Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 06 /13:47

Protesto „Einanti paroda“ organizatorės: turėti sąlygas ir neleisti jomis pasinaudoti – visiška nesąmonė

Nenorime, kad kultūra liktų paskutinėje vietoje po maisto, grožio ir kitų paslaugų, 15min akcentavo taikaus protesto „Einanti paroda“ organizatorės Goda Lukaitė, Adelė Liepa Kaunaitė ir Kristina Alsytė. Siekdamos atkreipti dėmesį į, jų požiūriu, nuviliančius karantino suvaržymus kultūros sektoriui, šeštadienį organizuoja eiseną. 15min su organizatorėmis kalbėjosi prieš renginį. „Gyvename laukimo nuotaikomis“, – teigė G.Lukaitė.
Protestas „Einanti paroda“
Tapyba / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Antrasis karantinas Lietuvoje įsigalėjo lapkričio mėnesį. 15min domėjosi, kada buvo pasiekta riba?

„Mes nešiojomės mintį ne vieną dieną ir savaitę, tačiau vis laukėme naujienų. Po šį trečiadienį priimtų sprendimų, kai buvo leista atverti lauko ekspozicijas, kai jos ir taip veikė, supratome, kad jokių [atlaisvinimų] kultūrai nesuteikta. Nusprendėme, kad pats metas savo balsą pareikšti garsiau,“ – teigė G.Lukaitė.

„Jau prieš metus darant parodą „Arkos galerijoje“ jaučiu, kad viskas buvo ant ribos – atidarys ar ne?“ – sakė A.L.Kaunaitė.

Tačiau karantinas paveikė ne tik kultūros sektorių. Kodėl nebėra noro solidarizuotis?

Į klausimą atsakiusi K.Alsytė teigė, kad nelogiška ir nesąžininga kultūros veiklos lyginti su kitais kenčiančiais sektoriais: „Galerijų ir muziejų veikimas yra kitoniškas, nes iki šiol nei pirmojo, nei antrojo karantino laikotarpiu nei viena galerija ar muziejus nebuvo paskelbtas koronaviruso židiniu. Tyrimų ir lankytojų statistikos duomenimis, tai nėra masinio susibūrimo vietos, tad ir jose užsikrėsti – rizika menka.“

Pasak pašnekovės, vertėtų sugrįžti prie įprastinio veikimo principo, tačiau reikalavimo ankstyvuoju laikotarpiu organizuoti renginius, parodų atidarymus nebūtų.

Kultūros ministras: menininkų nepasitenkinimas dėl uždarytų kultūrinių erdvių yra suprantamas

Kultūros ministras Simonas Kairys, reaguodamas į sostinėje šeštadienį vykusį kultūros sektoriaus atstovų protestą, sako, kad menininkų nepasitenkinimas dėl uždarytų kultūrinių erdvių yra suprantamas.

Ministras tvirtina, kad kitą savaitę bus aptarti sprendimai dėl saugios muziejų ir galerijų veiklos.

„Girdžiu tuos, kurie šiandien išreiškė savo poziciją išeidami su kūriniais į gatves, ir tuos, kurie tyliai išgyvena nusivylimą negalėdami tęsti įprastos meninės veiklos“, – ministerijos pranešime teigė S.Kairys.

„Taip pat girdžiu ir aiškų visuomenės norą turėti daugiau kokybiško laisvalaikio galimybių. Užtikrinu jus – mūsų tikslas yra bendras, todėl kitą savaitę ekstremalių situacijų komisijoje aptarsime sprendimus, kurie leistų saugiai grįžti prie veiklos pirmiesiems muziejams ir galerijoms“, – sakė jis.

S.Kairys šią savaitę tarėsi su Muziejų tarybos, Lietuvos muziejų asociacijos bei MO muziejaus atstovais.

„Ministro komanda kartu su muziejininkais sutarė sudėlioti konkrečias detales ruošiantis būsimam muziejų atidarymui tose savivaldybėse, kur epidemiologinė situacija yra geresnė, bei parengė pasiūlymą, kurie muziejai papildomai galėtų atsidaryti tuose miestuose, kuriuose padėtis išlieka įtempta“, – rašoma ministerijos pranešime.

Pasak ministro, esamoje situacijoje privalu išlaikyti balansą tarp visuomenės lūkesčių matyti menininkus, grįžusius prie kūrybos, bei sveikatos ekspertų rekomendacijų ir kultūros darbuotojų, lankytojų saugumo užtikrinimo.

S.Kairys taip pat ragina naudotis galimybę ir testuotis dėl COVID-19.

Visai neseniai kultūros ministras komentavo: „Demokratiškoje šalyje laisvai reikšti savo nuomonę yra kiekvieno žmogaus teisė. Be abejo, dabartinė situacija yra sudėtinga ir menininkų noras siekti pokyčių bei atkreipti dėmesį į konkrečią problematiką yra visiškai suprantamas.“

Šis komentaras yra tuščias, nes kiekvienas žmogus puikiai žino, kad turi teisę pareikšti savo nuomonę.

Tokia ministro reakcija menininkių netenkino. „Šis komentaras yra tuščias, nes kiekvienas žmogus puikiai žino, kad turi teisę pareikšti savo nuomonę. Tačiau nesulaukus jokios reakcijos į ją, kyla klausimas, kas iš to? Atrodo, kad mūsų tiesiog negirdi. Nebūtinai vizualiojo, bet ir kiti meno atstovai tikrai ne vieną kartą buvo viešai pasisakę – kalbėjo radijo laidose, rašė straipsnius, tačiau liko neišgirsti.“

Arno Strumilos / 15min nuotr./Protestas „Einanti paroda“
Arno Strumilos / 15min nuotr./Protestas „Einanti paroda“

G.Lukaitė teigė, kad po protesto būtų sudėtinga prognozuoti Kultūros ministerijos reakcijas, tačiau pokyčių vis tiek tikisi. Pasak K.Alsytės, kol kas tolimesnių veiksmų nebuvo svarstyta, tačiau „galbūt jo ir neprireiks, nes, mano žiniomis, įvyko susitikimas su Muziejų asociacija“.

„Sužinojusi šią naujieną apsidžiaugiau. Ko gero, tai padės sustiprinti galerininkų ir kitų kultūros darbuotojų poziciją, parodant, jog pokyčiai mums iš tiesų labai reikalingi.“

Kaip asmeniškai karantinas paveikė menininkių veiklą?

A.L.Kaunaitei teko atsisakyti personalinės parodos, nors ir buvo pranešusi Kultūros tarybai. Menininkė buvo patekusi į antrąjį Jaunojo tapytojo prizo etapą, kurio metu įprastai vyksta parodos. „Kol kas tikiuosi, kad liepos mėnesį galėsiu eksponuoti savo darbus“, – sakė.

Tapytoja išryškino, kad jai trūksta ne kontakto su žmonėmis, bet paveikslų stebėjimo, analizavimo, parodų lankymo.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Protestas „Einanti paroda“
Arno Strumilos / 15min nuotr./Protestas „Einanti paroda“

„Norėčiau pritarti, – sakė G.Lukaitė. – Mes galime nukelinėti parodas, dalyvauti pristatymuose kompiuterio ekranuose, nors tai ir svarbu, tačiau ne tame esmė. Esmė pačioje kultūroje – kiek mums svarbu išeiti, pamaitinti savo protą ir sielą. Tai, kad tai neleidžiama daryti, yra visiška nesąmonė. Ypač, kai turime puikiausias sąlygas. Mes nenorime, kad kultūra liktų paskutinėje vietoje po maisto, grožio ir kitų paslaugų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius