Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje – Mateuszo Choróbskio paroda „Kieno labui“

Gruodžio 7 d. 18 val., (AV17) galerijoje atidaroma Mateuszo Choróbskio personalinė paroda „Kieno labui“, rašoma pranešime spaudai.
Mateusz Choróbski, #villamedicimylove, parodos fragmentas, 2019
Mateusz Choróbski, #villamedicimylove, parodos fragmentas, 2019 / Galerijos nuotr.
Temos: 3 Skurdas Menas Paroda

M.Choróbskis yra vienas ryškiausių jaunosios kartos lenkų skulptūros, instaliacijų ir performanso menininkas, kuriantis jautriomis socialinėmis temomis. Menininkas analizuoja su ekonomika susijusias problemas, konceptualiai prieidamas ir prie jų sukeliamų emocinių būsenų. Naudodamas kasdienius objektus, juos transformuodamas bei suteikdamas naują paskirtį, M.Choróbskis ieško sąsajų tarp buvusių ir naujų kontekstų. Menininkas daug dėmesio skiria ekspozicinei erdvei, o manipuliuodamas šviesa, keičia vizualinį vietos supratimą. Parodose neretai trina ribą tarp kūrinio ir žiūrovo, įtraukdamas jį į sukurtą realybę.

Personalinėje parodoje „Kieno labui“ M.Choróbskis pristatys naujausias savo instaliacijas ir skulptūras, permąstančias skurdą ir su juo susijusias emocijas. Ši universali ir amžina problema, paprastai pristatoma tik kaip statistika, ne vienam yra suvokiama kaip skaudi kasdienybė. Autorius ieško ryšių tarp Lietuvos ir Lenkijos, tačiau susitelkia į vieną iš skaudžiausių aspektų - skurdo ribą abiejose šalyse. Cicerono išsakyta frazė „Cui bono?“ parodoje tampa kritika socioekonominėms situacijoms abejose šalyse. Eksponatai sukurti pasitelkiant įprastus buities daiktus ir medžiagas, siekiant sužadinti kolektyvinę atmintį ir analizuoti, kam ir kokią naudą gali teikti žemiau skurdo ribos gyvenančių žmonių padėtis. Galerijos erdvėse eksponuojami šviesos objektai keičia atmosferą ir atskleidžia daugelio visuomenės žmonių patiriamus su nepritekliumi susijusius atskirties, nestabilumo, baimės jausmus. M.Choróbskio parodoje „Kieno labui” žiūrovas nelieka pasyviu suvokėju ir yra skatinamas permąstyti skurdą apibrėžiančią statistiką ir jos reikšmę.

M.Choróbskis (g. 1987, Rodomskas) – baigė fotografijos studijas Poznanės menų universitete, įgijo magistro laipsnį medijų meno studijose Varšuvos dailės akademijoje. Menininkas surengė 12 personalinių ir dalyvavo daugiau nei 30-tyje grupinių parodų. Savo darbus pristatė Lenkijoje, Estijoje, Italijoje, Ispanijoje, Vokietijoje, Japonijoje, ir kitur. M.Chorobskio darbai yra įtraukti į Varšuvos modernaus meno muziejaus kolekciją. Menininką atstovauja Secci galerija Italijoje.

M.Choróbskio paroda „Kieno labui“ (AV17) galerijoje (Totorių g. 5, Vilnius) veiks iki sausio 18 d.

Projektą finansuoja: Adomo Mickevičiaus institutas, Lenkijos Respublikos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerija, UAB „Vilktukas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius