Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Parodos idėja – po kraupaus įvykio: norėjome parodyti ir kitokius romus

„Prisimink, kad žmogus esi“. Taip pavadinta Kauno įvairių tautų kultūros centre atidaryta fotografijų paroda. Jos sumanytojai neslepia: mintis parodyti kitokį romų pasaulį kilo po žiauraus Ievos Strazdauskaitės nužudymo, paaiškėjus kad merginos žudikai – romai.
Kauno įvairių tautų kultūros centre atidaryta fotografijų paroda „Prisimink, kad žmogus esi“
Kauno įvairių tautų kultūros centre atidaryta fotografijų paroda „Prisimink, kad žmogus esi“ / Vaivos Žernosekovaitės, Dano Bartkevičiaus nuotr.

Parodoje eksponuojamos fotografo Juozo Kamensko nuotraukos, kuriose – Panevėžio vaikų dienos centre besilankantys romai ir jų šeimos.

Paroda siekiama paskatinti tarpkultūrinį dialogą, be kurio neįmanoma sukurti darnios visuomenės.

„Taip jau susiklostė, kad vaikštome tomis pačiomis gatvėmis ir tuo pačiu metu. Ir tik tikras dėmesys ir atvirumas „kitam“ ir „kitokiam“ gali padėti suprasti vieniems kitus. Žmogumi tampama. Nepabijokim pripažinti, kad tik meilė ir išmintis yra žmogiškumo matas. O meilė visada linkusi atsiverti esančiam šalia”, – teigiama parodos anotacijoje.

Parodos idėjos autorė Panevėžio vaikų dienos centro vadovė vienuolė sako, po Kėdainių įvykių su neigiama visuomenės nuomone susidūrė ne tik suaugusieji romų tautybės žmonės, bet ir vaikai.

Vaivos Žernosekovaitės, Dano Bartkevičiaus nuotr./Daiva Tumasonytė ir Juozas Kamenskas
Vaivos Žernosekovaitės, Dano Bartkevičiaus nuotr./Daiva Tumasonytė ir Juozas Kamenskas

„Kai buvo atgarsis po Kėdainių įvykių, vaikai buvo atbėgę ir bijojo eiti į gatvę vieni, jie eidavo tik būriais. Vaikai sakė: paskambinkit į Vilnių ir pasakykite, kad jei jie taip padarė, bet ne mes padarėme.

Buvo labai didelė baimė. Reikėjo iš tos situacijos išeiti ir parodyti, kad jei vienas žmogus padaro (nusikaltimą), jis neatsako už visa tautą. Kiekvienas neša ir savo asmeninę atsakomybę, ne tik kolektyvinę.

Tad šiame kontekste ir gimė parodos idėja. Norėjome parodyti ir kitokius romus: dirbančius, turinčius kitas vertybes. Ieškojome, kaip atstatyti bendravimo tiltus, pasirinkome meninę išraišką”, – sakė D.Tumasonytė.

Panevėžiečiai kreipėsi į menininką J.Kamenską. Į Panevėžį fotografas važiavo ne vieną kartą, o visa fotosesija padaryta vasaros stovyklos metu. Menininkas fotografavo vaikus, kurie lanko centrą, taip pat jų tėvus.

„Jei ne Daivos įdirbis – šios parodos nebūtų. Romai yra gana uždari žmonės. Mes su kolegomis esame dalyvavę panašiame projekte, kai buvo keturių tautybių žmonės: romai, armėnai, žydai ir totoriai. Prieiti prie romų buvo sudėtingiausia.

Ne paslaptis, kad lietuviai į romus žiūri šnairai arba stengiasi jų nepastebėti. Natūralu, kad ir romai į lietuvius žiūri atitinkamai. O Daivai pavyko prijaukinti tuos žmones”, – pasakojo menininkas.

Į parodos atidarymą atvyko ir patys romai. Nedaug kalbantys žmonės sakė, jog tokia idėja džiaugiasi, o fotosesija labiausiai patiko vaikams.

„Ir mes esame laimingi, kad mūsų vaikai turi galimybę bendrauti su lietuvių vaikais. Jie kartu mokosi, žaidžia“, – sakė iš Panevėžio į Kauną atvažiavę Tatjana ir jos vyras Sultanas.

Paroda Kauno įvairių tautų kultūrų centre veiks iki spalio 19 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius