-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtmečio proga Europos parke iškilo pripažintos islandų menininkės M.Samper kūrinys 

1991 m. Islandija pirmoji pripažino nepriklausomą Lietuvą, tais pačiais metais pradėtas kurti Europos parko muziejus. Besibaigiant 2018-iesiems ir minint Lietuvos šimtmetį, Europos parke iškilo Islandijos menininkės Mireyos Samper kūrinys, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Mireya Samper „Amžinas šaltinis“
Mireya Samper „Amžinas šaltinis“ / Organizatorių nuotr.

Pati autorė naujo kūrinio įgyvendinimą Europos parke laiko išskirtine galimybe sukurti simbolinį Islandijos kultūros ženklą šiuolaikinio ir modernaus meno erdvėje, kurioje jau eksponuojami garsių pasaulio menininkų kūriniai.

„Prieš daugiau kaip ketvirtį amžiaus kilnus Islandijos žingsnis pripažįstant Lietuvos nepriklausomybę mums suteikė vilties ir tikėjimo, kad tikrai būsime laisvi. Todėl kiekvienas prasmingas Islandijos ženklas Lietuvoje mums, lietuviams, yra šventas“, – sako Europos parko įkūrėjas, skulptorius Gintaras Karosas.

Pasaulyje pripažinta menininkė M.Samper studijavo menus Islandijoje ir Prancūzijoje, gyveno ir dirbo įvairiose šalyse. Nuo 2010-ųjų ji – tarptautinės bienalės „Fresh Winds“ įkūrėja ir direktorė. Asmenines parodas menininkė rengia ne tik gimtojoje Islandijoje, bet ir Indijoje, Prancūzijoje, Švedijoje, Japonijoje, Indonezijoje, Meksikoje.

2018 m. M.Samper įteiktas Reikjaviko meno instituto ir kitų organizacijų įsteigtas apdovanojimas „Eyrarrósin“, kuris gali būti prilygintas nacionalinei kultūros ir meno premijai.

Europos parko ekspoziciją papildžiusios plieno, akmens ir sidabro instaliacijos tema – vanduo kaip gyvybės šaltinis. Vanduo įvairiomis formomis yra viena mėgstamiausių M.Samper kūrybos temų: kaip džiaugsmo ir gyvybingumo simbolis, lašai kaip užuomina į ašaras, tačiau taip pat ir sąsaja su laiku, begalybe. Sidabro panaudojimas susijęs su šviesos motyvu

Naujo Islandijos menininkės Mirėjos Samper kūrinio Europos parke įgyvendinimo projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius