Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nacionalinės premijos laureatai Svajonė ir Paulius Stanikai: „Žiūrovų sąmoningai neprovokuojame“

Pirmadienį paskelbus Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatų sąrašą, tarp jų atsidūrė ir Paryžiuje gyvenantis menininkų Svajonės ir Pauliaus Stanikų duetas.
Svajonė ir Paulius Stanikai
Svajonė ir Paulius Stanikai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tarptautinėje meno scenoje pripažinti menininkai neslėpė, jog jau buvo beprarandantys viltį gauti premiją – nors nominuoti buvo ne kartą, tarp laureatų nepatekdavo.

„Galvojom, kad niekada neateis metai, kai gausime Nacionalinę premiją. Manėm, kad gal esam per daug nesuprantami Lietuvai – buvo ir tokių nuojautų. Po tiek nominacijų jau buvo sunku tikėtis“, – 15min sakė P.Stanikas.

Vis tik pelnyta premija abejones išsklaidė: „Labai džiaugiamės. Premija reiškia, kad mūsų kūryba yra įdomi žiūrovui. Kai jaučiame, kad mūsų reikia, mums tai yra didžiulis stimulas. Ar su ar be premijos, savo darbą, žinoma, vis vien tęstume, bet gauta premija mums yra didžiulė paskata.“

Įprastai apie savo kūrybą nedaugžodžiaujantys menininkai, teigiantys, jog jų darbai visad yra atviri įvairiausioms interpretacijoms, Nacionaline premija buvo apdovanoti už estetinį kūrybos provokatyvumą. Tiesa, patys autoriai teigia sąmoningai žiūrovų neprovokuojantys.

„Manau, provokacija yra labai reliatyvi sąvoka. Lietuvių dailės kontekste, manau, gal ir tinka mus pavadinti provokatyviais, bet nemanau, kad ši sąvoka tinka tarptautinio meno scenoje – pasaulyje yra tokių menininkų, kuriuos net mes patys laikome provokatoriais. Savęs prie jų nepriskiriame“, – kalbėjo P.Stanikas.

„Tačiau menas vis dėlto turi turėti poveikį, kūrinio idėja turi žmogų veikti. Menininkas naudoja kažkokias priemones, kad perduotų savo mintį ar jausmą. Ta priemonė, vėlgi, turbūt yra savotiška provokacija, kad ir kokia ji bebūtų. Pavyzdžiui, minimalizmas – pažvelkime į praėjusių metų Nacionalinės premijos laureatę Rūtą Katiliūtę, savo kūryboje analizuojančią mėlyną spalvą. Kažkuria prasme net galima pasakyti, kad tai taip pat yra provokacija“, – apie provokatyvumo sampratą mene svarstė menininkas.

Svajonės ir Pauliaus Stanikų duetas kuria fotografijas, videomeną, piešinius, skulptūras, instaliacijas. Menininkai savo kūryboje pina aukštosios ir populiariosios kultūros įvaizdžius, jų darbams būdinga perviršio estetika, santykio su tradicija analizė.

2003 m. Venecijos bienalėje pristatytas S. ir P. Stanikų projektas „Pasaulinis karas“. Menininkų duetas kūrinius taip pat yra pristatęs Nacionaliniame muziejuje Varšuvoje, Pekino Bienalėje, „Pompidou“ centre Paryžiuje, „White Box“ galerijoje Niujorke, Liverpulio bienalėje ir kt.

Paklausus apie artimiausius planus Lietuvoje, P.Stanikas prasitarė, jog planuoja rengti projektą tarptautinėje meno mugėje „ArtVilnius“ kitų metų birželį. 2018 m. su Svajonės ir Pauliaus Stanikų kūryba, tikėtina, bus galima susipažinti ir Jono Meko vizualiųjų menų centre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius