Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vilniaus savivaldybė neatmeta, kad Reformatų parko atnaujinimo projektas dar gali būti keičiamas

Liepos pradžioje Vilniaus miesto savivaldybei paskelbus apie Reformatų parko atnaujinimo darbų pradžią, viešojoje erdvėje prasidėjo diskusijos dėl projekto atitikties istoriškai ir kultūriškai jautriam vietos kontekstui, o į savivaldybę belstis pradėjo ir susirūpinę miestiečiai. Penktadienį įvykusio susitikimo su gyventojų atstovais metu Vilniaus miesto savivaldybė žadėjo atsižvelgti į vietos bendruomenės lūkesčius. Tiesa, nors projekto pokyčiai ir galimi, jie nebus esminiai.
Reformatų sodas bus atnaujinamas
Reformatų sodas bus atnaujinamas

Kaip 15min sakė Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis, susitikime dalyvavo savivaldybės darbuotojai ir keturi visuomenės atstovai: architektas Tomas Grunskis, menotyrininkė Eglė Mikalajūnė, kino režisierė Giedrė Žickytė ir muzikantas Jurgis Didžiulis.

„Susitikimas buvo organizuotas, nes daug aplink gyvenančių vilniečių kreipėsi į savivaldybę, prašydami paaiškinti, kas ten vyks – ir iš tiesų numatomi pokyčiai yra dideli. Susitikom su gyventojų atstovais. Konstatavom, kad 2015 m., kai buvo gautas projekto leidimas, visuomenės informavimas buvo nepakankamas. Vyko ilgos diskusijos su reformatų bendruomene, projektas buvo pristatytas ir specialistams, bet dabartinė situacija rodo, kad diskusijos su aplink gyvenančiais žmonėmis trūko“, – sakė M.Pakalnis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis

Pasak jo, šiuo metu Reformatų parke planuojama eksponuoti projekto vizualizacijas, pristatyti projekto sprendinius, surengti dar vieną – šįkart platesnę – diskusiją su bendruomene.

Paklaustas, ar realu, jog projektas dar keisis, M.Pakalnis sakė: „Išklausysime gyventojų nuogąstavimus, lūkesčius ar norus ir tada žiūrėsim, kiek įmanoma įgyvendinti tai, kas yra racionalu. Pokyčių gali būti, bet jie neturėtų būti esminiai. Nes jau esame įvykdę pirkimus ir stabdyti visą procesą nėra nei galimybės, nei, mano nuomone, poreikio. Visuomenei dar reikia paaiškinti, kokie sprendimai padaryti, nes daug problemų kyla iš nežinojimo“.

Jo teigimu, susitikimo metu buvo aptarta, jog parke svarbu suderinti rekreacinę ir memorialinę funkcijas, aiškiau pažymėti senąsias reformatų kapines. Keltas klausimas dėl takų piešinio bei projekto programos, t.y. ar numatomų veiklų skaičius ne per didelis šiai erdvei.

Nors viešojoje erdvėje nuskambėjo teiginių, jog svarbu išsaugoti ir sovietmečiu įrengtus architektūros elementus, M.Pakalnis šios idėjos nepalaikė: „Sprendimas jau priimtas, kad sovietiniu laikotarpiu daryti statiniai turėtų būti išardyti, tai jau yra projektiniai sprendimai, nemanau, kad juos reiktų keisti.“

Paklaustas, kada bus vykdomi projekto pakeitimai, jei jie vis dėlto bus įgyvendinti, M.Pakalnis teigė: „Rytoj turi būti pradėtas rengti darbo projektas, po jo bus galima pradėti statybos darbus. Darbo projekto [rengimo] metu ir bus galima tuos pakeitimus padaryti. Kalbame apie artimiausią mėnesį.“

Priešais Vilniaus Evangelikų reformatų bažnyčią esantis Reformatų parkas įkurtas XVII a., šiaurinėje parko dalyje veikė reformatų kapinės.

Dabartinis teritorijos išplanavimas sukurtas XX a. 9 dešimtmetyje, jo autoriai – G.Baravykas, G.Ramunis, K.Pempė. Čia stovėjo paminklas „Tarybiniams partizanams ir pogrindininkams“. Dabartiniame išplanavime yra išlikusi koplytėlės-mauzoliejaus kripta, reformatų sinodo pastatas.

Reformatų parko atnaujinimo projekto autoriai – savivaldybės įmonė „Vilniaus planas“ bei architektė Jurga Silvija Večerskytė-Šimeliūnė.

Reformatų sodo atkūrimas ir sutvarkymas finansuojamas iš Europos regioninės plėtros fondo. Šiam projektui skirta 1,7 mln. eurų struktūrinių fondų lėšų, 202,6 tūkst. eurų – valstybės biudžeto lėšų, savivaldybės lėšų dalis sudaro kiek daugiau nei 1 mln. eurų. Bendra projekto vertė – 2,02 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius