Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Merkinėje atidaryta menininkės Rūtos Indrašiūtės keramikos paroda „Molio sakmės Merkinėje“

Dzūkijos nacionalinio parko „Šalcinio“ galeriją Merkinėje papuošė netoliese tarp šilų pasislėpusiame Maksimonių kaime gyvenančios ir kuriančios talentingosios menininkės Rūtos Indrašiūtės gausi keramikos kūrinių paroda „Molio sakmės Merkinėje“. Nuostabiausi darbai – skulptūros, puodynės, graliai, lėkštės, puodeliai ir švilpynės, jų subtilus dekoras tikrai pakerės kiekvieną, atėjusį į šią parodą. Rūta savo kūrinius dekoruoja taip, tarsi nematoma Kūrėjo ranka vedžiotų jos teptuką.
Merkinėje atidaryta menininkės Rūtos Indrašiūtės keramikos paroda „Molio sakmės Merkinėje“
Merkinėje atidaryta menininkės Rūtos Indrašiūtės keramikos paroda „Molio sakmės Merkinėje“ / Rūtos Averkienės nuotr.

Paukšteliai, žvėriukai, žalčiukai, įvairiausi žolynai ir augalėliai, žvaigždėtas dangus, saulė, mėnulis – tarsi visa gamtos kūrinija, kurią menininkė taip myli, sutūpė ant unikalių Rūtos kūrybos darbų.

Daugžodžiauti nemėgstanti menininkė prasitarė, kad visos jos kūrybinės mintys užkoduotos kūriniuose, čia jos pasaulis ir svajonės. Gyvenant tokiame gamtos rojuje, kai kiekviena diena džiugina nuostabiomis „gamtos naujienomis“ ir kai talentai liejas per kraštus, gimsta štai tokie stebuklai.

Parodos atidaryme Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato darbuotojas Algimantas Černiauskas sakė, jog menininkės kūriniai gimsta iš to, ką kasdien mato savo sodyboje, už jos tvoros, vaikščiodama po mišką, savo vizijose bei iš to, ką skaito. Jis taip pat pažymėjo, jog Rūtos kurti indai bene vienintelės iš Lietuvos menininkų atsispindi Lietuvos pašto ženkluose.

Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato darbuotojas, gamtos mokslų daktaras Mindaugas Lapelė įteikdamas parodos autorei iš Merkinės pievų suskintą laukinių gėlių puokštę, sakė, jog Rūtos kūryba nuo pat jos dalyvavimo parodose pradžių, 1992–ųjų, kito ir skleidėsi. Iš pradžių buvo paukščiukai ir švilpynės, o dabar išsiskleidė beribiais motyvais. Už aktyvią kūrybinę veiklą, senųjų tradicijų puoselėjimą, aukštą meistriškumo lygį ir puikius pasiekimus keramikos srityje bei Varėnos krašto garsinimą Lietuvoje ir pasaulyje sertifikuota tautinio paveldo produktų tradicinė amatininkė, senojo amato puoselėtoja, unikali keramikos kūrėja, žymi menininkė Rūta Indrašiūtė praėjusių metų rudenį apdovanota ,,Sidabrinės bitės“ ženklu ir Varėnos rajono savivaldybės kultūros premija. Šiuos garbingus apdovanojimus savivaldybė teikia Varėnos krašto kultūrai ir menui nusipelniusiems žmonėms.

Paroda Merkinės lankytojų centre, „Šalcinio“ galerijoje veiks iki rugpjūčio 28 d. Kiekvienas joje apsilankęs neabejotinai prisilies prie šios subtilios menininkės kūrybos magijos, kurios vedama ji vaiskiausiomis spalvomis liudija, kad gamta mums piešia nenusakomo grožio vaizdus, tereikia tai pamatyti ir pasidžiaugti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius