Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meno mecenatė į Lietuvą parvežė 400 meno kūrinių

Marijampolėje Beatričės Kleizaitės-Vasaris menų galerijoje pristatytas čia saugomo ir eksponuojamo dailės lobyno katalogas. Meno mecenatė miestui padovanojusi per 400 meno kūrinių kolekciją, iš jų apie 170 – lietuvių išeivijos menininkų kūriniai. Albume apie išeivijos ir Lietuvos dailininkų kūrybą pristatytos dailininkų biografijos, kūrinių nuotraukos.
Meno kūrinys
Meno kūrinys / Marsc.lt nuotr.

Devyniasdešimt dvejų metų meno mecenatė B.Kleizaitė-Vasaris gyvendama Argentinoje, Kanadoje ir JAV rėmė dešimtis išeivijos dailininkų, – Adomą Galdiką, Vytautą Kašubą, Praną Gailių ,Vytautą Kazimierą Jonyną, Juozą Bagdoną, Vytautą Igną ir kitus, – kaupdama jų paveikslus.

Meno mecenatė sukaupė per 200 Lietuvoje gyvenusių ar gyvenančių dailininkų drobių – Aloyzo Stasiulevičiaus, Jono Daniliausko, tėvo ir sūnaus Leonardo ir Simono Gutauskų, grafikų Arvydo Každailio, Algimanto Švažo ir kitų žinomų menininkų.

Aktyvi išeivijos visuomenininkė ir kultūros veikėja į Lietuvos muziejus grąžino tūkstančius lietuvių išeivijos menininkų kūrinių, o pati sukauptą dailės lobyną – per 400 kūrinių – padovanojo jos vardo menų galerijai.

„Viskas prasidėjo nuo to, kad gavau vieną paveikslą dovanų. O paskui paveikslai tarsi patys atsirado, žmonės žinojo, kad man aptinka menas, tai vietoj pinigų kitą kartą dovanodavo paveikslus. Pirkdavau ir pati, dvejus metus užtruko kol išsimokėjau „Šventojo Jurgio“ paveikslą. Kadangi man dovanojo, tai ir aš padovanojau“, – pasakojo meno mecenatė B. Kleizaitė-Vasaris.

Išleisti kolekcijos katalogą su nuotraukomis paskatino B. Kleizaitės-Vasaris bičiuliai. Albume daug informacijos apie kiekvieną kolekcijos dailininką, kūrybą ir istorinį meno kontekstą.

Menininkas Aloyzas Stasiulevičius parašęs albumui pratarmę ir šiandien menų galerijai padovanojęs dar vieną savo paveikslą, sako, kad išeivijos dailininkai darbus mielai dovanojo Beatričei, nes žinojo, jog anksčiau ar vėliau šie bus parvežti į Tėvynę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius