Vokiečių aukcionas galimai meluoja apie parduodamą didiko Mikalojaus Radvilos Rudojo žiedą

Vokietijos internetinė aukciono platforma „Sixbid“ vasario 21–25 dienomis skelbia parduodanti 4800 eurų įvertintą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) didiko Mikalojaus Radvilos Rudojo žiedą. Valdovų rūmų komunikacijos koordinatorė Ramunė Vaičiulytė teigia, kad šis žiedas priklausė ne jam.
Žiedas
Sixbid.com nuotr./ Vokietijos aukcione parduodamas žiedas

Aukcione žiedas pristatomas kaip viduramžių XVI–XVIII a. laikų didelio skersmens gerai išsilaikęs ant pirštinės mūvimas auksinis papuošalas, kurio priešingose pusėse išgraviruotos raidės „M“ ir „R“. Žiedo viduje pažymėta data – „MDXLVII“ arba „1547-ieji“. Iš vidaus plokščia žiedo viršūnė išgraviruota ąžuolo lapų klostėmis, iš išorės puošta trijų trimitų herbo inskripcija. Žiedas sveria beveik 66 g, jo apskritimo ilgis – 27,5 mm, skersmuo – 21,23 mm.

Kunigaikštis Mikalojus Radvila Rudasis buvo linksmo būdo žmogus
Kunigaikštis Mikalojus Radvila Rudasis buvo linksmo būdo žmogus

Papuošalo savininkas nenurodomas. Rašoma, kad žiedas priklausė Miuncheno kolekcijai, buvo įsigytas Vokietijos meno rinkoje prieš 2000-uosius.

Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų Rinkinių komplektavimo komisijos ekspertai įvertino papuošalą ir nustatė, kad aprašytas žiedas Mikalojui Radvilai Rudajam greičiausiai nepriklausė.

„Jis greičiausiai yra gerokai vėlesnis (gal net kurtas keliais etapais) dirbinys. Be daugelio įvairių argumentų, šią nuomonę patvirtina ir išlikęs M.Radvilos Rudojo dokumento antspaudas“, – teigia R.Vaičiulytė.

1547 metais M.Radvilai Rudajam buvo suteiktas kunigaikščio titulas, todėl ne tik išgraviruota abreviatūra, bet ir reikšminga data leistų spėti, kad žiedą dėvėjo būtent jis, tačiau R.Vaičiulytė šias spekuliacijas išsklaido.

„1547 metai [...] atsispindėjo išlikusiame M.Radvilos Rudojo antspaudo herbe. Parduodamo žiedo antspaudo herbe to nėra“, – konstatuoja ji ir priduria, kad papuošalo viršuje pavaizduotą Trijų trimitų herbą naudojo ne tik Radvilos, bet ir kitos Lenkijos bei Lietuvos bajorų giminės.

Pradinė žiedo kaina – 4300 eurų. Papuošalą bus galima įsigyti iki vasario 25 dienos imtinai.Kadangi žiedas nėra išskirtinai vertingas, anot komunikacijos koordinatorės, jo vertė yra tokia pati, kaip ir bet kokio kito paprasto auksinio dirbinio, sukurto tam tikru metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius