-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ŠMC švenčia 25-erių metų gimtadienį: atidarytas skulptūrų kiemas, pristatyta knyga

Birželio 8-oji – Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) gimtadienis. Šįkart – jau 25-asis. Jį paminėti nutarta pristatant du naujus projektus: dešimtmečio veiklą iliustruojančią knygą ir skulptūrų parką.
25-ojo Šiuolaikinio meno centro gimtadienio proga – ŠMC skulptūrų kiemo atidarymas ir nauja knyga
25-ojo Šiuolaikinio meno centro gimtadienio proga – ŠMC skulptūrų kiemo atidarymas ir nauja knyga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Lygiai prieš 25-erius metus atidarėme parodą, kuri vadinosi „Geros blogybės“. Gal net ir simboliška, jog tai buvo studentų paroda. Buvo 1992-ieji, vis dar lūžio metai, naujos pradžios metai. Labai įdomu tai, jog Kęstutis Zapkus, JAV gyvenantis lietuvių kilmės tapytojas, tuo metu buvo pakviestas dėstyti į Vilniaus dailės akademiją. Jo dėstymo būdai buvo visai kitokie negu kad buvo priimta akademinėje bendruomenėje, ir jo kursas iki šiandien yra laikomas legendiniu, iš jo išaugo daug tikrai labai garsių vardų“, – sakė ŠMC direktorius Kęstutis Kuizinas, šias pareigas užimantis nuo pat ŠMC įkūrimo.

Paklaustas, kokie ryškiausi pokyčiai įvyko ŠMC per 25-erius metus, K.Kuizinas teigė, jog, jo manymu, visa ŠMC istorija yra transformacijų ir kaitos istorija: „Atsinaujinimo noras yra vienas iš pagrindinių variklių mūsų veikloje. Ir komandos prasme natūraliai visad vykdavo atsinaujinimas, naujesni komandos nariai vis atsinešdavo savo idėjas, savo lauką, savo kontaktus. Būtų keista išskirti kažkokį vieną ryškesnį lūžį ar tašką, nes kiekvienais metais atsirasdavo nauji iššūkiai: vienais metais sugalvojom, jog pakylėsim iš tarybinių laikų paveldėtą jaunųjų menininkų trienalę iki naujo lygio – kas, manau, mums ir pavyko, kitais metais pagalvojom, jog reikia labiau plėtoti ryšį ne tik su įprastiniais parodų lankytojais, bet ir su tais žmonėmis, kuriems įdomu daugiau sužinoti apie meną, ir taip įrengėm ŠMC skaityklą, dar kitais metais atsirado kino salė ir ambicijos dirbti su judančiais vaizdais, edukacijos programos ir kt.“

25-erių metų sukaktį nutarta paminėti dviem projektais: knyga ir skulptūrų parku. Pristatomas leidynys yra pirmosios knygos, kuri buvo išleista prieš 10 metų ir vadinosi „ŠMC 15 metų“, tęsinys. Išlaikant tą patį formatą, naujausioje knygoje pristatomas paskutinysis ŠMC veiklos dešimtmetis.

„Tai fotoalbumas, iliustruojantis mūsų veiklą. Pagrindinė jos dalis, žinoma, yra parodinė veikla, tačiau pristatoma ir visa kita, kas lydi parodas: koncertai, performansai, įvairios edukacinės programos, stambieji mūsų renginiai tokie kaip Baltijos trienalė ir t.t.“, – sakė K.Kuizinas, pridurdamas, jog į knygą įtraukti ir partnerių renginiai.

ŠMC, minėdama jubiliejų, atveria ir naują erdvę – skulptūrų kiemą: „ŠMC kieme pagal pirminį architekto sumanymą turėjo būti skulptūrų kiemas. Čia epizodiškai būdavo rengiami projektai, vykdomi renginiai, koncertai, o šįkart pristatome 5 naujas skulptūras. Labai džiaugiamės, kad tai nebus vien tik uždaro tipo ekspozicija, ji veiks net kiek atsietai nuo ŠMC – nors sutaps su ŠMC darbo valandomis, kiemo lankymas bus atviras ir nemokamas miestiečiams bei miesto svečiams,“ – pasakojo K.Kuizinas.

K.Kuizinas teigė, jog mintis kiemą reiktų paversti nauja erdve kirbėjo jau seniai. Jis taip pat išdavė, jog nors kiemelyje kol kas yra 5 skulptūros, tikimasi, jog jų skaičius augs: „Galvojame apie tai kaip apie tęstinį projektą, kuris bus vystomas, galbūt ir koreliuojant su mūsų parodine programa, su menininkų rezidencijomis.“

Atsinaujinusiame ŠMC kieme pristatoma menininkų Antano Gerliko, Donato Jankausko, Žilvino Landzbergo, Mindaugo Navako ir Pakui Hardware skulptūrų paroda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius