Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teatrą aplenkęs rinkiminis spektaklis

JAV įtaka pasaulio politikos lauke – milžiniška, tad nenuostabu, kad Amerikos prezidento rinkimai vos prasidėję tampa viena plačiausiai žiniasklaidoje aptarinėjamų temų. Milijonai smalsuolių seka kiekvieną kandidatų žingsnį, pakilimą ar nuopuolį. Tačiau kodėl rinkiminiuose renginiuose apsilankęs amerikiečių fotografas M.Scott Brauer ryžtingai pareiškė, jog blogesniame vakarėlyje jam neteko būti? Plačiau apie tai – fotomeno festivalio KAUNAS PHOTO parodoje.
„Blogiausias vakarėlis“ , aut. M.Scott Brauer
„Blogiausias vakarėlis“ , aut. M.Scott Brauer / M.Scott Brauer nuotr.

Nuo 2015 m. serijoje „Blogiausias vakarėlis“* (anglų k. „Worst party* ever“) fiksuojantis pirminių Amerikos prezidento rinkimų renginių Naujajame Hampšyre akimirkas, M.Scott Brauer nėra linkęs pataikauti politikams, o rėžia į akis karčią tiesą: „Paskutinę minutę ruošiamos dekoracijos, niekam tikę kostiumai, prastas maistas, nuolat blyksintys fotoaparatai, vėluojantys garbės svečiai, perkrauti arba nieko nerodantys renginiai, pusė susirinkusiųjų chaki rūbais, nesibaigiančios kalbos apie politiką ir religiją... Naujojo Hampšyro rinkimų vakarėliai yra blogiausi, kokius tik galite įsivaizduoti. Ir trunka jie mėnesių mėnesius“.

Norėdamas žiūrovų dėmesį atkreipti į tai, kas vyksta toliau nuo dėmesio centro, fotomenininkas pasitelkia ryškią tiesioginę blykstę, kurios „plokščia“ šviesa apnuogina šių renginių primityvumą, deklaruojamo autentiškumo stoką, politinio piaro farsą.

M.Scott Brauer nuotr./„Blogiausias vakarėlis“ , aut. M.Scott Brauer
M.Scott Brauer nuotr./„Blogiausias vakarėlis“ , aut. M.Scott Brauer

Pasak Vytauto Didžiojo universiteto profesorės, viešosios komunikacijos katedros vedėjos Kristinos Juraitės, „tai ne tik kritiškas žvilgsnis į esminius amerikiečių politinės kultūros bei visuomenės aktyvumo momentus. Šios fotografijos žengia dar toliau ir iškelia klausimus, kaip gimė performatyvi ir instrumentinė politika, kaip ji formuoja visuomenės nuotaiką ir nuomonę, ar ji turi ką nors bendro su demokratija? Fotografijos nepateikia aiškių atsakymų, tačiau pakviečia mus gilesniam politinio spektaklio apmąstymui“.

Paroda veiks Vytauto Didžiojo universitete, Politikos mokslų ir diplomatijos fakultete, Gedimino g. 44. Atidarymas rugsėjo 6 d., 16 val.

Rugsėjo 6 d., 17 val. M.Scott Brauer (JAV) paskaita. Vytauto Didžiojo universiteto Mažoji salė, S.Daukanto g. 28.

*„Party“ anglų k. - 1) partija, politinė partija, 2) vakarėlis, šventimas.

M.Scott Brauer nuotr./„Blogiausias vakarėlis“ , aut. M.Scott Brauer
M.Scott Brauer nuotr./„Blogiausias vakarėlis“ , aut. M.Scott Brauer

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius