Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarp „ArtVilnius’16“ laureatų – menininkės Beatričė Mockevičiūtė ir Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė

7-oji tarptautinė šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius’16“ ketvirtadienio popietę atvėrė savo duris vilniečiams ir miesto svečiams, o mugę pradėjusioje spaudos konferencijoje buvo pristatyta ne tik šių metų programa, bet ir paskelbti „ArtVilnius’16“ laureatai.
„ArtVilnius‘15“ ekspozicija
„ArtVilnius“ ekspozicija / Laimos Milkintės nuotr.

„ArtVilnius’16“ vadovė Diana Stomienė sveikindama susirinkusiuosius dėkojo mugės rėmėjams, partneriams ir organizatorių komandai, bei dar kartą priminė, jog šių metų šalis viešnia yra Lenkija.

Lenkijos programos kuratorė prof. dr. Raminta Jurėnaitė tikino, jog visi, besidomintys šiuolaikine daile, žino, kad lenkų šiuolaikinis menas lyderiauja ne tik Rytų Europoje, bet ir pasaulio meno scenoje. „Lenkai turi puikius, išskirtinius menininkus, gerus muziejus, kitas meno institucijas, ir gyvą, dinamišką galerijų sceną“, – sakė R.Jurėnaitė, pabrėždama, jog lenkų menininkai yra ne tik didžiųjų parodų ir bienalių dalyviai, bet ir yra aktyvūs meno rinkos žaidėjai.

Šiemet „ArtVilnius’16“ programoje pristatoma 10 galerijų iš Varšuvos, Krokuvos, Poznanės – jos atstovauja menininkus, kurių darbai jau buvo eksponuojami šiuolaikinio meno parodose „Documenta“, Venecijos bienalėse, svarbiausiuose pasaulio muziejuose.

Lenkai turi puikius, išskirtinius menininkus, gerus muziejus, kitas meno institucijas, ir gyvą, dinamišką galerijų sceną, – sakė R.Jurėnaitė

Spaudos konferencijoje dalyvavusi Monika Kozioł, kuri yra „MOCAK“ šiuolaikinio meno muziejaus kolekcijos kuratorė, džiaugėsi bendradarbiavimu su „ArtVilnius’16“ organizatoriais ir pabrėžė, jog „MOCAK“ tikslas yra kurti draugišką santykį tarp meno ir žiūrovų. „Tikiuosi, kad ši ekspozicija padės mums tai įgyvendinti“, – sakė M.Kozioł.

Lenkijos instituto direktorius Marcin Łapczyński teigė, jog Lietuvoje ne kasdien turime galimybę susipažinti su tiek daug šiuolaikinio meno iš Lenkijos, bei išreiškė viltį, jog mugės dėka ir toliau bus vystomas bendradarbiavimas tarp dviejų šalių galerijų ir menininkų.

Svarbia „ArtVilnius’16“ programos dalimi taps ypatingojo mugės partnerio „Lewben Art Foundation“ paroda, kurioje pristatomi 9 užsienio autoriai. Ekspozicijos kuratorė Francesca Ferrarini teigė, jog parodoje gilinamasi į skulptūras ir jų santykį su medžiaga, forma, masteliu, ir siūlė pradėti ekspoziciją nagrinėti nuo videodarbo, kuris glaudžiai siejasi su pačiu parodos pavadinimu: „Formuojant idėjas: skulptūros“.

Mus sužavėjo jaunas menininkės amžius ir kūrybinis brandumas, – sakė J.Urbonas, pabrėžęs, jog savo instaliacija B.Mockevičiūtė sugebėjo kasdienėje, pramoninėje aplinkoje atrasti poeziją.

Spaudos konferencijos metu buvo paskelbti ir apdovanojimų laureatai. Geriausia „ArtVilnius’16“ jaunąja menininke (iki 35 m.) buvo pripažinta 21 m. Beatričė Mockevičiūtė, kurią pristato VDA galerija „5 malūnai“. Jai bus skirta mugės mecenato, advokatų kontoros „COBALT“ įsteigta 1000 eurų piniginė premija.

Pasak vertinimo komisijos nario, menotyrininko ir Vilniaus dailės akademijos prorektoriaus Julijono Urbono, šis sprendimas buvo priimtas vieningai. „Mus sužavėjo jaunas menininkės amžius ir kūrybinis brandumas“, – sakė J.Urbonas, pabrėžęs, jog savo instaliacija B.Mockevičiūtė sugebėjo kasdienėje, pramoninėje aplinkoje atrasti poeziją, ir patį gyvenimą pavertė kūrybine išraiškos priemone.

Apdovanojimas už geriausią skulptūrą/instaliaciją atiteko Lietuvoje ir užsienyje jau ne kartą pripažintai menininkei Severijai Inčirauskaitei-Kriaunevičienei (VDA tekstilės galerija „Artiflex“) už kūrinį „Kill for Peace“, kuriame autorė jai būdinga technika gėlėmis išsiuvinėjo karinius šalmus ir apsiaustus, surinktus iš skirtingų karo zonų. Komisijos narys, menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis teigė, jog destrukcijos dažnai vyksta meilės ir taikos vardu, o tai pabrėždama menininkė įdomiai plėtoja šią problematiką.

Organizatorių nuotr./Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė. Kill[ed] for Peace. 2016. Siuvinėjimas kryželiu, gręžimas. 30x25x20.
Organizatorių nuotr./Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė. Kill[ed] for Peace. 2016. Siuvinėjimas kryželiu, gręžimas. 30x25x20.

Apdovanojimas už geriausią skulptūrą/instaliaciją atiteko menininkei Severijai Inčirauskaitei-Kriaunevičienei už kūrinį „Kill for Peace“, kuriame autorė gėlėmis išsiuvinėjo karinius šalmus ir apsiaustus, surinktus iš skirtingų karo zonų.

Geriausia „ArtVilnius’16 menininke buvo pripažinta Zuzana Janin, kurią pristato Varšuvoje įsikūrusi galerija „lokal_30“. Pasak vertinimo komisijos nario ir menotyrininko Ernesto Parulskio, autorės sukurti dronai, sukonstruoti iš automobilio „VolvoV70 Cross Country“ detalių, per lokalias detales pereina į globalų pasakojimą, o ši jungtis darbui suteikia tai, kas ir yra svarbiausia kokybiškiems meno kūriniams.

Jau antrą kartą apdovanojimas už geriausią užsienio galeriją atiteko Minske įsikūrusiai „Y galerija“ – šis prizas galerijai atiteko ir pirmaisiais mugės gyvavimo metais. E.Parulskis teigė, jog lokalus pasakojimas čia pateikiamas įvairiomis priemonėmis: per amato meistrystę, siužeto įkontekstinimą, gebėjimą juokauti ir reaguoti į besikeičiančias situacijas.

Organizatorių nuotr./Ernestas Parulskis
Organizatorių nuotr./Ernestas Parulskis

Geriausia „Art Vilnius’16“ Lietuvos meno galerija tapo architektūros galerija „Nulinis laipsnis“. Kaip teigė J.Urbonas, Lietuvoje ir Rytų Europoje nėra daug architektūros, kuri nebūtų orientuota į rinką, ar apskritai kvestionuotų architektūros sampratą. „Galerija išeina iš tam tikrų ekspozicinių konvencijų, išsiplečia į edukacines programas“, – sakė J.Urbonas. Galerija „Nulinis laipsnis“ įsikūrė 2015 m., o mugėje dalyvauja pirmą kartą.

Tarptautinė šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius’16“ iki birželio 12 d. vyks „Litexpo“ parodų rūmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius