Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nidoje eksponuojama nepriklausomos Teherane veikiančios kuratorės paroda

Nidoje pradėta eksponuoti nepriklausomos Teherane veikiančios kuratorės Azaros Mahmoudian paroda „Pagrįsti pagrindai: Prisiderinant prie chroniškumo ritmų“. Joje bus galima pamatyti daugiau nei 6 menininkų iš viso pasaulio darbų – Clarissos Thieme, Wendelienos van Oldenborgh, Ayreenos Anastas ir Rene'o Gabri, Beatrizės Santiago Muñoz bei NSRD (The Workshop of Restoration of Unfelt Feelings), praneša Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija.
„Pagrįsti pagrindai: Prisiderinant prie chroniškumo ritmų“
„Pagrįsti pagrindai: Prisiderinant prie chroniškumo ritmų“ / Nidos meno kolonijos nuotr.

Paroda veikia antradieniais-sekmadieniais nuo 10 iki 17 val., E.A.Jonušo g. 3, Nidoje. Užsidaro rugsėjo 12 d.

Eksponuojama kolekcija apima skulptūrines instaliacijas, archyvinę medžiagą ir filmus, kurie pasitelkia fikciją, taip pat tuos, kurie visiškai atsisako vaizdinijos. Juose eksperimentuojama su istorinėmis kinematografinės erdvės aprėptimis kaip liudijimo terpe, kuri taip pat yra fizinė ir mintinė aplinka: prieglobstis, nevienalytė saugykla su nerimą keliančia galia įgyvendinti, atblokuoti ir prižiūrėti socialumo formas.

Programoje dalyvaujantys menininkai vis iš naujo aplanko praeitis, per anksti virtusias istorija.

Šioje judančių vaizdų praktikos kolekcijoje apmąstomos kino erdvės kaip liudijimo medijos istorinės galimybės. Tačiau kino erdvė šiuo atveju regima ir kaip fizinė bei psichinė aplinka – prieglobstis, tarp skirtingų vietovių išsiskaidžiusi jungiamoji erdvė, pažymėta sudėtinga traukos jėga ir skirta atkurti, atblokuoti bei rūpintis socialumo formomis. Šie procesai vyksta per kolektyvinės kontempliacijos situacijas tarp nepažįstamųjų tamsiajame kambaryje, arba per įtampą, kylančią dalijantis filmo autorystę. Situacijas, kai tęstinė kelionė siekiant tapti vienu ir įvairūs šios patirties pasikartojimai virsta estetiniais pasirinkimais bei struktūrinėmis derybomis.

Programoje dalyvaujantys menininkai vis iš naujo aplanko praeitis, per anksti virtusias istorija: kolektyvinio troškimo, laukimo ir įstrigimo akimirkas, taip pat savo pačių ar kitų autorių praeities filmus. Nors atrodo, jog mūsų politinės kovos nepaaiškinamai kartojasi, sykiu jos tarsi perartikuliuoja tai, ką reiškia liudyti ir pervizualizuoti pasaulius: akla filmo versija, siūlanti įsiklausyti giliau, partitūra akių šokiui „per išblukusias apytikriškumo ribas“, ryškiai įsižiebianti kamera arba prašymas „prižiūrėti“ filmo pasaulį, taip vykdant rūpestingumo aktą.

Ši paroda ir kino peržiūros po atviru dangumi yra A.Mahmoudian kuruojamos daugiasluoksnės programos „Pagrįsti pagrindai“ dalis. Ši programa anksčiau pristatyta kaip „Pagrįsti pagrindai: bičiulystės tektonika“ Lisabonos „MAAT“ muziejuje ir „Rua das Gaivotas“ bei „Tensta Konsthal“ Stokholme, o ateityje bus įgyvendinta „SAVVY Contemporary“ Berlyne, „Fundació Antoni Tàpies“ Barselonoje, Londono Karališkajame menų koledže ir kt. (2018–2021 m.).

Tai bendradarbiavimo projekto „4K: nuo konflikto iki konsensuso įstaiga per kūrybiškumą ir kultūrą“, iš dalies finansuojamo programa „Kūrybiška Europa“, dalis.

Nidos meno kolonijos nuotr./„Pagrįsti pagrindai: Prisiderinant prie chroniškumo ritmų“
Nidos meno kolonijos nuotr./„Pagrįsti pagrindai: Prisiderinant prie chroniškumo ritmų“

Apie NMK

NMK suteikia erdves ir patogias sąlygas menininkams ir kitų sričių profesionalams, dirbantiems su vizualiąja kultūra, susikaupus ir netrukdomai veikti Nidoje, atokioje į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktoje vietovėje. NMK supa unikalus Kuršių nerijos peizažas: miškai, smėlio kopos ir jūra. NMK vykdo rezidencijų programą, organizuoja kasmetinę Nidos doktorantų mokyklą, inicijuoja meno, edukacijos ir tyrimų projektus.

2011 m. įkurta Nidos meno kolonija veikia visus metus ir suteikia erdvę kūrybinėms dirbtuvėms, intensyviems kursams, parodoms, seminarams, repeticijoms, menininkų pristatymams bei kino seansams.

2019 m. NMK 58-ojoje Venecijos meno bienalėje pristatė Lietuvos nacionalinį paviljoną Saulė ir jūra: Marina, pelniusį auksinio liūto apdovanojimą už geriausią nacionalinį paviljoną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius