-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio kūno tapybos čempionė Vilija Vitkutė: „Jutau, šiandien mano diena“

Klaipėdietė menininkė Vilija Vitkutė beveik prieš dešimtmetį emigravusi į Švediją, būdama vos dvidešimt penkerių buvo išrinkta šalies metų menininke. Per šimto metų istoriją Vilija tapo jauniausia ir vienintele šią premiją pelniusia imigrante. Švedijoje įsteigta ir jos vardo stipendija „Vilija Stipendium“. Prieš mėnesį Austrijoje vykusiame kūno tapybos čempionate Vilija tapo pasaulio čempione.
Pasaulio kūno tapybos čempionė Vilija Vitkutė
Pasaulio kūno tapybos čempionė Vilija Vitkutė / Asmeninio archyvo nuotr.

Bjauriojo ančiuko istorija

Lietuvoje, deja, Vilijai teko išgyventi gniuždančią „bjauriojo ančiuko“ patirtį, kuomet studijų metais menų gimnazijose buvo vadinama beviltiška menininke. Patyrusi nuolatinį mokytojų spaudimą ir patyčias, 2010 metais mergina emigravo į Švediją.

Švedija netruko pastebėti merginos talentą. Be geriausios Švedijos menininkės titulo ir jos vardo stipendijos, tais pačiais 2015 metais muzikinis vaizdo klipas „Some Kind of Hell“, prie kurio kūrimo prisidėjo Vilija, „Dalecarlia Music Awards“ konkurse buvo išrinktas metų muzikiniu klipu, kiti Vilijos darbai buvo taip pat nominuoti geriausių metų muzikinių klipų kategorijoje.

Kitame nakties krante

Vienintelis žmogus, kuris pastebėjo ir patikėjo Vilija Lietuvoje, buvo Andrius Mamontovas, kuris pasiūlė savo dainos muzikinį vaizdo klipą režisuoti jaunai mergiūkštei. Dainos „Tolimų žvaigždžių šviesa“ pavadinimas, regis, buvo pranašiškas. „Dar sekančią dieną, aš perlipsiu sieną“, – dainavo A.Mamontovas. Vilija perlipo sienas ir atsidūrė „kitame nakties krante“ – Švedijoje, o dabar – pasaulio čempionų olimpe.

Šiandien Vilijai vėjas palankus. Menininkė gyvena nuostabios gamtos apsuptyje tarp Austrijos ir Italijos sienos, daugiau nei 1000 metrų aukštyje esančiame mažyčiame Sterzigo miestelyje 800 metų senumo name. Čia Vilija leidžia dienas su mylimuoju Johannesu Stoetteriu, taip pat pasaulio kūno tapybos čempionu. Birželį Vilijai ir Johannesui gimė dukrytė Linnea. Vilija sako, kad viskas diena iš dienos tik gerėja. Moteris jaučiasi viso to nusipelniusi ir dėkinga už tai, kur šiandien yra, kas yra ir su kuo yra.

– Vilija, trumpai pristatykite pasaulio čempionatą.

– Pasaulio kūno tapybos čempionatas jau 22-ejus metus vyksta Klagenfurte, Austrijoje. Šis meninis įvykis pritraukia per 40 000 žiūrovų ir daugiau nei 400 menininkų iš 50-ies įvairiausių pasaulio šalių. Tai didžiausias pasaulyje kūno tapybos meno čempionatas, kuriame kūrėjai varžosi skirtingose kategorijose (teptukas ir kempinėlė, specialieji efektai, komandinė kategorija, veido tapyba, kūrybinis makiažas, UV kūno tapyba ir panašiai).

Jame aš jau ne naujokė, dalyvauju jau nuo 2015 metų. Išbandžiau save teptuko ir kempinėlės kategorijoje, UV kūno tapybos, specialiųjų efektų ir komandinėje kategorijose. Iki 2018 metų pavyko pelnyti ketvirtą, penktą ir septintą vietas. Na, o šiais metais – neįtikėtina pergalė.

– Kokios mintys sukasi galvoje po tokio stulbinamo laimėjimo?

– Šis kūrinys ir pergalė man reiškia visą pasaulį. Aš sudėjau į jį savo širdį, daug meilės ir sunkaus darbo. Esu laiminga, kad buvau suprasta pasaulio kūno tapybos čempionate ir man tai pavyko sukurti praėjus vos kelioms savaitėms po gimdymo. Aš sau įrodžiau, kad esu stipri moteris, kad galiu prisidėti prie pokyčių pasaulyje ir jį įkvėpti, įgyvendinti savo svajonę ir būti pasaulio čempione.

2019 metų čempionato kategorija „Specialieji efektai“ yra pati sunkiausia ir reikalaujanti didžiulio pasiruošimo. Patikėkite, pelnyti 1-ąją vietą daugiau nei nelengva. Rengiausi šiam čempionatui keletą mėnesių prieš gimdymą. Po septynių savaičių gimus dukrytei jau dalyvavau čempionate.

Aš sau įrodžiau, kad esu stipri moteris, kad galiu prisidėti prie pokyčių pasaulyje ir jį įkvėpti, įgyvendinti savo svajonę ir būti pasaulio čempione.

– Kaip jautėtės prieš startą?

– Tą dieną jutau visišką harmoniją ir buvau be galo laiminga, nes mano šeimyna iš Italijos ir Austrijos buvo su manimi. Taip pat mane lydėjo mano nuostabioji asistentė Elisa Hochrainer, draugė filmų kūrėja iš Švedijos Linnea Grimsted. Komanda buvo pilna palaikymo ir meilės, o aš buvau susikoncentravusi, neišgyvenau jokio streso. Jutau – šiandien mano diena ir viskas bus gerai, nes aš nusipelniau geriausio. Startavau su tokiomis nuotaikomis.

– Kokia šių metų pasaulio čempionato tema ir ar ji jums palanki?

– „Švarios mintys, švari planeta“ („Clear Mind – Clean Planet“ ) – tokia šių metų čempionato žinutė. Ši tema buvo man labai dėkinga, nes jau daugiau nei ketverius metus dirbau kaip tik šia kryptimi ir prie panašios idėjos.

Apskritai savo kūryboje daug kalbu apie žmogaus ir gamtos ryšį, klimato pokyčius, stengiuosi kurdama naudoti natūralias medžiagas.

Asmeninio archyvo nuotr./Pasaulio kūno tapybos čempionė Vilija Vitkutė
Asmeninio archyvo nuotr./Pasaulio kūno tapybos čempionė Vilija Vitkutė

Kūrinys, kurį vertino čempionato teisėjai, kalba apie sąmoningus žmones, kurie su didžiuliu atsidavimu sunkiai dirba gelbėdami motiną žemę klimato kaitos krizės akivaizdoje, tokias kaip Greta Thunberg, Xiuhteztatl, Jane Goodall, David Attenborough, Leonardo Di Caprio, Boyan Slat ir daugelį kitų.

Viskas, ko mums dabar reikia, tai tik daugiau supratimo, rūpestingumo, meilės ir pagalbos žemei, ją tausojant ir saugant. Nesvarbu, kaip mes atrodome, kokia kalba kalbame, kiek mums metų, mes visi esame su ja sujungti. Išsaugodami motiną žemę, mes išgelbėsime save.

– Kaip temą atspindi jūsų ištapytas kūnas?

– Darbas kalba apie gyvūniją iš įvairiausių pasaulio kontinentų, žmogaus ego, kuris nori viską sugriauti ir gamtos pagalbos šauksmą tai išsaugoti.

Naudojau daugiausia mėlyną ir žalią spalvas, kurios simbolizuoja vandenį ir žemę, o balta spalva – šviesą ir viltį.

Nusprendžiau, kad mano specialieji efektai bus tik iš natūralių medžiagų, kad nenaudosiu plastiko, latekso, blizgučių, purškiklių, kuriuos naudoja visi kategorijos „Specialieji efektai“ dalyviai. Kūriau iš perdirbamo popieriaus, visus karpinius dariau pati savo rankomis, kas tikrai buvo labai rizikinga.

– Ką pasirinkai savo kūrinio modeliu ir kodėl?

– Mano modeliu buvo profesionali šokėja ir choreografė Malgoshia Sus (Lenkija/Portugalija). Su ja dirbame jau trejus metus prie įvairiausių performansų ir filmų. Ji turi labai stiprią energiją. Dirbant su ja mano kūryba žydi. Mes viena kitą įkvepiame. Malgoshia yra viena iš nedaugelio, kuri tikrai supranta mano kūrybą ir žino, kaip ją perteikti savo kūno ir judesio kalba.

Nusprendžiau, kad mano specialieji efektai bus tik iš natūralių medžiagų.

– Kiek laiko prireikė sukurti šį darbą?

– Tapiau ir dėjau popierinius karpinius ant kūno daugiau nei septynias valandas. Per pertraukėles žindydavau savo naujagimę dukrą. Žinoma, prieš tai ilgus mėnesius nuolat dirbau ir ruošiausi.

– Kaip jūsų darbą sutiko komisijos nariai?

– Komisijoje – septyni teisėjai. Visi yra profesionalai, pasaulio čempionai, turintys penkiolika ir daugiau metų patirties šioje kūrybinėje veikloje.

Komisijai mano darbas paliko įspūdį. Jis buvo sutiktas susižavėjimo šūksniais „Oho!“ (Wow!) Džiugu ir tai, kad 2-oje vietoje liko tris kartus pasaulio čempionė iš Austrijos. Laimėti prieš ją – tai dar viena pergalė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius