-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus savivaldybė sulaukė daugiau nei 80 gyventojų siūlymų dėl Reformatų parko atnaujinimo projekto

Praėjusią savaitę Vilniaus savivaldybei pakvietus gyventojus teikti siūlymus dėl prieštaringai vertinamo Reformatų parko atnaujinimo projekto, jų sulaukta daugiau nei 80.
Vilniaus savivaldybės parengto Reformatų skvero plano aptarimas su jo kūrėjais
Vilniaus savivaldybės parengto Reformatų skvero plano aptarimas su jo kūrėjais / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Siūlymus buvo galima teikti iki rugpjūčio 19 d.

Kaip teigė Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Neringa Kolkaitė, artimiausia savaitė bus skirta gautų siūlymų nagrinėjimui ir vertinimui, už kurį bus atsakinga specialistų grupė.

„Rugpjūčio 27 d., pirmadienį, pateiksime informaciją apie gautus pasiūlymus ir supažindinsime su jau priimtais sprendimais“, – sakė N.Kolkaitė.

Reformatų skvero iniciatyvinė grupė pirmadienį išplatintame pranešime žiniasklaidai informavo, jog pateikė 43 siūlymus, 16 klausimų ir prašymą pateikti 12 iki šiol neviešintų dokumentų ar jų rinkinių. Savivaldybės atstovai patvirtino iniciatyvinės grupės siūlymus gavę ir juos svarstysiantys drauge su visais.

Iniciatyvinė grupė abejoja, ar teisėtai vykdomas statybos darbų rangos konkursas

Reformatų skvero iniciatyvinė grupė pirmadienį taip pat kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą ir Centrinę projektų valdymo agentūrą su prašymu ištirti, ar teisėtai ir skaidriai buvo vykdomas Vilniaus miesto savivaldybės organizuotas Reformatų skvero atnaujinimo statybos darbų rangos konkursas bei skirtos lėšos Reformatų skvero atnaujinimo projektui.

„Remiantis viešai prieinama ir paskelbta informacija, projekto rangos konkursą laimėjo UAB „Eikos statyba“, ta pati įmonė finansiškai rėmė ir padėjo įgyvendinti (tai yra finansavo) valstybinėje žemėje esančio parko techninio projekto parengimą. Be to, pirkimo sąlygose buvo išviešinta preliminari sutarties vertė – 1 767 238, 02 eurų be PVM. Vienintelė ,,Eika“ pasiūlė kainą mažesnę nei išviešinta preliminari kaina, t.y. kitų trijų dalyvių (,,Litcon“, ,,Irdaiva“ ir ,,Infes“) pateikti pasiūlymai buvo didesni nei pirkėjo išviešinta kaina, tad net jei ,,Eika” nebūtų teikusi pasiūlymo, jų pasiūlymai būtų atmesti. Taip sukuriama neskaidrios veiklos regimybė, kadangi tokiu būdu ,,Eikai“ investavus nežymią dalį į projekto rengimą (apie 5% skvero sutvarkymo kainos) buvo gautas solidus užsakymas, apie 2 mln. eurų, didžiąja dalimi finansuojamas iš Europos Sąjungos fondų“, – rašoma iniciatyvinės grupės išplatintame pranešime žiniasklaidai.

Reformatų skvero iniciatyvinės grupės teigimu, „Eika“, finansuodama techninio projekto rengimą, taip pat galėjo daryti įtaką projekto sprendiniams. Be to, informaciniame pranešime atkreipiamas dėmesys, kad UAB „Eika“ ne tik finansavo projekto parengimą, o po to laimėjo to paties projekto rangos darbų konkursą, tačiau su Reformatų parku besiribojančiuose sklypuose jau yra pastačiusi ir dar planuoja statyti naujus gyvenamųjų namų kompleksus.

13 visuomeninių organizacijų reikalauja stabdyti projekto vykdymą

Praėjusią savaitę Vilniaus savivaldybei ir Aplinkos ministerijai taip pat buvo išsiųstas 13 visuomeninių organizacijų pasirašytas reikalavimas stabdyti Reformatų skvero projekto vykdymą ir sudaryti sąlygas užsakovui tinkamai suformuluoti užduotį bei išgryninti projekto užmojus, viešai diskutuojant su įvairių sričių specialistais ir bendruomenėmis.

Kreipimesi nurodoma, kad projekto rengimo proceso metu nebuvo paisoma Orhuso konvencijos bei UNESCO Pasaulio kultūros ir gamtos paveldo apsaugos konvencijos gairių.

Tarp kreipimąsi pasirašiusių organizacijų – Vilniaus bendruomenių asociacija, Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis, Lietuvos pėsčiųjų asociacija, VšĮ „Architektūros fondas“, Lietuvos arboristikos centras, Lietuvos dailės istorikų draugija, skvero kaimynystėje įsikursiantis MO muziejus ir kiti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius