Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paroda „Perfor(m)uoti peizažai“ skelbia Nidą proto mankštos ir kūno kultūros kurortu

Nidos meno kolonijoje liepos 20 d. duris atvers vasaros paroda. Joje bus pristatomi nauji rezidencijoje sukurti kūriniai, kurie kvies patirti Kuršių nerijos peizažą visai kitu kampu, rašoma pranešime žiniasklaidai.
L.Lapelytės performansas „Veiksmas paralelėms“, 2017
L.Lapelytės performansas „Veiksmas paralelėms“, 2017 / A.Vasilenko nuotr.

Iki vasaros galo veiksianti paroda iš vienos pusės atrodys kaip smalsiems žiūrovams atvira tyrimų laboratorija, iš kitos – kaip žaismingas fizinių ir emocinių patirčių parkas ar atokvėpio nuo intensyvaus „paplūdinimosi“ erdvė.

Parodos kuratorius Vytautas Michelkevičius sako: „Kuršių nerijos peizažas perfor(m)uojamas, Neringoje įvedama fitokratija, parodų salės virsta treniruočių salėmis, atrandama, kad vietinis mentalitetas susiformuoja per nuolatinį darbą specifiniame kraštovaizdyje, o tradicinis dainavimas virsta animalistiniu urzgesiu ir murmesiu.“

Parodos architektai Ona Lozuraitytė ir Petras Išora Nidos meno kolonijos parodų salę performuos ir pavers industrializuotu Nerijos peizažu, kuris leis visiškai nauju būdu patirti kopas bei paviršius. Be to, jie dalyvauja parodoje ir kaip tyrėjai, atskleidžiantys parko sluoksnius ir nematytus geologinius paviršius, kuriuos galima ne tik pamatyti, bet ir paliesti.

Menininkė ir biologijos mokslų daktarė Špela Petrič (Slovėnija) pakvies patirti fitokratiją, kuri pakeis Neringoje veikiančią demokratiją - tai reiškia, kad mus valdys ne žmonės, o augalai. Jos unikali performatyvi akcija atidarymo metu pastūmės išsinerti iš žmonių kailio per specialiai tam sukonstruotus įrankius.

Lina Lapelytė pristatys videofilmą, sukurtą iš kamerinio performanso Nidos miške, o menininkų duetas Anna Romanenko ir Björnas Kühnas iš Vokietijos pateiks žiūrovams išbandyti specialius treniruočių instrumentus, kuriuos naudojant bus galima bent laikinai pakeisti savo mentalitetą.

Tai ne vien meno paroda, o vizualus, garsinis, performatyvus ir interaktyvus pasakojimas apie Kuršių neriją, kur šiuolaikinis menas suteikia platformą susitikti įvairių sričių tyrėjams ir menininkams bei pateikti savo žiūros, klausos bei sąlyčio taškus.

Paroda veiks liepos 21 – rugpjūčio 31 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius