-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Yoko Ono kūryba – Kaune: išskirtinė galimybė pažinti spalvingą asmenybę

Vieni Yoko Ono žino kaip legendinės muzikos grupės „The Beatles“ nario Johno Lennono buvusią žmoną, kiti pažįsta spalvingą ir kūrybišką asmenybę per jos ekscentriškas apraiškas meno pasaulyje. „Švyturys nealkoholinis“ primena apie garsios konceptualaus meno atstovės „Ex It“ instaliaciją Lietuvos banko Kauno skyriuje bei kviečia aplankyti naująją jos parodą „Laisvės pažinimo sodas“ Kauno paveikslų galerijoje. Pastaroji lankytojams duris atvers rugsėjo 10 dieną.
Yoko Ono kūryba – Kaune: išskirtinė galimybė pažinti spalvingą asmenybę
Yoko Ono kūryba – Kaune: išskirtinė galimybė pažinti spalvingą asmenybę / „Studio One“ nuotr.

Šiais metais, „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programoje, Šiuolaikinio meno centras Vilniuje kartu su Portugalijoje įsikūrusiu šiuolaikinio meno muziejumi „Serralves“ bei Yoko Ono studija „Studio One“ organizuoja įspūdingą Yoko Ono parodą „Laisvės pažinimo sodas“, kurioje atsispindi gyvenimo įvairialypiškumas.

Skausminga Yoko Ono patirtis įkvėpė kurti

Nuo pirmųjų besirimuojančių eilučių, parašytų dar mokykloje, iki pianino bei dainavimo pamokų; nuo tragiškai pasibaigusių santykių su vienu garsiausių atlikėjų pasaulyje iki tarptautinės šlovės už viso gyvenimo nuopelnus. Yoko Ono apibūdinti sunku, juk menininkė labiau primena „reiškinį“ nei paprastą žmogų – jos sukurti darbai įkvepia giliau pažvelgti į pasaulį, pasisemti idėjų ir įkvėpimo.

Pati menininkė išgyveno karą, kadaise per prievartą buvo ilgam atskirta nuo dukters, taip pat kaltinama išardžiusi „The Beatles“, tad susilaukė nemažai paniekos iš milijonų žmonių. Yoko Ono pasiryžo gyvenimą paskirti ne tik meno puoselėjimui, muzikai, bet ir feminizmui, garsiai kalbėti apie gamtos išsaugojimo problematiką. Akivaizdu, kad spalvingas gyvenimas iš menininkės neatėmė gebėjimo mylėti žmones, gamtą ir nuolat kurti.

Kvapą gniaužiantys meno potyriai

Šių metų rugsėjį Kauno paveikslų galerijoje į Yoko Ono kūrybą leis pažvelgti paroda „Laisvės pažinimo sodas“, kurioje atsispindės skirtingi autorės kūrybos laikotarpiai bei praktikos. Paroda yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis, kurią dar sausį pradėjo Yoko Ono kurta, 1997 metais pasauliui pristatyta, instaliacija „Ex It“.

A.Solomino nuotr./„Ex It“
A.Solomino nuotr./„Ex It“

Kauno tarpukario architektūros pastate, Lietuvos banko Kauno skyriuje, iki rugsėjo 11 d. puikuosis šimtas šviesios medienos karstų, iš kurių augantys medžiai tarsi susijungia į gyvybę ir mirtį atspindintį sodą. Negana to, instaliacijoje skamba gyvosios gamtos garso įrašai. Instaliacija kadaise matė ne tik banko kolonas, bet ir bažnyčios altorių bei realias kapines. Pati Yoko Ono apie šį mano kūrinį atsiliepia taip: „Ex It – tai gyvenimas, kaip tęsinys“. Iš tiesų, jis vaizduoja karo bei gamtos katastrofų pasekmes, tačiau taip pat sukuria erdvę stebėtojų interpretacijoms.

„Studio One“ nuotr./„Ex It“
„Studio One“ nuotr./„Ex It“

Paroda „Laisvės pažinimo sodas“ bus ne ką mažiau įspūdinga, mat ten bus galima išvysti gausybę kūrinių, pažyminčių įvairias pačios menininkės gyvenimo linijas: objektus, tekstus, instaliacijas, eksperimentinį kiną, konceptualius meno kūrinius. Kauno paveikslų galerijoje eksponuojama paroda rugsėjį bus įsikūrusi visai šalia „Fluxus“ judėjimo pradininko J.Mačiūno vaikystės namų.

Vieno iš pagrindinių projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ rėmėjų „Švyturys-Utenos Alus“ generalinio direktoriaus Rolando Viršilo nuomone, galimybė prisidėti prie pasaulyje puikiai atpažįstamų menininkų noro savo kūrinius parodyti ir Lietuvos žmonėms, yra ryškus žingsnis kultūrinio visuomenės tobulėjimo link.

„Studio One“ nuotr./Yoko Ono „Cut piece“ performansas 1964 m.
„Studio One“ nuotr./Yoko Ono „Cut piece“ performansas 1964 m.

„Tokių projektų rėmimas nereikalauja ilgų apmąstymų ir nekelia abejonių – mes nuolat prisidedame prie kultūrinių proveržių, nes norime suteikti galimybę lietuviams atrasti ir moderniosios kultūros istoriją. Nebūtinai turi būti profesionaliu meno kritiku ar pažinti menininką iki pat šaknų, kad galėtum įsijausti į demonstruojamus meno kūrinius. Yoko Ono yra įspūdinga asmenybė, tad prisidėti prie projekto, kuris leidžia žmonėms atrasti jos jautrią ir galbūt ekscentrišką pusę – vienas malonumas“, – sako R.Viršilas.

„Švyturys nealkoholinis“ kartu su „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ organizatoriais ragina nepraleisti galimybių atvykti į skirtingas, tačiau meniškai suvienijančias parodas. Šiuo metu Lietuvos banko Kauno skyriuje dar galima pamatyti Yoko Ono instaliaciją „Ex It“, o paroda „Laisvės pažinimo sodas“ nuo rugsėjo 10 d. bus eksponuojama Kauno paveikslų galerijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius