Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacių pavogtas M.Chagallo paveikslas aukcione parduotas už 7,4 mln. JAV dolerių

Marco Chagallo paveikslas, kuris buvo tarp 15 nacių pavogtų darbų, kuriuos galiausiai Prancūzija grąžino nukentėjusioms šeimoms, antradienį aukcione Niujorke buvo parduotas už 7,4 mln. JAV dolerių (7,1 mln. eurų).
Marcas Chagallas. „Tėvas“. 1911 m.
Marcas Chagallas. „Tėvas“. 1911 m. / Wikipedia.org nuotr.
Temos: 2 Aukcionas Naciai

M.Chagallo paveikslo pardavimas aukcionų namuose „Philips“ buvo rudens sezono aukcionų dalis. Jų metu svarbūs industrijos žaidėjai per kelias dienas prestižiniame Manhatano rajone parduoda šimtus meno kūrinių už kelis milijardus dolerių.

Šio aukciono metu brangiausias meno kūrinys buvo amerikiečių dailininko Cy Twombly paveikslas „Be pavadinimo“ (2005), kadaise priklausęs prancūzų milijardieriui ir kolekcininkui Francois Pinault. Aukcione jis buvo parduotas už 41,6 mln. JAV dolerių (39,9 mln. eurų).

1911-aisiais sukurtą M.Chagallo paveikslą „Tėvas“, tapytą ant drobės aliejumi, 1928 metais įsigijo lenkų ir žydų smuikų kūrėjas Davidas Cenderis, kuris nuosavybę prarado po to, kai buvo privestas persikelti į Lodzės getą.

Išgyvenęs Aušvicą, kur gyvybių neteko jo žmona ir dukra, vyras 1958 metais persikėlė į Prancūziją, kurioje 1966-aisiais mirė taip ir neatgavęs paveikslo.

Pasak aukcionų namų ir Prancūzijos kultūros ministerijos, kūrinys tuo metu ir vėl pasirodė parodose, o vėliau, kaip paaiškėjo, jį tikriausiai 1947–1953 metų laikotarpiu nusipirko pats M.Chagallas, nežinodamas visos šio savo paveikslo priešistorės.

Po to, kai menininkas, gimęs Rusijos imperijoje, mirė 1985-aisiais Prancūzijoje, paveikslas „Tėvas“ po kelerių metų pateko į šalies nacionalinę kolekciją, o vėliau buvo eksponuojamas Paryžiaus moderniojo ir šiuolaikinio meno Pompidu centre bei buvo saugomas šiame mieste esančiame Žydų meno ir istorijos muziejuje.

Šių metų pradžioje Prancūzijos parlamentas vienbalsiai priėmė įstatymą, kurio buvo nuspręsta žydų šeimoms grąžinti penkiolika meno kūrinių, kuriuos karo metais pavogė naciai. Tuometinė kultūros ministrė Roselyne Bachelot tai pavadino „istoriniu žingsniu“, pažymėdama, kad kiti pagrobti meno kūriniai ir knygos vis dar yra saugomi viešai prieinamose kolekcijose.

Aukcionų namų „Philips“ pirmininko pavaduotojas Jeremiah Evartsas teigė, kad D.Cenderio giminaičiai nusprendė parduoti šį paveikslą. Jis pridūrė, kad tai yra įprastas scenarijus, kai kūrinys „grąžinamas praėjus tiek laiko po to, kai buvo pavogtas“, nes yra „keli giminaičiai, ir pačiu kūriniu nėra įmanoma pasidalinti“.

M.Chagallas paveiksle nutapė savo tėvą tais metais, kai atvyko į Paryžių. Jis buvo „įelektrintas to miesto modernizmo“, o menininko kūriniai iš periodo, kai jis gyveno Paryžiuje, yra labai reti, sakė J.Evartsas.

„Daug jų buvo sunaikinti, kai 1914 metais jis išvyko iš Paryžiaus ir grįžo į Rusiją“, – teigė J.Evartsas bei pridūrė, kad jis yra tikras, kad „Tėvas“ sulauks muziejų ir kolekcininkų dėmesio.

„Philips“ neatskleidė detalių, kas įsigijo šį pirkinį. Tai yra įprasta aukcionų namų praktika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius