Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Positions Berlin“ meno mugėje – keturios Lietuvos galerijos

Rugsėjo 13–17 dienomis vyksiančios Berlyno meno savaitės programoje – ketvirtą kartą organizuojama meno mugė „Positions Berlin“, kurioje šiemet prisistatys daugiau nei 80 galerijų iš 15 šalių. Tarp jų – ir keturios Lietuvos galerijos: „Meno niša“, „Meno parkas“, „Contour Art Gallery“ ir „Tsekh“.
Ievgen Petrov „I am after this woman in the queue!“, 2016
Ievgen Petrov „I am after this woman in the queue!“, 2016

Pasak „Meno nišos“ vadovės Dianos Stomienės, dalyvavimas meno mugėse itin svarbus ir galerijoms, ir jų pristatomiems menininkams: „Lietuvoje meno rinką vystyti sudėtinga, nors ir bandome tai daryti. Todėl galerijoms ir menininkams labai svarbu prisistatyti mugėse, išeiti į tarptautinį eterį, tarptautinius vandenis.“

D.Stomienė taip pat džiaugėsi, jog iš lietuvių turi ko pasimokyti ir užsienio meno mugių organizatoriai – pakvietus „Positions Berlin“ atstovus į Lietuvoje vykstančią meno mugę „ArtVilnius“, šiemet Berlyne bus galima išvysti ne tik Vilniuje pastebėtas galerijas, bet ir organizatorių dėmesį pritraukusius renginius bei iniciatyvas.

15-os metų veiklos dešimtmetį mininti galerija „Meno niša“ mugėje „Positions Berlin“ dalyvaus jau trečią kartą. Šį kartą galerija žiūrovams pristatys tapytojus: Jolantą Kyzikaitę, Paulių Šliaupą, Gustą Jagminą ir Konstantiną Gaitanži.

Gustas Jagminas „Susitiksime rugpjūti prie ramių vandenų“,  2016
Gustas Jagminas „Susitiksime rugpjūti prie ramių vandenų“, 2016

„Jaunosios kartos tapytojo P.Šliaupos kūrinius šioje mugėje rodysime trečią kartą. P.Šliaupa stebina savitais tapybinės raiškos eksperimentais, tapdamas vienu įdomiausių jaunosios kartos tapytojų Lietuvoje“, – pranešime spaudai teigia galerijos „Meno niša“ kuratorė Sonata Baliuckaitė.

Pasak kuratorių, J.Kyzikaitės tapyboje ir piešiniuose dominuoja žaidimų tema ir jų plėtotė, jaunosios kartos menininkas Gustas Jagminas analizuoja, dekonstruoja ir konstruoja natūrą, o K.Gaitanži savo kūryboje vysto utopinio pasaulio temą.

„Positions Berlin“ trečią kartą dalyvaus ir galerija „Meno parkas“, pristatysianti šešis menininkus. Tris mugės senbūvius – Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatą Joną Gasiūną, videoperformansų ir instaliacijų autorę Patriciją Gilytę, 2016 m. vietos kolekcininkus sudominusią jaunosios kartos meninikę Eglę Ulčičkaitę – bei tris pirmą kartą mugėje pasirodysiančius autorius: Aušrą Andziulytę, Agnę Jonkutę bei Eleną Balsiukaitę-Brazdžiūnienę.

„Contour Art Gallery“ mugėje pristatys dviejų menininkių kūrybą – koceptualiai savo artimos aplinkos objektus fiksuojančios Eglės Ridikaitės, už parodą „Atėjai, pamatei, išėjai: kultūringos grindys“ apdovanotos Vilniaus miesto savivaldybės mero premija, darbus bei intymius Eglės Gineitytės paveikslus, kuriuose abstrakčios figūros įsilieja į išgrynintą ervdę. „Selected Positions“ dalyje, skirtoje pradedantiesiems kolekcininkams, „Contour Art Gallery“ pristatys ir jaunosios kartos tapytojos Rūtos Vadlugaitės darbą.

Eglė Gineitytė / „Prišalę bilietai“ / 2012, drobė, aliejus, 150 x 170 cm / MMC kolekcija
Eglė Gineitytė / „Prišalę bilietai“ / 2012, drobė, aliejus, 150 x 170 cm / MMC kolekcija

Nors „Contour Art Gallery“ „Positions Berlin“ dalyvaus pirmą kartą, galerija jau turi kuo pasidžiaugti: „Kai internetiniame laikraštyje išėjo pirmasis mugės rengėjų interviu, E. Gineikytės darbas buvo vienas iš dviejų, jį iliustravusių. <...> „Der Tagesspiegel“, pagrindinis Berlyno dienraštis, leidžia metinį leidinį, skirtą Berlyno meno savaitei ir tame leidinyje rekomenduoja atkreipti dėmesį į 10 Berlyno Meno savaitės metu pristatomų menininkų. Ir pirmoji tų menininkų sąraše yra Eglė Ridikaitė“, – džiaugėsi galerijos vadovė Vilma Mačianskaitė.

Kijeve ir Vilniuje veikianti galerija „Tsekh“ Berlyne pristatys du autorius: Ievgeną Petrovą bei Mykolą Bilousą.

I.Petrovas nuosekliai dirba su akvarele – šiandien retai taikoma technika, kurią menininkas siekia prijaukinti netradiciniams sprendimams. I.Petrovo kūriniuose dominuoja rytų ir vakarų Europos, Tolimųjų Rytų ir Vakarų pasaulio, socioekonominių, profesinių ar urbanistinių perskyrų komentarai. Mykola Bilouso kūryboje itin svarbus jo paties sukurtas ir Bauhauso mokyklos įkvėptas spalvos harmonizavimo per inversiją metodas. Paveikslų siužetus autorius perkelia iš garsių kino filmų kadrų ir klasikinės dailės kūrinių.

Meno mugė „Positions Berlin“ vyks rugsėjo 14–17 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius