-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seime atidaryta paroda apie Honkongo laisvės kelią

Ketvirtadienį Lietuvos Seimo rūmuose Vilniuje atidaryta fotografijų paroda, primenanti prieš trejus metus Honkonge vykusius protestus ir Baltijos kelio įkvėptą akciją.
Honkongo, Kinijos vėliavos
Honkongo, Kinijos vėliavos / 123RF.com nuotr.

Parodą atidaręs Seimo Parlamentinių ryšių su Honkongu (Kinijos Liaudies Respublika) grupės pirmininkas Marius Matijošaitis teigė, kad ir Lietuvoje, ir Honkonge į grandinę susikę žmonės siekė to paties – demokratijos, teisės viršenybės, žmogaus teisių laikymosi.

Renginyje dalyvavęs Taline gyvenantis honkongietis Iversonas Ngas sakė, kad Lietuva jam yra ypatinga vieta, nes ji visuomet rėmė Honkongą.

Vyras buvo vienas iš iniciatorių Honkonge, kaip 1989 metais Latvijoje, Estijoje ir Lietuvoje, suformuoti žmonių grandinę, išreiškiant protestą prieš Kinijos veiksmus.

2019 metų rugpjūčio 23 dieną daugiau nei 210 tūkst. Honkongo gyventojų susijungė į maždaug 60 km ilgio žmonių grandines.

Suformuoti vientisą grandinę nuo Kauluno pusiasalio iki Honkongo salos buvo neįmanoma, kadangi Viktorijos uostas skiria Honkongo salą nuo likusios teritorijos. Vis dėlto honkongiečiams pavyko suformuoti judančią žmonių grandinę nuo vienos keltų prieplaukos pusės iki kitos.

Pasak Iversono Ngo, taip pat nebuvo galimybių susikibus rankomis stovėti ant važiuojamosios kelio dalies, todėl honkongiečiai tai darė užsidegus raudonam šviesoforo signalui, kai sustodavo automobilių eismas.

Honkongo kelias buvo taiki protestuotojų taktika pasauliui pademonstruoti savo ryžtą saugoti žmogaus teises, teisingumą ir teisės viršenybę.

Seime atidarytoje parodoje taip pat yra kelios nuotraukos iš 2019 metų rugpjūtį Vilniuje surengtos Honkongo palaikymo akcijos.

Honkongas – viena iš dviejų Kinijos teritorijų, turinčių specialų administracinį statusą. 1997 metais pasibaigus britų kolonizacijai pagal Kinijos ir Didžiosios Britanijos pasirašytą sutartį šiai teritorijai 50 metų suteikta aukšto lygio autonomija.

Tačiau Kinija ėmėsi pertvarkyti Honkongą pagal savo autoritarinį modelį ir naudoja itin griežtą nacionalinio saugumo įstatymą bet kokioms nepaklusnumo apraiškoms slopinti.

Vyriausybės parengtas įstatymas, kuris leido perduoti Honkongo gyventojus į Kinijos komunistų kontroliuojamus žemyninės Kinijos teismus, ir sukėlė didžiules protesto akcijas 2019 metų pavasarį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius