Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Varėnoje atidaryta tapybos darbų paroda „Antitesi“

Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta menininkų Valdemaro Šemeškos, Alinos Daiker Gulbinienės ir Alessandro Rillo tapybos darbų paroda „Antitesi“. Joje eksponuojami trisdešimt keturi skirtingo meninio braižo paveikslai.
Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta menininkų Valdemaro Šemeškos, Alinos Daiker Gulbinienės ir Alessandro Rillo tapybos darbų paroda „Antitesi“
Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta menininkų Valdemaro Šemeškos, Alinos Daiker Gulbinienės ir Alessandro Rillo tapybos darbų paroda „Antitesi“ / Varėnos rajono savivaldybės nuotr.
Temos: 3 Varėna Tapyba Menas

Pristatydama šioje parodoje dalyvaujančius autorius bei jų kūrybą, parodos kuratorė Dalia Šemeškienė–Kleponytė sakė, kad parodų ciklas „Antitesi“ gimė rate draugų, kuriuos sieja bendras meninis tikslas, diskutuojant apie meną ir jo pateikimą, pristatymą visuomenei.

„Autoriai savo kūrybine išraiška yra visiškos priešingybės, tad „Antitesi“ – visiškų priešingybių junginys. Nors menininkai yra labai skirtingi, tačiau juos vienija bendražmogiškos savybės“, – sakė ji.

V.Šemeškos ir A.Rillo kūryba gerai pažįstama meno žinovui, tai aktyviai kuriantys ir savo darbus nuolat įvairiose grupinėse ir personalinėse parodose Europoje eksponuojantys menininkai. A.Daiker Gulbinienė dar tik pradeda savo kūrinių demonstraciją. Sėkmingai, imliai ir drąsiai kuria šalia savo mokytojų, aktyviai dalyvauja meninėje veikloje ir buria savo žiūrovų ratą.

V.Šemeška – realizmo atstovas, jo kūryboje ryški sutirštinto realizmo koncentracija, jo mintys, idėjos perteikiamos per autoportretus, gamtos vaizdavimą. A.Daiker Gulbinienė – pradedanti menininkė, tebeieškanti savo kūrybinio kelio. Jos kūryba – dar kitokia realizmo forma. Sudėtingiausia lietuviams „perskaityti“ italo A.Rillo tapybą, kuri priskiriama konceptualiajam menui. Jis savo kūryboje koncentruoja mintį, tačiau jos neaiškina. Pagal profesiją teisininkas A.Rillo savo tapyboje išbando įvairią stilistiką, nes mano, kad mene jis gali būti laisvas, laužantis visas taisykles. Jo paveiksluose užšifruota tik nuoroda, apie ką reikia paveikslą žiūrinčiam žmogui galvoti.

Varėnos rajono savivaldybės nuotr./Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta menininkų Valdemaro Šemeškos, Alinos Daiker Gulbinienės ir Alessandro Rillo tapybos darbų paroda „Antitesi“
Varėnos rajono savivaldybės nuotr./Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta menininkų Valdemaro Šemeškos, Alinos Daiker Gulbinienės ir Alessandro Rillo tapybos darbų paroda „Antitesi“

Kartu eksponuojami kontrastingi šių menininkų kūriniai sukuria savotišką, įdomią diskusiją. Išgryninta, abstrakti, spalvinė-daiktinė forma (A.Rillo) „duoda toną“ realistinei, spalvingai, vaiskiai ir labai turtingai klasikinei tapybai (V.Šemeška, A.Daiker Gulbinienė), kuri tarsi dar labiau išsiskleidžia kontrasto fone. Šioje išraiškos, formų ir technikos antitezėje yra ir didelis bendras vardiklis ar kitaip – kontrasto vienovė. Tai autorių sprendžiamos egzistencinės, socialinės ir buitinės problemos, paveikslų pasakojimo, „romano“ temos yra tos pačios – labai ekspresyvios ir pilnos vidinės jėgos.

Daugelį metų gyvenantis Varėnoje V.Šemeška sakė, kad kiekvienas menininkas vaizduoja savo gyvenimą – ką supranta, mato ir jaučia. „Sakymas vaizdu yra geriausias, nes tai, kas akivaizdu, nereikia įrodinėti“, – teigė jis..

A.Daiker Gulbinienė, Varėnoje praleidusi vaikystę, džiaugėsi, kad nors trumpam į savo miestą sugrįžo drauge su savo kūryba. Kaip pati sakė, nors nuo vaikystės žinojo turinti menininkės gyslelę, tačiau likimas lėmė iš pradžių atlikti kitus vaidmenis – mokytojos, žmonos, mamos. O dabar galinti pasinerti į kūrybos pasaulį.

Virtualius sveikinimus kolegoms bei varėniškiams perdavė A.Rillo. Parodoje dalyvavo ir varėniškius pasveikino šios parodos autorių bičiulis, plenerų bei parodų koordinatorius iš Italijos, kuris, pasak D.Šemeškienės–Kleponytės – vienas iš puikiausių pavyzdžių, kaip Italijoje verslo atstovai puikai globoja menus.

Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Giedrius Samulevičius, sveikindamas autorius, pasidžiaugė, kad varėniškiai sulaukė gražios, spalvingos ir išskirtinės parodos, padėkojo jiems už kūrybinį indėlį garsinant Varėnos kraštą, linkėjo kūrybinės sėkmės ir įteikė mero Algio Kašėtos padėkas. G.Samulevičius dėkojo D.Kleponytei, kuri rūpinosi, kad varėniškiai turėtų galimybę susipažinti su puikiais tapybos darbais.

Varėnos rajono savivaldybės nuotr./Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta menininkų Valdemaro Šemeškos, Alinos Daiker Gulbinienės ir Alessandro Rillo tapybos darbų paroda „Antitesi“
Varėnos rajono savivaldybės nuotr./Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta menininkų Valdemaro Šemeškos, Alinos Daiker Gulbinienės ir Alessandro Rillo tapybos darbų paroda „Antitesi“

Parodos autorius ir dalyvius nuotaikinga daina „Nuotraukėlė“ pasveikino Gražinos Kuodienės vadovaujamas bočių ansamblis „Šarma“. Šiame ansamblyje dainuojanti A.Daiker Gulbinienės mama sakė didžiuojasi, kad galėjo dainuoti dukters kūrybos parodoje.

Kad parodos autoriai turi ištikimus savo kūrybos gerbėjus, liudijo gausiai į parodą susirinkę ir juos sveikinę varėniškiai bei svečiai, menininkų giminaičiai, draugai. Kol parodos dalyviai grožėjosi paveikslais, jiems smagiai muzikavo Darius Bachovas, Adomas Žilinskas ir Valdemaras Šemeška.

Pirmoji „Antitesi“ projekto paroda, vykusi Rocca dei Rettori rūmuose, Benevento mieste Italijoje, sulaukė milžiniško spaudos ir žiūrovų susidomėjimo. Po šios parodos, praėjusių metų spalį A.Rillo Salerno mieste Italijoje, šiuolaikinio meno bienalėje iš 250 dalyvių laimėjo I-ąją vietą kaip autorius, pristatęs geriausią konceptualaus meno kūrinį, ir I-ąją vietą už geriausiai meno kritikų įvertintą kūrinį.

Į Varėną „Antitesi“ paroda atkeliavo iš Kauno Rotušės, čia veiks iki vasario 24 d., po to važiuos į Galeriją „555“ Vilniuje, Lietuvos Respublikos Seimo galeriją Vilniuje ir Vokietiją, Štutgarto Kunstverein Wagenhalle galeriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius