Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žymaus menininko iniciatyvoje apie klimato kaitą kalba ir Lietuvos vaikai

Pasaulinę vaikų dieną, šį penktadienį, kultinis menininkas Olafuras Eliassonas kviečia viso pasaulio politikos lyderius vieningai pademonstruoti, kad jiems svarbi vaikų nuomonė. Tą pačią valandą politikai ir visuomenės aktyvistai savo socialinių tinklų paskyrose dalinsis vaikų kurtomis virtualios realybės žinutėmis apie mūsų planetos gerovę ir ateitį, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Earth Speakr“
„Earth Speakr“ / „Zen PR“ nuotr.

Danų ir islandų menininko Olafuro Eliassono iniciatyva „Earth Speakr" yra meninė instaliacija, kurios tikslas – sujungus kūrybingumą ir inovatyvias technologijas atkreipti politikų dėmesį į ateities kartos nuomonę ir matomas problemas. Lapkričio 20 d. 11 val. Lietuvos laiku menininkas kviečia sprendimų priėmėjus pasidalinti vaikų sukurtomis žinutėmis savo socialiniuose tinkluose su grotažyme #ListenToTheFuture.

„Earth Speakr" iniciatyvoje dalyvauja jau daugiau kaip 250,000 žmonių iš visos Europos, įskaitant ir Lietuvą. Projektas prasidėjo 2020 metų liepos mėnesį nuo programėlės ir svetainės, kurioje vaikai iš 25 šalių dalijosi savo svajonėmis ir baimėmis apie klimato kaitą, o suaugusieji šias žinutes virtualios realybės pagalba perkelia į fizinę aplinką, pavyzdžiui, šalia Lietuvos Respublikos Seimo rūmų. Žinutes surasti ir pamatyti galima per „Earth Speakr" programėlę.

Lietuvos vaikai aktyviai reiškia nuomonę

„Earth Speakr" instaliacijoje galima išgirsti žinutes iš 6 Lietuvos miestų ir miestelių. Nuo Klaipėdos iki Zadvarninkų gyvenantys vaikai įgarsino savo idėjas ir palaikymą planetos išsaugojimo iniciatyvoms. „Earth Speakr“ programėlėje naudojama virtualios realybės technologija mažiesiems leidžia „prakalbinti" kasdienius miestų ar gatvių objektus.

Didžioji dalis Lietuvos vaikų pasirinko įrašyti žinutes apie ateitį, augalus bei gyvūnus. Lietuvos vaikų balsais prabyla jų aplinkoje esantys objektai, bet kartu jie pasakoja globalias idėjas.

„Teršk mažiau, daugiau linksminkis!“ – sako šiukšliadėžė Teleičiuose.

„Būkime draugiški ir dirbkime kartu“, – kalba grybas Jonavoje.

Suvienijo vaikus iš viso pasaulio

Earth Speakr instaliacijoje bendrai dalyvauja vaikai iš 70 valstybių. Savo gimtąja kalba jie dalijasi idėjomis, sprendimais ar nuomonėmis.

„Kaip ir „Earth Speakr" manome, jog vaikai atstovauja tiek dabartį, tiek ateitį ir jų balsai yra itin svarbūs užtikrinant planetos ateitį bei kovojant prieš klimato kaitą. Earth Speakr suteikia vaikams reikalingą platformą, kuri įgarsina vaikų mintis ir balsus. Žemė kenčia, vaikai rodo lyderystę, bet ar suaugę pasaulio lyderiai mūsų klauso?", – kalba instaliacijoje dalyvaujančios judėjimo „Kids Against Plastic" įkūrėjos Amy (17) ir Ella (15).

„Tai, kad vaikai tampa savo aplinkos daiktų advokatais, yra į ateitį orientuota idėja", – sako Nijolia Buinovskaja, Kalbos skyriaus vadovė Gėtės Institute Vilniuje.

„Į vaikų nuomonę suaugę žmonės turi atsižvelgti, nes, mano nuomone, vaikai turi kitokį požiūrį į visas šių laikų problemas, jas pastebi dažniau, negu suaugusieji, kurie visur skubėdami nekreipia dėmesio į tai, kaip kenkia mūsų planetai", – kalba Liepa Maciulevičiūtė, Jonavos Justino Vareikio progimnazijos aštuntokė.

Pasaulinė vaikų diena yra priminimas mums visiems išpildyti savo įsipareigojimus vaikams, jog mes girdime jų istorijas, kurios yra labai svarbios, – sako O.Elliasonas.

Pasaulinė vaikų diena – proga lyderiams išgirsti vaikus

„Menas ir kultūra sukuria erdvę, kurioje susijungia skirtingos perspektyvos ir požiūriai. Meno darbai atspindi idėjas materialiose formose, todėl su jomis lengviau susitapatinti. „Earth Speakr" – menas, sukurtas vaikų, kurie dalijasi savo požiūriu apie klimatą ir savo ateitį. Ši instaliacija kviečia klausytis jų nuostabių, šmaikščių ir net jautriai atvirų istorijų.

Pasaulinė vaikų diena yra priminimas mums visiems išpildyti savo įsipareigojimus vaikams, jog mes girdime jų istorijas, kurios yra labai svarbios. Vaikai privalo tapti bendros ateities dizaineriais. Šiuo savo darbu prašau politikų ir visuomenininkų prisiminti Vaikų teisių konvenciją ir girdėti vaikus ne tik šiandien, tačiau kiekvieną dieną," – sako instaliacijos kūrėjas Olafuras Eliassonas.

Spalio mėnesį, Olafuras Eliassonas pristatė „Earth Speakr" per TED Countdown konferenciją, šalia tokių klimato kaitos aktyvistų kaip Al Gore ir Jaden Smith. Olafuro Eliassono studija, bendradarbiaudama su lyderiaujančiomis institucijomis bei ekspertais, sukūrė „Earth Speakr" įrankius, kurie net 25 kalbomis įkvėps vaikus muziejuose, bibliotekose ir klasėse rūpintis Žemės ateitimi.

Siekiant užtikrinti, kad vaikų idėjos būtų išgirstos, nuo iniciatyvos pradžios buvo surengti daugiau kaip 108 „Earth Speakr" renginiai, kuriuose vaikai buvo kviečiami kurti sau įprastoje aplinkoje. Goethe instituto filialai ir Vokietijos ambasados visoje Europos Sąjungoje palaikė šią instaliaciją nuo jos sukūrimo ir leido vaikams aptarti savo idėjas su politikais. Kiti projekto partneriai – Dokk1, Aarhus viešosios bibliotekos Danijoje, TBA21-Academy Ocean Space meno institutas Italijoje, Pasaulinė švarios aplinkos diena bei EIT Climate-KIC Young Innovators' klimatonai integruoja „Earth Speakr" į savo veiklos planus.

„Earth Speakr" finansuojamas Užsienio federalinės tarnybos ir sukurtas bendradarbiaujant su Goethe institutu.

15min ieško vaikų, kurie pasižymi išskirtiniais gabumais. Jeigu jūsų vaikas piešia, skaičiuoja, moka kelias kalbas, rašo, kuria, užsiima išskirtine veikla, turi įdomių pomėgių, kurie stebina tiek jus, tiek aplinkinius, kviečiame pasidalinti jo talentais ir pasiekimais bei papasakoti savo NUOSTABAUS VAIKO istoriją. Taip pat galite siūlyti giminaičių, kaimynų vaiką, tačiau nurodykite kontaktą, kuriuo galėtume susisiekti su šeima. Rašykite mums užpildydami šią formą. Projekto idėją palaiko - „Anvol“
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius