-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvoje – V.Stankaus ir V.Sachatovo tapybos paroda „Paviršiuje“

Antradienį Maskvoje, galerijoje „Kovčeg“, buvo atidaryta lietuvio dailininko Viginto Stankaus (1962–2018) ir Rusijos dailininko Valerijaus Sachatovo (g. 1947) bendra tapybos paroda „Paviršiuje“. Parodos kuratoriai – dailininkai Sergejus Safonovas ir Igoris Čiuvilinas.
Anatolijaus Perfilovo nuotraukoje ambasadorius Remigijus Motuzas, galerijos „Kovčeg“ kuratorius Sergejus Safonovas ir dailininkas Valerijus Sachatovas. Už jų – Viginto Stankaus darbai.
Anatolijaus Perfilovo nuotraukoje ambasadorius Remigijus Motuzas, galerijos „Kovčeg“ kuratorius Sergejus Safonovas ir dailininkas Valerijus Sachatovas. Už jų – Viginto Stankaus darbai. / Kultūros ministerijos nuotr.
Temos: 3 Menas Tapyba Dailė

„Su galerijos „Kovčeg“ kuratoriais V.Stankus susipažino prieš trejetą metų „ArtVilnius“ meno mugėje, kurioje galerija, vienintelė iš Rusijos, nuolat dalyvauja. Dailininką patraukė galerijos pristatomi menininkai, o kuratoriams pasirodė artimi lietuvių tapytojo ieškojimai. Nuo tada V.Stankaus tapyba buvo pristatoma „ArtVilnius“ galerijos „Kovčeg“ stende, o paroda Maskvoje buvo sumanyta kaip šio bendradarbiavimo tęsinys“, – rašoma Kultūros ministerijos svetainėje.

Staigi tragiška dailininko mirtis šį pavasarį sugriovė tolimesnius bendradarbiavimo planus, tačiau esą nesužlugdė projekto pristatyti menininką Maskvos publikai.

„Rudens ir jo gamtinės gamos dominavimas Sachatovo darbuose (didžiausias diptichas taip ir pavadintas – „Aš mačiau rudenį“) šiltais ir linksmesniais tonais kontrastuoja su šaltu, tiesiog spindinčiu kai kurių Stankaus paveikslų baltumu ar plieno pilkiu, kuris išgautas dėl pelenų, jo naudotų tapyboje.

Faktūros požiūriu Stankaus darbai atrodo drąsesni, tarsi siekiantys jau tapybai nebūdingos raiškos.

Faktūros požiūriu Stankaus darbai atrodo drąsesni, tarsi siekiantys jau tapybai nebūdingos raiškos, peržengiantys ją, artėjantys prie bareljefo paviršiaus. Neatsitiktinai dailininko specializacija mokslo metais buvo vitražas, darbas su gerai apčiuopiama medžiaga“, – taip Kultūros ministerija pristato parodą.

Jos atidaryme dalyvavo menininkai, kritikai, spaudos atstovai: „Nemažos galerijos erdvės buvo sausakimšos. Buvo kalbama, kad retai tiek suinteresuotų ir nuoširdžiai tapyba besidominčių žmonių ateina į galerijų atidarymus. Daug pagyrimų nuskambėjo parodos kuratoriams ir rusų dailininkui. Tikro susižavėjimo, atradimo džiaugsmo ir praradimo liūdesio buvo girdėti lietuvių dailininko darbų komentaruose.“

Paroda „Paviršiuje“ – pirmoji tarptautinio dvišalio Lietuvos ir Rusijos meno projekto, pristatančio du menininkus abstrakcionistus, dalis. Antroji dalis – Trakų istoriniame muziejuje nuo gruodžio 1 deinos iki sausio pabaigos vyksianti šių dviejų menininkų paroda.

Paroda galerijoje „Kovčeg“ veiks iki spalio 28 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius