Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olandų tapybos šedevras pavogtas trečią kartą

Vagys iš muziejaus Nyderlanduose jau trečią kartą pavogė olandų „aukso amžiaus“ tapytojo Franso Halso paveikslą „Du besijuokiantys berniukai“ (Twee lachende jongens), ketvirtadienį pranešė policija.
Franso Halso paveikslas „Du besijuokiantys berniukai“
Franso Halso paveikslas „Du besijuokiantys berniukai“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

XVII amžiaus meistro drobė pavogta anksti trečiadienį įsilaužus į muziejų „Hofje van Mevrouw van Aerden“ Lerdame.

Paveikslas, kuriame pavaizduoti du besijuokiantys berniukai su alaus bokalu, iš to paties muziejaus buvo pavogtas ir 2011 bei 1988 metais. Po pirmosios vagystės paveikslas buvo atgautas praėjus pusmečiui, o po antrosios – praėjus trejiems metams.

Nyderlandų policijos pareiškime sakoma, kad pareigūnai į muziejų 60 km į pietus nuo Amsterdamo esančiame mieste nuskubėjo maždaug 3 val. 30 min. įsijungus signalizacijai, bet jokių įtariamųjų nerado.

„Muziejaus vadovui įleidus į pastatą, pasirodė, kad buvo išlaužtos galinės durys ir pavogtas vienas paveikslas, „Du besijuokiantys berniukai“, – sakoma pareiškime.

Policija nurodo pradėjusi „plataus masto tyrimą“, kuriame dalyvauja teismo ir meno kūrinių vagysčių ekspertai. Jie tikrina kamerų padarytus įrašus ir kalbasi su liudininkais bei vietos gyventojais.

F.Halsas buvo Rembrandto ir Jano Vermeerio amžininkas; visi jie gyveno ir kūrė olandų „aukso amžiuje“, kai Nyderlanduose klestėjo prekyba, kolonializmas ir menas.

F.Halsas labiausiai garsėja tokiais darbais kaip „Besijuokiantis kavalierius“ (De lachende cavalier), kabantis Wallace'o rinkinio muziejuje Londone, ir „Čigonaitė“ (Zigeunermeisje), dabar esanti Luvro muziejuje Paryžiuje.

Nemažai pavogtų kūrinių suradęs ir „meno pasaulio Indiana Džounsu“ pramintas olandų meno detektyvas Arthuras Brandas tviteryje parašė, kad „vyksta labai svarbaus ir vertingo Franso Halso paveikslo medžioklė“.

Pasak A.Brando, paveikslas „Du besijuokiantys berniukai“, oficialiai priskiriamas šalies nacionaliniam paveldui, buvo pavogtas per 1666-aisiais mirusio F.Halso mirties metines.

Kovo mėnesį vagys iš kito Nyderlandų muziejaus, kuris buvo uždarytas lankytojams dėl koronaviruso, pavogė Vincento van Gogho paveikslą „Klebonijos sodas Niunene pavasarį“ (De pastorie in Nuenen). Tai buvo padaryta per dailininko 167-ąsias gimimo metines.

Birželį A.Brandas sakė kaip įrodymą, kad paveikslas nesunaikintas, gavęs dvi neseniai darytas jo nuotraukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius