-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Yoko Ono paskyrė šį kūrinį savo vyrui Johnui Lennonui: kuo jis svarbus?

15min skaitytojams siūlome išskirtinę galimybę susipažinti su pasaulinio garso menininkės Yoko Ono kūrybą: kas antrą savaitę pasakosime apie vieną iš jos kūrinių, kurį galima pamatyti iki gruodžio 4 d. Kauno paveikslų galerijoje veikiančioje Yoko Ono parodoje „Laisvės pažinimo sodas“.
Yoko Ono ir Jhonas Lennonas bei Y.Ono kūriniai parodoje
Yoko Ono ir Jhonas Lennonas bei Y.Ono kūriniai parodoje / Vida Press / Visvaldo Morkevičiaus nuotr.

„Johno Lennono kaip jauno debesies portretas“, 2020

Ši interaktyvi instaliacija – spinta su daugybe durelių, kurias lankytojams siūloma atidaryti ir pažvelgti į vidų – skirta Yoko Ono vyrui, legendinės grupės „The Beatles“ muzikantui, 1980 m. žuvusiam būdamas vos 40 metų nuo gerbėjo šūvio.

Y.Ono ir J.Lennonas susipažino 1966 m., kuomet dainininkas apsilankė Londone buvusioje galerijoje „Indica Art gallery“, Y.Ono parodos „Nepabaigti paveikslai ir objektai“ atidarymo išvakarėse.

Apie Y.Ono jis iki tol beveik nieko nežinojo. Paroda iš pradžių jam nepadarė didelio įspūdžio, tačiau ją apžiūrėjęs jis rado jį savo idėja sudominusį darbą – „Lubų paveikslas / Taip paveikslas“ (Ceiling Painting / Yes Painting).

Kaip prisiminė J.Lennonas, tuomet vizualiajame mene vyravo destrukcija ir neigimas: anti-menas, anti-establišmentas. O palypėjęs kopėčiomis ir perskaitęs Y.Ono paveiksle žodį „taip“, jis pagaliau surado kažką teigiamo ir pozityvaus, kas privertė jį pasilikti.

Visvaldo Morkevičiaus nuotr./Y.Ono „Džono Lennono kaip jauno debesies portretas“
Visvaldo Morkevičiaus nuotr./Y.Ono „Džono Lennono kaip jauno debesies portretas“

Parodoje jis taip pat pamatė tikrą obuolį ant pedjestalo – kūrinį „Obuolys“ (Apple) – ir drąsiai jį pasiėmęs, atsikando, tuo labai supykdydamas Y.Ono. Tačiau būtent po šio apsilankymo galerijoje užsimezgė jų pažintis, o 1968 m. juodu susituokė ir pradėjo kartu kurti performansus, eksperimentinius filmus ir kitus kūrinius.

1971 m. sukurtą instaliaciją, skirtą J.Lennonui – tai trimatis abstraktus Y.Ono mylimojo portretas ir kartu aliuziją į tai, kad kiekviena asmenybė susidaro iš daugybės „stalčiukų“, kuriuos galime atidaryti, norėdami geriau ją pažinti.

Menininkės parašyta instrukcija prie šio kūrinio skelbia: „Atidarykite ir uždarykite Johno galvą. Atidarykite ir uždarykite kito žmogaus galvą. Atidarykite ir uždarykite dangų.“

Visvaldo Morkevičiaus nuotr./Yoko Ono „Lubų paveikslas Taip paveikslas“
Visvaldo Morkevičiaus nuotr./Yoko Ono „Lubų paveikslas Taip paveikslas“

Šią instaliaciją ir kitus tekste minimus kūrinius galima pamatyti Yoko Ono apžvalginėje parodoje „Laisvės pažinimo sodas“. Paroda vyksta Kauno paveikslų galerijoje (K. Donelaičio g.16), ją organizuoja Šiuolaikinio meno centras kartu su „Serralves“ šiuolaikinio meno muziejumi (Porto, Portugalija) ir menininkės studiją „Studio One“ (Niujorkas, JAV). Parodos kuratorius – Jon Hendricks. Paroda yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius