Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parodoje – dešimt kubinių metrų medžių šaknų

Kauno galerijoje „Meno parkas“ – neįprasta paroda. Lankytojams pristatomos medžių šaknys. Parodos „Šaknys“ autorius – skulptorius, instaliacijų kūrėjas Danielius Sodeika.
Danieliaus Sodeikos paroda „Šaknys“
Danieliaus Sodeikos paroda „Šaknys“ / Aliaus Koroliovo / 15min nuotr.

Paroda veiks tik Kaune. Pasak D.Sodeikos, ją vežti į kitus miestus yra pernelyg sudėtinga. Mat „parodos tūris“ – net dešimt kubinių metrų medienos.

Didžiulė instaliacija sudaryta iš išrautų miške ir nupjautų medžių kelmų su šaknimis – tai jautriai atliepia skaudžius šalies istorijos įvykius ir kasdienybę.

Instaliacijoje susipina skausmas, kova, netektis, išlikimas, atmintis, santykis su istorija ir lietuviškumu.

„Pasakysiu techniškai, kodėl šaknys ir kodėl tokia paroda. Man patiko dramatiška šaknų forma. Sužavėjo jų plastika. Šaknys yra kaip žodis. Jos labai imlios įvairiausioms asociacijoms, skatina mąstyti įvairiomis kryptimis. Man šaknys tiesiog gražu“, – 15min sakė D.Sodeika.

Medžių šaknys, pasak D.Sodeikos, gali simbolizuoti daugelį dalykų – nuo Lietuvos istorijos iki kiekvieno mūsų asmeninės istorijos.

Kauno rajone Jadagonių kaime gyvenantis ir kuriantis D.Sodeika sako, kad medžių šaknys atvežtos iš ten.

Šiame kaime D.Sodeikos kaimynas rengia neįprastas atrakcijas – medžio rovimo rungtis. Mat savą mišką turintis kaimynas jį kartais turi išretinti. Būtent šios rungtys ir buvo pirmoji menininko pažintis su medžių šaknimis.

Šaknys D.Sodeikai padarė tokį įspūdį, kad menininkas iš jų sumanė sukurti parodą. Išsirinkti parodai tinkamas šaknis, sako D.Sodeika, nebuvo sunku – jos visos yra savaip gražios ir išskirtinės.

Tačiau maždaug prieš septynerius metus Kauno rajono kaime apsigyvenęs D.Sodeika sako, kad kultūra ir kultūrinė erdvė vis tik yra mieste.

„Kultūra yra mieste, kultūra – per žmonių bendravimą. Sėdėdamas kaime matau, kad to trūksta. Bet čia yra kitų privalumų“, – sakė kūrėjas.

Paroda yra galerijos „Meno parkas“ projekto „Nedaloma istorija“, skirto Lietuvos valstybės šimtmečiui paminėti, dalis. Paroda veiks iki kovo 17 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius