-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švelninant karantiną, duris galės atverti ir muziejai, tačiau tam kol kas ryžtasi ne visi

Trečiadienį Vyriausybė pranešė, jog švelninant karantiną nuo kitos savaitės vėl galimas muziejų lankymas. Vis tik didelių lankytojų srautų kol kas nesitikima, o kai kurie muziejai, baimindamiesi dar didesnių finansinių nuostolių, savo duris veikiausiai atvers tik vėliau.
Parodos „Mekas mirksi geriau“ atidarymas
Parodos „Mekas mirksi geriau“ atidarymas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

A.Gelūnas: karantinas gerokai pakoregavo parodų planą

Devynis padalinius turinčio Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus (LNDM) direktorius Arūnas Gelūnas teigia, jog, paraginus Kultūros ministerijai, drauge su kitais muziejininkais buvo parengtas dalinio muziejų atidarymo planas.

„Jis grįstas srautų ribojimu, apsaugos priemonių dėvėjimu, būtinąja dezinfekcija, galbūt intensyvesne negu dabar, kai lankytojų nėra – galėtų būti dažnesnis paviršių valymas, dažnesnė darbuotojų rankų ir drabužių dezinfekcija. Detalių dar nesame iki galo surašę žingsnis po žingsnio, bet principas etapinio atsivėrimo jau yra išplėtotas. Galbūt šitų planų pagrindu, juos apsvarsčius, Vyriausybė ryžosi karantino sąlygų sušvelninimui“, – sakė A.Gelūnas.

Pasak jo, iššūkių yra – ypač svarbu suvaldyti srautus, užtikrinti, kad nebūtų būriuojamasi: „Bet padrąsina tai, kad pasitikima, jog jau pramoninių prekių parduotuvėse tie srautai pandemijos užaštrėjimui, daroma prielaida, nesukels didesnės grėsmės. O srautai muziejuose realiai turėtų būti tikrai mažesni ir lengviau valdomi.

Manau, kad kitą savaitę tikrai daugiau mažiau visi mūsų muziejaus padaliniai – tie, kurie šiuo metu veikia, kur yra ekspozicijos – bus pasiruošę atverti duris.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arūnas Gelūnas 15min studijoje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arūnas Gelūnas 15min studijoje

Tiesa, karantinas gerokai pakoregavo parodų planą – kai kurios parodos jau perkeltos į antrą metų pusę ar į 2021-uosius. Tai daroma tam, kad būtų galima pratęsti kai kurias šiuo metu veikiančias, karantino pertrauktas parodas.

„Tai ypač aktualu tarptautinėms parodoms, tokioms kaip „Ukrainos civilizacijos“. Daugybė pastangų įdėta sukuruoti tokią parodą ir jeigu rezultatas yra toks, kad jos žmonės tiesiog nepamato, yra nepaprastai apmaudu. Todėl tikrai vyksta derybos dėl parodų pratęsimo.

Įtaka parodų grafikui yra didelė. Gal nebus taip, kad įspūdingas skaičius parodų neįvyks, bet tos slinktys tikrai įvyko ir vyksta toliau. Nes mes negalime prognozuoti, pavyzdžiui, ar rudenį nebus antros viruso bangos. To neramumo dėl ateities, be abejo, esama“, – kalbėjo muziejaus direktorius.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Parodos pristatymas „Ukrainos civilizacijos. Nuo Tripolės kultūros, skitų aukso iki Maidano“
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Parodos pristatymas „Ukrainos civilizacijos. Nuo Tripolės kultūros, skitų aukso iki Maidano“

Paklaustas, kokius finansinius nuostolius muziejus patyrė per šias karantino savaites, A.Gelūnas teigė, jog muziejaus gyvenime mėnesis mėnesiui nelygus: „Sakykime, vasarą Klaipėdoje ir Palangoje esančiuose muziejaus padaliniuose tikrai verda gyvenimas ir lankytojai plūsta, Palangos gintaro muziejus būna amžinoj apgulty nuo vėlyvos gegužės iki ankstyvo rugsėjo. Kovas ir balandis gal nėra tokie aktyvūs mėnesiai. Iš akies galiu pasakyti, kad nuostoliai siekia keliasdešimt tūkstančių eurų. Bet reiktų dar atlikti tikslesnius skaičiavimus.“

Pasak muziejaus direktoriaus, vis tik vargu ar žmonės puls lankyti kultūros įstaigas vos šioms atvėrus duris: „Vienus baimė sulaikys, kitus šiokia tokia apatija ir domėjimosi apsilpimas dėl bendros slogios nuotaikos, o trečius paprasčiausiai sulaikys jų pablogėjusi finansinė padėtis.

Manau, kad nuostoliai bus akivaizdūs, nes net ir po dalinio atsivėrimo tikrai nebus to paties rezultato. Vis tiek viliamės, kad bent iki metų galo bent kažkiek amortizuotųsi tos prarastys, o jei jos būtų labai ryškios, aišku, tikimės, kad valstybės vienokia ar kitokia pagalbos schema tokiu atveju veiktų.“

MO muziejus jau prarado daugiau nei 250 000 eurų

MO muziejaus direktorė Milda Ivanauskienė teigia, jog iki šios dienos muziejus per karantiną prarado daugiau nei 250 000 eurų. Todėl nenorint dar labiau didinti finansinių nuostolių, tikėtina, muziejus lankytojų kol kas dar nepriims.

„Kai yra karantinas, pagrindinė žinia gyventojams išlieka „neiti iš namų nesant būtinybei“. Yra dvejonė, ar tikrai nedidinsime ir taip sunkios savo finansinės situacijos paskubėdami atsidaryti, paleisdami visą didelę muziejaus infrastruktūros mašiną. Patys planuojame bent iki gegužės vidurio laukti. Matyt, karantino panaikinimas ir žmonių judėjimo atlaisvinimas yra pagrindinis momentas, kada atrodytų racionalu atverti muziejaus duris“, – 15min sakė M.Ivanauskienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Milda Ivanauskienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Milda Ivanauskienė

Balandžio 4 d. turėjo būti atidaryta nauja didžioji MO muziejaus paroda „Kodėl taip sunku mylėti?“ – M.Ivanauskienė teigia, jog lankytojai ją išvys, tačiau tam dar reiks laiko.

„Prasidėjus karantinui jau buvome įpusėję parodos instaliavimo darbus. Esame jau išleidę parodai katalogą, pasiruošę gidą. Šita paroda atsidarys anksčiausiu galimu metu. Bet mes turime vieną didelį iššūkį – tam, kad parodą galėtume baigti, reikia, jog atvyktų kuratoriai ir šviesų dailininkai iš Olandijos. Mes turime priklausomybę ne tik nuo karantino panaikinimo Lietuvoje, bet ir nuo skrydžių atnaujinimo. Esame šiek tiek įkalinti ir europiniu mastu. Nuolat sekame informaciją. Matyt, ankstyviausia data, kada muziejus atidarys naują parodą, galėtų būti birželio antra pusė“, – sakė muziejaus direktorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius