Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kino festivalyje „Žiemos ekranai“ – iliuzijos kine ir dviejų „Oskarų“ laureato viešnagė

Sausio 20-vasario 5 dienomis septintą kartą Lietuvos žiūrovus septyniuose Lietuvos miestuose pakvies prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“, šiemet parodysiantis dešimt naujų frankofoniškų filmų ir dvi retrospektyvas, skirtas prancūzų komikams Jacques‘ui Tati ir Pierre‘ui Etaixui.
Pierre'as Etaixas
Pierre'as Etaixas / matthieudupont.com nuotr.

„Šių metų festivalio tema – didžiosios ir mažosios iliuzijos – apjungia tiek pagrindinę programą, tiek abi retrospektyvų programas. Šiais metais dauguma filmų paliečia sudėtingas temas, susijusias su žmonių asmeniniame gyvenime, vidiniame pasaulyje vykstančiomis dramomis, – pasakojo  festivalio koordinatorė Austė Zdančiūtė. – Pagrindinėje programoje parodysime šiemet Prancūzijos „Oskarų“ apdovanojimams pateiktą dramą „Karas paskelbtas“, pasakojančią, kaip jauna šeima susilaukia neįgalaus vaiko. Filmas „Išaus ir mūsų diena“ atskleis raudonplaukių žmonių diskriminacijos problemą, kostiuminė drama „Prisiminimai iš viešnamio“ pravers XIX amžiaus pabaigos legalų Paryžiaus viešnamį, o belgų brolių Dardenne‘ų Kanuose Didžiuoju žiuri prizu apdovanota drama „Berniukas su dviračiu“ parodys vienišo berniuko gyvenimą.“

Lietuvos žiūrovai galės pamatyti prieš porą metų „Žiemos ekranuose“ apsilankiusio Bruno Dumont‘o naujausią juostą „Be Šėtono“, kuriame tradiciškai vaidina neprofesionalūs aktoriai. Filme „Karščio banga“ persipina mažo Prancūzijos miestelio gyventojų istorijos, dramoje „Orli“ užfiksuoti paprasti žmonių dialogai ir situacijos, nutikusios Paryžiaus aerouoste „Orli“, o animaciniame filme „Rabino katinas“, skirtame suaugusiems, atgims komikso pasakojimas. Festivalyje taip pat bus parodytas žiūrovams jau pažįstamo režisieriaus Samuelio Benchetrito juodoji komedija „Pas Džino“, pasakojanti apie mafijos gyvenimą Prancūzijoje.

„Šiais metais „Žiemos ekranai“ pristato dviejų iliuzionistų – dviejų prancūzų komedijų kūrėjų – retrospektyvas. Jie abu į kiną atėjo iš scenos, jų komedijos panašios, jie patys kuria savo filmų personažus ir vaidina savo filmuose, – komikų J. Tati ir P. Etaixo panašumus vardijo „Žiemos ekranų“ koordinatorė. – Didžiuojamės, kad dviejų „Oskarų“ laureatas Pierre‘as Etaixas su žmona sutiko atvykti į Vilnių – jis dalyvaus festivalio atidaryme ir pristatys savo filmų seansą.“

Kino teatre „Pasaka“ lankytojai galės pamatyti ir P.Etaixo kurtų filmų plakatų parodą.

„Į Vilnių pristatyti savo filmo „Aš esu niekieno žemė“ taip pat atvyks režisierius Thierry‘is Jousse‘as, dirbęs legendinio kino žurnalo „Cahiers du cinéma“ redaktoriumi. Naujausias jo darbas – komedija,  turinti jautrių taškų, paliečiančių šeimos ir žmogaus savęs ieškojimo temas“, – svarbiais svečiais  džiaugėsi A.Zdančiūtė.

„Žiemos ekranai“ šiais metais pasiūlys ir specialių renginių kino gerbėjams. Sausio 27 dieną kino teatre „Pasaka“ įvyks trumpametražių prancūziškų filmų vakaras. Specialus kino seansas bus skirtas vasarą Anapilin iškeliavusiai aktorei Katerinai Golubevai. Ją išvysime Claire Denis filme „Aš nenoriu miego“. (Sausio 26 d., 19 val. Vilniuje, „Skalvijos“ kino centre; sausio 28 d., 19 val. Kaune, kino teatre „Romuva“).
O eksperimentinių filmų mėgėjai vasario 1 dieną kviečiami į Energetikos ir technikos muziejų, kuriame bus galima susipažinti su eksperimentiniais filmais, sukurtais Paryžiuje įsikūrusioje kino laboratorijoje „L’Abominable“.

„Žiemos ekranai“ sausio 20 – vasario 5 dienomis nušvis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje ir pirmą kartą – Nidoje.

Daugiau informacijos čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius