos taip niekada ir neveikė. Kaip paminklas teliko nuo Kęstučio gatvės matomas aušintuvo pastatas, kuris niekada nebuvo panaudotas. Vietoje jo ateityje turėtų iškilti muziejaus saugyklų ir restauravimo dirbtuvių pastatas.

Augantis muziejus privalėjo daugelį ekspozicijoms skirtų salių paversti saugyklomis. 2000 metais šiam projektui jau buvo paskirtas finansavimas, tačiau prasidėjus ekonominei krizei jis buvo išbrauktas iš Valstybės investicinių projektų sąrašo. Praėjus dar 14 metų, 2014 pradėtas rengti naujas galerijos modernizavimo projektas. Derinimas, koregavimas užtruko 6 metus, nors šis projektas visuomet buvo prioritetiniuose sąrašuose.

Atšventus 31-ąjį gimtadienį, pagaliau bus pradėti galerijos modernizavimo darbai, kurie apims tris etapus: pastato apšiltinimas, galerijos modernizavimas ir saugyklų bei restauravimo centro statyba.

Pirmiausiai bus tvarkomas jau suiręs, avarinės būklės stogas, apšiltinamos sienos, keičiami susidėvėję langai. Visas pastato šiltinimas turi būti vykdomas iš vidaus, išsaugant vertingas išorės medžiagas (pvz. fasadus dengiantį estišką dolomitą, spalvotą granitinį tinką, granitą). Tokius darbus: stogo remontą, sienų šiltinimą, stoglangių, per kuriuos lietus sunkėsi į ekspozicijas, sandarinimą, muziejus savo lėšomis atliko jau 2014–2015 metais, investuodamas 41 000 eurų. Tačiau tai tik trumpam išsprendė problemas ir parodė, kad pastatui reikia žymiai didesnių investicijų.

Bendra pastato rekonstrukcijos vertė, šios dienos kainomis, siekia apie 15 mln. eurų, todėl finansavimo šaltiniai skirstomi pagal etapus. Pastato energetinio efektyvumo projektas bus finansuojamas iš VIPA lėšų, prisidedant valstybės lėšomis. Modernizavimo etapas bus finansuojamas ES struktūrinių fondų lėšomis, o trečiasis etapas planuojamas iš valstybės investicijų. Modernizuojant esamą galeriją, pirmiausiai bus atsižvelgiama į lankytojų poreikius, patogų pastato naudojimą ir moderniai įrengtas ekspozicijų, parodų erdves, kurios leis kokybiškai priimti parodas iš pasaulio. Bus palengvintas pateikimas į galeriją, įrengtas liftas, suformuotos naujos edukacijos ir poilsio, kavinės zonos, ruošiamos užsienio šalių meno ekspozicijos.

Galerijos atidarymas planuojamas 2023 lapkritį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius