-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžio verslininkai miestui dovanoja unikalią skulptūrą

Antradienį Panevėžio miesto dailės galerijoje pristatyta Vytauto Tallat-Kelpšos personalinė retrospektyvinė skulptūros ir tapybos paroda, skirta menininko 65-mečiui.
Vytauto Tallat-Kelpšos personalinės retrospektyvinės parodos atidarymas
Vytauto Tallat-Kelpšos personalinės retrospektyvinės parodos atidarymas / Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr.

Parodoje eksponuojami skulptūros, mažosios plastikos ir tapybos kūriniai, fotografijos, kuriose užfiksuoti tarptautiniuose simpoziumuose sukurti, taip pat įvairiose Lietuvos ir užsienio erdvėse esantys monumentalūs menininko kūriniai.

Tarp kitų kūrėjo darbų pristatytas V.Tallat-Kelpšos sukurtas skulptūros „Verslo skrydis“ maketas. Naująją skulptūrą, kuri stovės P.Puzino ir Respublikos gatvių sankryžoje, miestui dovanoja veiklos 30-metį minintys Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmai.

Sutarė įgyvendinti idėją

Menininkas V.Tallat-Kelpša naujienų portalui JP atskleidė, kad kurį laiką buvo svarstoma, kaip įamžinti Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų trisdešimtmetį.

„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Respublikos ir P.Puzino gatvių sankryžoje stovėsianti skulptūra
„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Respublikos ir P.Puzino gatvių sankryžoje stovėsianti skulptūra

„Buvo nutarta, kad Rūmai, tokia gražia proga, Panevėžiui įteiks dovaną – pastatys skulptūrą. Meno kūrinys tikrai papuoš Panevėžį. O ir skulptūra „Verslo skrydis“ pasirinkta neatsitiktinai. Panevėžio PPAR geriausiems savo nariams už įvairius nuopelnus teikia tokias sumažintas skulptūrėles“, – pasakojo V.Tallat-Kelpša.

Skulptūra jau išlieta

Panevėžietis skulptorius atskleidė, kad skulptūra „Verslo skrydis“ jau išlieta.

„Skulptūra bus 6,5 metrų aukščio – 4 metrų granitinis postamentas ir 2,5 metrų bronzos figūra. Skulptūra atlieta Vilniuje, Rimo Keturkos liejykloje. Šioje liejykloje lieju ir mažąją plastiką. Su jais bendradarbiauju jau seniai, geri meistrai. Granitinis postamentas daroma Ukmergėje, o skulptūrą planuojame rudens pabaigoje“, – teigė V.Tallat-Kelpša.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Vytauto Tallat-Kelpšos skulptūra
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Vytauto Tallat-Kelpšos skulptūra

Bendrauja jau seniai

Panevėžio PPAR generalinis direktorius Visvaldas Matkevičius sako, kad su menininku V.Tallat-Kelpša bendrauja seniai.

„Sumažintą skulptūrėlę „Verslo skrydis“ jau daugelį metų teikiame geriausioms verslo įmonėms už įvairius laimėjimus ir pasiekimus, teikiame jas ir verslininkams. Tai aukščiausias verslo įvertinimas, todėl ir pasirinkome statyti didžiąją skulptūrą Respublikos ir P.Puzino gatvių sankryžoje. Žinoma, prieš tai suderinome su menininku, o jis tai minčiai pritarė. Be to, suderinta ir su Panevėžio architektais, ir su miesto vadovais“, – aiškino V.Matkevičius ir mano, kad Panevėžio miestui tai bus unikali dovana.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Vytautas Tallat-Kelpša
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Vytautas Tallat-Kelpša

Suderinus su Panevėžio miesto savivaldybe, patvirtinta skulptūros statymo vieta – Respublikos ir P.Puzino gatvių sankryža, ties senuoju buvusio Lietuvos banko pastatu. Numatoma skulptūros kūrimo ir pastatymo sąmata – apie 65 tūkst. eurų.

Sukūrė daug darbų

Labiau žinomas kaip didelės apimties skulptūrų autorius, V.Tallat-Kelpša daugiau 40 metų kuria ir mažąją plastiką.

V.Tallat-Kelpša sukūrė paminklinių skulptūrų Panevėžyje ir Ramygaloje – plk. leit. Jonui Variakojui, poetei Elenai Mezginaitei, Vyčio kryžiaus kavalieriams, „Liūdinti žydų motina“, monumentalių darbų interjeruose ir eksterjeruose. 2020 metais menininko kūryba pristatyta tarptautinėje meno mugėje „Art Vilnius“ – ekspozicija pateko į geriausiųjų septintuką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius