Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

MO muziejaus atstovai pirmą kartą atvėrė naujojo pastato erdves

Trečiadienį MO muziejaus atstovai, baigus stogo konstrukciją ir tradiciškai iškėlus vainiką, pakvietė žiniasklaidos atstovus pirmuosius apžiūrėti muziejaus pastatą iš vidaus.
Naujojo MO muziejaus pastato statybos
Naujojo MO muziejaus pastato statybos / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Sukvietus žurnalistus į muziejaus saugyklos patalpą pirmajame aukšte, „Studio Libeskind“ atstovas Giuseppe Blengini džiaugėsi puikiais rezultatais, nors nuo statybų pradžios nepraėjo nė metai: „Šis pastatas atrodo paprastas, nes yra stačiakampio formos, tačiau iš tiesų jis yra neįtikėtinai sudėtingas. Jis puikiai tiks muziejaus erdvei, tačiau ši konstrukcija tikrai netelpa į tradicinius rėmus. Džiaugiamės, kad statybų procesas toks efektyvus ir greitas.“

Statybų įmonės „Naresta“ generalinis direktorius Arūnas Šlenys taip pat patikino, jog iššūkių netrūko – griaunant buvusį „Lietuvos“ kino teatro pastatą, paaiškėjo, jog prie jo prijungtas namas yra netvirtų pamatų, planus keitė ir archeologiniai kasinėjimai, galiausiai, iššūkiu tapo išskirtinė pastato konstrukcija.

Pasak projekto direktoriaus Renato Viršilo, pagrindinius statybos darbus ketinama baigti iki vasario mėnesio, šiuo metu jau yra prasidėję vidaus patalpų įrengimo darbai. Vėliau bus imtasi inžinerinių sistemų ir apdailos darbų, o pavasarį, atšilus orams – tvarkoma aplinka.

„Do Architects“ atstovė, architektė Sabina Daugėlienė sakė: „Džiaugiamės, kad pagaliau ši miesto erdvė tampa tikrai visuomenine erdve. Erdve, kuri, tikimės, taps kiekvieno miestiečio, kiekvieno lietuvio, kiekvieno miesto svečio kiekvienos dienos dalimi. Muziejus suprojektuotas taip, kad juo bus galima džiaugtis ne vieną, ne du kartus per metus ateinant į parodą, bet kasdien – naudotis lauko terasomis, kurių viena bus aukštesnė ir bus galima matyti miesto vaizdus, taip pat ir skulptūrų parku. Visas pirmas aukštas, išskyrus saugyklų erdvę, bus skirtas lankyti kas dieną. Čia vyks edukaciniai užsiėmimai, bus restoranas, konferencijų centras.“

Pristatydamas viešąją erdvę, kuri bus atvira lankytojams bet kokiu paros metu, Viktoras Butkus vylėsi, jog ją pamils vilniečiai: „Tikimės, kad tai taps miela susitikimų vieta. Kad tai taptų tradicija. Kur susitinkam? Susitinkame MO. Arba einame MO. Pasimatysime MO.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Naujojo MO muziejaus pastato statybos
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Naujojo MO muziejaus pastato statybos

MO statybos finansuojamos Viktoro ir Danguolės Butkų lėšomis. Pagal anksčiau skelbtą informaciją statybos šeimai atsieis daugiau nei 10 mln. eurų. Paklaustas, ar pavyko tilpti į numatytą biudžetą, V.Butkus sakė, jog į šį klausimą bus galima atsakyti po statybos darbų pabaigos.

Nuo 2009 m. MO įgyvendina kultūrinius projektus, leidžia meno edukacijai skirtas knygas. Būsimo muziejaus pagrindą sudaro Lietuvos meno nuo 1950-ųjų iki šių dienų kolekcija. Šiuo metu joje yra daugiau nei 4500 tapybos, grafikos, skulptūros, videomeno darbų.

Planuojama, jog MO muziejus lankytojams duris atvers šių metų rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius