Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paminklo Lukiškių aikštėje epopėja: konkursą keičia kūrybinės dirbtuvės

Jau daugiau nei dešimtmetį trunkantį ginčą dėl memorialo Lukiškių aikštėje Kultūros ministerija tikisi baigti surengus kūrybines dirbtuves, į kurias menininkai bus kviečiami jau birželio mėnesį. Ministerijos teigimu, užsienio patirtis rodo, jog kūrybinės dirbtuvės leidžia pritraukti talentingus kūrėjus, nusivylusius konkursų sistema.
Lukiškių aikštė
Lukiškių aikštė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak Kultūros ministerijos Profesionaliojo meno skyriaus patarėjos Janinos Krušinskaitės, Lietuvoje netrūksta pasaulines karjeras padariusių menininkų, kurių darbai yra eksponuojami garsiausiuose pasaulio muziejuose, taip pat turime ir daug talentingų jaunų kūrėjų.

„Tačiau šie menininkai beveik niekada nebedalyvauja valstybės organizuojamuose konkursuose. Konkurso procedūra yra diskredituota – šį pavasarį didžioji dalis Lietuvos meno ekspertų pasirašė peticijas dėl konkursų meninės kokybės – konkursams, galima sakyti, nebepateikiami kokybiški ir laikmetį atitinkantys meno darbai,“ – 15min sakė J.Krušinskaitė.

Dėl šios priežasties ketinama išbandyti naują procedūrą: „Ja sieksime pritraukti perspektyvius menininkus dalyvauti projekte, padėti jiems sukurti kokybiškus projektus, nes kad ir koks geras menininkas būtų, jis tikrai nebūtinai gali ir turi žinoti heraldikos reikalavimus, protokolo reikalavimus. Siūloma procedūra turėtų leisti sukurti ir pristatyti visuomenei keletą memorialo idėjų.“

Pasak J.Krušinskaitės, kūrybinės dirbtuvės leidžia iš anksto investuoti į projektų parengimo procesą, padėti menininkams parengti projektus ir taip užtikrina projektų kokybę. Tikimasi, kad pavyks išvystyti bent kelis aukšto meninio lygio, emociškai paveikius projektus memorialui kovojusiems ir žuvusiems už Lietuvos laisvę.

Kaip teigė J.Krušinskaitė, siūlymus menininkai pristatys diskusijose, projektai taip pat bus eksponuojami, o visuomenė galės dalyvauti renkant geriausią idėją.

„Kadangi tai nėra konkursas, nebus ir jokių konkurso sąlygų. Kvietime menininkams dalyvauti dirbtuvėse bus nurodyti esminiai reikalavimai: tematika – memorialas kovojusiems ir žuvusiems už Lietuvos laisvę; pritaikymas Lukiškių aikštės erdvei; įgyvendinamumas ir tam tikri biudžeto apribojimai, kiek projekto įgyvendinimas galėtų kainuoti medžiagoje – planuojama, jog kaina neturėtų viršyti 500 000 eurų“, – sakė J.Krušinskaitė.

Teikti idėjas dirbtuvėms galės visi norintys menininkai, tačiau vėliau jas tobulinti su kuratoriais, istorikais, protokolo ir heraldikos specialistais galės tik atrinktieji.

Ekspertų komisiją sudarys meno istorikai, kritikai ir menotyrininkai. Šiuo metu komisija dar formuojama.

Primename, jog Vyčio paramos fondas, ketinęs Vyčio skulptūrą savo lėšomis Lukiškių aikštėje pastatyti iki 2018-ųjų vasario 16 d., minint valstybės atkūrimo šimtmetį, konkurso rezultatus paskelbė šių metų vasarį, tačiau savavališkai rengtą konkursą skeptiškai vertino tiek Kultūros ministerija, tiek Seimo Kultūros komitetas, tiek Vilniaus miesto savivaldybė.

Lukiškių aikštės sutvarkymui buvo organizuoti net penki konkursai, o 2003 m. Vyriausybės nutarimu nuspręsta, jog Lukiškių aikštėje turėtų atsirasti paminklas „Laisvei“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius