Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasidėjo šiuolaikinės dailės kvadrienalė: menas skleidžiasi per atminties formas

Trečiadienį Kauno galerijoje „Meno parkas“ atidaryta jau šeštoji šiuolaikinės dailės kvadrienalės „Q19: Memorabilia. Įrašyti į atmintį“ paroda. Šiemet kvadrienalė pirmą kartą iš Vilniaus persikėlė ir į kitus miestus: Kauną, Klaipėdą, Panevėžį.
Kvadrienalės „Q19 Memorabilia. Įrašyti į atmintį“
Kvadrienalės „Q19 Memorabilia. Įrašyti į atmintį“ / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Dalyvauja 128 menininkai

Kiekvienai ekspozicinei erdvei sudaromos atskiros kuratorių suformuotos potemės.

Kvadrienalėje pristatomi ryškiausi šiuolaikinių lietuvių dailininkų bei vaizduojamojo meno kūrėjų darbai.

Kaip teigia parodos organizatoriai, terminas memorabilia apibrėžia tai, kas pateikia įrodymų ar informacijos apie praeities įvykius.

Tai gali būti suvokiama ir kaip tam tikrų objektų kolekcionavimas, siekiant kažką prisiminti. Q19 koncepcijoje atmintis funkcionuoja kaip skirtingus praeities fenomenus atskleidžiantys ir saugantys požiūriai: šiuolaikinis menas kryptingai skleidžiasi per įvairias atminties formas, kurios gali būti sisteminamos ir per asmenines atminties reikšmes, ir per kolektyvinės atminties ženklus.

Kaip sakė Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) pirmininkė Edita Utarienė, šiemet sulaukta 240 menininkų paraiškų, iš kurių kvadrienalei buvo atrinkti 128 menininkai.

„Šį kartą mes patys nė vieno dailininko nekvietėme – dalyvauja tie, kurie patys nori. Tarp jų – ir gerai žinomi, ir jauni“, – 15min sakė E.Utarienė.

Kalbėdama apie kūrėjų asmenybes pirmininkė pabrėžė, kad šiuolaikinio meno renginyje vietą randa ir klasikinio vaizduojamojo meno atstovai, ir jauni kūrėjai, dažniau pristatantys „objektų meną“.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./E.Utarienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./E.Utarienė

„Evelina Januškaitė-Krupavičė yra jauniausia iš kuratorių, ir ji Arkos galerijoje Vilniuje, ir Klaipėdos komunikacijų kultūros centre pristato jaunų menininkų kūrybą. Tai – įvairios instaliacijos, buvo rodomas performanasas, video menas, šiuolaikiniai objektai“, – kalbėjo E.Utarienė.

Kaune – dvi atskiros erdvės

Kauno galerijos „Meno parkas“ ekspozicinėse erdvėse pristatomos dvi kolekcijos: menotyrininkės Ritos Mikučionytės atrinktų kūrinių kolekcija „Spalva-Šviesa“ ir menotyrininkės Nijolės Nevčesauskienės sudaryta ekspozicija „Tikrovė-Mitas-Užmarštis“.

„Mano kuruojama parodos dalis iš pirmo žvilgsnio yra tarsi manipuliacija terminais. Dabar, kai žiūru, kas padaryta, matau, kad darbai sugulė labai sklandžiai, organiškai, draugiškai. Esminis principas: mitas-tikrovė-užmarštis yra temos, kurios labiausiai susijusios su vaizdiniais simboliais“, – sakė kolekcijos kuratorė N.Nevčesauskienė.

Pristatoma ekspozicija suformuota tarsi dialogas tarp skirtingų kartų autorių, savitai brėžiančių ribas tarp realybės, tikrovės, mitologizuoto pasaulio suvokimo ir šio pasaulio užmaršties

Kolekcijoje „Tikrovė-Mitas-Užmarštis“ dalyvauja Eglė Norkutė, Nerijus Erminas, Kęstutis Grigaliūnas, Audrius Gražys, Ina Budrytė, Jurga Šarapova, Marius Jonutis, Elvyra Kriaučiūnaitė, Danutė Gražienė, Vytautas Tomaševičius, Romualdas Balinskas, Lina Ringelienė, Nijolė Vilutiene, Sigita Dackevičiūtė, Algimantas Biguzas, Arūnė Tornau, Marta Vosyliūtė, Aistė Bugailiškytė, Donara Manuk, Viktoras Paukštelis, Gustas Jagminas.

„Mano akiratyje – prisiminimai ir šviesa. Šviesa yra spalva. Pildydama savuosius spalvų „portalus“ ir šviesos kapsulę mąsčiau apie realią ir anapusinę šviesą, apie liūdesio ir ilgesio ūkuose paskendusius kūrinius, kartais ironiškus, kartais istoriškus, kartais retoriškus.

Dėliojau savąjį parodos vaizdų žemėlapį, siekdama išsaugoti nostalgiškų praeities įvykių ir melancholiškų įspūdžių spindesį bei švytėjimą.

Šviesa yra spalva. Ji sklinda stingdančiais, lyg seniai mirusio šviesulio spinduliais. Todėl stengiausi šią efemerišką, kartu esamą ir nesamą šviesą gaudyti ir talpinti į uždarą, šįkart – parodos, „konteinerį“, – taip apie kolekciją „Spalva-Šviesa” sako jos kuratorė R.Mikučionytė.

Kolekcijoje „Spalva-šviesa“ dalyvauja Ričardas Bartkevičius, Kunigunda Dineikaitė, Vytautas Jurkūnas, Adelė Liepa Kaunaitė, Kęstutis Lupeikis.

Visos Q19 parodos:

Iki gegužės 6 d. LDS galerijoje Vokiečių g.
Iki gegužės 6 d. LDS Arkos dailės galerijoje
Iki gegužės 6 d. LDS Pamėnkalnio galerijoje
Iki gegužės 6 d. LDS Šv. Jono gatvės galerijoje

Iki gegužės 12 d. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre

Iki gegužės 18 d. LDS Meno parko galerijoje Kaune

Iki gegužės 16 d. LDS „GalerijaXX“ Panevėžyje

Iki gegužės 25 d. LDS Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius