Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus rotušėje atidaryta „Aukso mūzų“ paroda – apdovanoti 3 labiausiai nusipelnę menininkai

Lietuvos dailininkų sąjunga jau antrąjį kartą organizuoja geriausių šalies menininkų apdovanojimus ir jų darbų parodą. Antradienio vakarą Vilniaus rotušėje vykęs renginys sukvietė ne tik menininkų artimuosius, draugus, kolegas, bet ir menu besidominčią visuomenę.
Paulius Juška, Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė, Žydrė Ridulytė
Paulius Juška, Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė, Žydrė Ridulytė / Dailininkų sąjungos nuotr.

Šių metų „Aukso mūzomis“ išrinkti tapytojas Paulius Juška, tekstilės menininkė Žydrė Ridulytė ir tapytoja Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė – parodos atidarymo metu jiems įteikti „Aukso ženkleliai“.

Renginio metu skambėjo saksofonisto Manvydo Pratkelio melodijos, laureatus sveikino Lietuvos meno kūrėjų asociacijos prezidentas Jonas Staselis. Papildomai kūrėjus apdovanojo ir dailininkas karikatūristas Jonas Varnas. Kaip įvardija organizatoriai, ypatinga „Aukso mūzų“ teikimo ceremonija įvyks gruodžio pradžioje, tikėtina, Vilniaus rotušėje.

„Tada kartu su kitomis Lietuvos meno kūrėjų organizacijomis, muzikais, teatralais, architektais galėsime teikti šitas skulptūrėles didelei grupei menininkų, kurie buvo išrinkti savo profesinių bendruomenių“, – į ceremoniją kvietė renginio vedėja, menininkė ir profesorė Eglė Ganda Bogdanienė.

„Aukso mūzos“ – garbingiausias ir svarbiausias Lietuvos dailininkų sąjungos apdovanojimas, įvertinantis aukščiausią meistrystę pasiekusių menininkų kūrybos rezultatus ir jų indėlį į Lietuvos kultūros raidą. „Aukso ženklelio“ apdovanojimas pirmą kartą menininkams įteiktas jau daugiau nei prieš 20 metų, o nuo 2021 m. jis skiriamas kartu su „Aukso mūzos“ statulėle. Visi 74 nominantai yra skelbiami Lietuvos dailininkų sąjungos internetiniame puslapyje.

Nuo aiškaus realizmo iki neribojamų patirčių

Vos įžengus į pastatą iškart sutinkami monumentaliosios tapybos kūrėjo, menų magistro ir Vilniaus dailės akademijos (VDA) dėstytojo P.Juškos kūriniai. Kaip teigta parodos atidarymo metu, žmogaus ūgio drobėse akademiniu realizmo stiliumi menininkas perteikia egzistencijos trapumą ir tuo pačiu metu amžinybę. Drąsiu realizmo stiliumi paveiksluose vaizduojamas skurdas, kuriamos aliuzijos į biblinius personažus ar naratyvus. Dažnas menininko tapybos objektas – gryni buityje naudojami daiktai.

P.Juška aktyviai rengia savo personalines parodas Lietuvoje, o vienas iš reikšmingiausių tarptautinių įvertinimų – Elizabeth Greenshield fondo stipendija Kanadoje.

„Aukso mūzos“ laureatė Ž.Ridulytė – tekstilės menininkė, daugybės tekstilės projektų ir Lietuvos tekstilės meno bienalės kuratorė, knygų apie audinių dekoravimą autorė. Žydrės asmeninė kūryba ir organizacinė veikla reikšmingai prisidėjo prie kelių meninės veiklos sričių: tekstilės viešinimo ir reprezentavimo Lietuvoje, užsienyje bei Lietuvos tekstilės dizaino plėtros, populiarinant marginimo technologijas ir originalius marginimo būdus.

Menininkės kūryboje dominuoja minties polėkis, formos minimalizmas ir preciziškas atlikimas. Ž.Ridulytės darbų ekspozicijoje galima atrasti tautinių naratyvų, o į audinius įaustos varinės gijos kūriniams suteikia subtilios elegancijos.

Trečioji menininkė – E.Balsiukaitė-Brazdžiūnienė – neabejotinai viena ryškiausių ir produktyviausių šių laikų Kauno ir visos Lietuvos tapytojų. Menininkė surengė net 27 personalines parodas ir daugiau nei 100 grupinių parodų Lietuvoje, Danijoje, Vokietijoje, Portugalijoje, Suomijoje ir kitose užsienio šalyse.

Tapytoja apdovanota LR Kultūros ministerijos aukščiausio laipsnio valstybės stipendija, o 2015 m. suteiktas ir Kauno Santakos garbės ženklas. Elenos kūrybos skiriamasis bruožas – ultimatyvus atvirumas kasdienybėms, istorijoms, žmonėms. Ekspresyvus koloritas, netradicinės aplikacijos ir numanomas paveikslų neužbaigtumas suponuoja išskirtinį menininkės požiūrį į šių laikų aktualijas.

„Aukso mūzų“ laureatų paroda Vilniaus rotušėje bus eksponuojama iki spalio 28 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius